Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 12.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

17_11_2019 otevírá své dveře Telegraph/Tlgrph_nové kulturní centrum v Olomouci

Advertorial

14.11.2019

Autor: PR článek

Galerie současného umění_kavárna_coworkingový prostor_rezidenční ateliér_workshopové místnosti_lounge. To všechno nabídne jedinečný projekt Telegraph, který vyrůstá na Jungmannově ulici u hlavního nádraží v Olomouci. Toto nové kulturní centrum s naprosto unikátními ambicemi se veřejnosti představí už 17_11_2019, kdy bude vernisáží zahájena výstava Václava_Stratila Srdce_v_kleštích.

Telegraph_multifunkční_kulturní_centrum_pro_umělce_i_veřejnost

Adresa: Jungmannova 3, Olomouc
E-mail: info@telegraph.cz
Tel.: +420 724 854 774
Facebook
Instagram
Web


Projekt Telegraph v Olomouci aspiruje na to stát se živým a poutavým místem nejen pro Olomoučany, ale pro mnohem širší okruh lidí. "Vždy hledáme řešení, jak věci realizovat, nikoliv důvody, proč by to nemělo jít," říká manažerka Telegraphu Zuzana Mečiarová. Budova, v níž Telegraph sídlí, byla postavena už v roce 1908 a měla historicky několik funkcí.

Prapůvodně to byla továrna na lehkou textilní a kožedělnou výrobu. "Řada Olomoučanů si možná z 80. let minulého století bude pamatovat na to, že tam fungovalo učiliště TOS Olomouc. Studenti se tam učili obrábět kovy. V roce 1909 budova taky sloužila jako továrna na telefony a telegrafy Roberta von Liebena, a tu jsme se nechali inspirovat názvem pro tento projekt Telegraf jako nositel signálu a spojení. Po roce 2000 tam byla Moravská vysoká škola a později se majitelé rozhodli objekt prodat," prozrazuje majitel budovy a šéf Telegraphu Robert Runták.

V budově Telegraphu vedle sebe naleznete nekomerční galerii současného umění (Telegraph_Gallery), rezidenční umělecký ateliér, coworkingový prostor (Telegraph_Hub), kavárnu (Telegraph_Cafe), workshopové místnosti a nekonvenční umělecký prostor (Telegraph_Lounge).

logo telegraph

Tým okolo Telegraphu chce vybudovat kulturní centrum pro ty, kteří mají rádi umění_kreativitu_nové technologie a zároveň chtějí být v kontaktu se zajímavou komunitou lidí. Mohly by tam vznikat zajímavé synergie.

Telegraph roste v Olomouci, která má výbornou geografickou polohu, univerzitu a množství mladých lidí, na kterých bude chtít taky stavět. "Studenti by tomu mohli dávat náplň a byl bych velmi rád, kdyby se částečně i sami uživatelé centra nějakým způsobem podíleli na jeho budoucnosti, kdyby ji pomáhali spoluvytvářet," říká Robert Runták.

Telegraph_Gallery_nabídne prostor modernímu současnému umění

Galerie se nachází v přízemí budovy a disponuje výstavní plochou 350 metrů čtverečních. Program bude dlouhodobě zaměřen především na umění posledních tří dekád. "Nechceme se věnovat jen těm absolutně nejaktuálnějším tendencím výtvarné scény. Pro nás je zásadní trvale připomínat také konotace doby nedávno minulé. Představovat umění v jeho vývoji v často velmi dynamických a formálně se vyvíjejících posledních dekádách," vysvětluje kurátor Telegraph_Gallery Jan Kudrna.

Galerie bude pro návštěvníky otevřena každý den kromě pondělí mezi 09:00_18:00. "Ke každé výstavě budeme vydávat katalog," uvádí Kudrna, jenž zároveň avizuje, že v Telegraphu rozhodně nechtějí jít komerčním směrem. "Sami si velmi vážíme určité svobody, kterou nám platforma, na které působíme, umožňuje. Nechceme jít tradiční cestou na léta předem zaplněného výstavního plánu. Náš cíl je být pružnou a otevřenou institucí, která se soustředí na premiérové projekty jak domácí, tak částečně také zahraniční scény."

Hned první výstavou, která Telegraph_Gallery slavnostně otevře, bude výstava Václava_Stratila a nese název Srdce_v_kleštích. Vernisáž proběhne 17_11_2019 mezi 17_00:18_30 a připomene Stratilovu výstavu z listopadu 1989, a navíc přesně po třiceti letech na stejné datum. Návštěvníkům budou představena Stratilova díla, která vznikla v posledních dvou dekádách. Jan Kudrna dodává, že se návštěvníci mohou těšit na řadu aktuálních děl autora. "Všechny srdečně zveme," říká. Výstava bude k vidění až do 19_1_2020 a vstup bude po celou dobu včetně vernisáže zdarma.

Galerie bude rovněž nabízet rezidenční pobyty pro umělce. Rezidenční ateliér se nachází ve druhém patře a sousedí s malým bytem určeným pro umělce. "Nechceme se v tomto směru nijak vymezovat, jsme nakloněni nejrůznějším formám spolupráce. Byli bychom rádi, kdyby u nás umělec strávil od čtyř do dvanácti týdnů," upřesňuje Jan Kudrna a doplňuje, že samozřejmostí je i možnost propojení rezidenčního pobytu s ukázkou umělcovy tvorby například formou otevřeného ateliéru.

Foto: Telegraph

Telegraph_Hub jako místo pro práci i kreativitu

V prvním podlaží bude fungovat coworkingový prostor. "Budeme tu mít stálou recepci, 5 prosklených kanceláří a zhruba 30 míst k pronajmutí krátkodobě i dlouhodobě. Telegraph nabídne místo jak začínajícím tvůrčím a kreativním lidem napříč širokou škálou odvětví, tak již zavedeným podnikatelům a firmám. K dispozici budou_soukromé telefonní budky_dvě jednací místnosti_tiskárny_služby recepce a k pohodlí a oddychu budou sloužit i dvě houpací sítě.

Uživatelé budou mít k dispozici nadstandardní zázemí - kuchyňka, sprcha, soukromé točité schodiště, po kterém se zákazníci Telegraph_Hub dostanou pohodlně do kavárny o patro výš. 

Zájemci o coworking už dnes mohou zažádat o bližší informace na info@telegraph.cz.

Foto: Telegraph

Telegraph_Cafe i prostor pro workshopy_přednášky_diskuze

Ve druhém patře najde místo kavárna, která bude volně přístupná veřejnosti. Budou se tu podávat snídaně, svačiny, obědové polévky a další drobné rychlé chody. Na kavárnu navazují prostory pro pořádání workshopů nebo přednášek. Mají se stát otevřenou platformou pro celou řadu projektů či organizací, ale mohou být i místem, kde lze přivítat obchodní partnery.

Foto: Telegraph

Telegraph má jasné předpoklady stát se živým místem setkávání

Celý Telegraph je bezbariérový, v každém patře budou k dispozici toalety. Myšleno je na druhou stranu i na kuřáky - například z coworkingu bude možné vyjít na malou terasu. "Vedle galerie tu máme prostory, jež se dají využívat pro střetávání, prezentace a další aktivity. Momentálně bude pro veřejnost zpřístupněna Telegraph_Gallery v přízemí, zbylé části_Hub_Cafe_Lounge_otevíráme na jaře 2020. Telegraph si klade za cíl být živým kulturním místem, kam se lidé z Olomouce a širokého okolí budou rádi a pravidelně vracet. Věříme, že jsme schopní zaujmout lidi mladé, v produktivním věku, důchodce a každého, kdo je otevřený novým věcem. Veškeré novinky a informace o projektu Telegraph budeme postupně zveřejňovat a naleznete je na našem Facebooku či Instagramu," říká závěrem manažerka Telegraphu Zuzana Mečiarová.

/...-.-/