Reklama

Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav, venku je 21.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Valerie a týden divů i kontroverzní gruzínské drama

Zprávy z regionu

2.3.2021

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

Narozeniny dnes slaví herec Daniel Craig (*1968), zpěvák Jon Bon Jovi (*1962), spisovatel John Irving (*1942), hokejisté Tomáš Kaberle (*1978) a Roman Čechmánek (*1971), herečka Lenka Kořínková (*1956), písničkář Václav Koubek (*1955) a bývalý primátor Olomouce a někdejší ministr kultury Antonín Staněk (*1966).

Svátek má Anežka

Kino Metropol dnes streamuje gruzínské drama Dokud se tančí, které se hodně nelíbí tamní pravoslavné církvi. Proti uvedení snímku o mladém gay tanečníkovi v Gruzii protestovaly ultrakonzervativní skupiny, přesto snímek vzniknul a od svého uvedení posbíral několik mezinárodních ocenění. 

Nezvalův „černý román“ Valérie a týden divů převedl Jaromil Jireš do podoby poetického hororu, který se stal jedním z posledních „svobodných“ titulů československé nové vlny. Významný podíl na výsledku má i spoluautorka scénáře, kostýmní výtvarnice Ester Krumbachová. Protagonistkou vyprávění koncipovaného jako snová féerie je třináctiletá (v románu sedmnáctiletá) dívka, jejíž poklidný život po boku přísné babičky se změní v podivuhodné, nebezpečné dobrodružství. Touha odhalit tajemství vlastního původu zavede Valerii do fantazijního světa obývaného postavami, jejichž statut je unikavý a vychází stejně tak z reality jako z dívčiných úzkostí a přání. V rámci sekce Literatura ve filmu streamuje Muzeum umění.

A jedna pozvánka ke čtení. Pokud jste ještě nezaznamenali náš článek o proměnách tříd Kosmonautů a 17. listopadu, určitě ho doporučujeme. Jestli se totiž někde město mění doslova před očima, je to právě tam. Co chystají velcí hráči jako Josef Tesařík a Richard Morávek? A co bude stavět univerzita? Dočtete se.

Krásný den!