Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 11.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zbraně, sport a krása. Olomoucké a šternberské volejbalistky představily nový kalendář

Zprávy z regionu

22.10.2013

Autor: Adam Fritscher

Pořádně nabito bylo v pondělí 21. října v olomoucké restauraci Arigone, kde se konal slavnostní křest nového kalendáře volejbalistek SK UP Olomouc a Sokola Šternberk. Společné dílo vzniklo ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci a jeho autor, fotograf Pavel Rozsíval na snímcích spojil půvab mladých sportovkyň s chladnou elegancí historických zbraní. Kalendář je možné si i zakoupit a výtěžek z něj poputuje také na dobročinné účely.

Když se před třemi roky hráčky volejbalových klubů SK UP Olomouc a TJ Sokol Šternberk obnažily pro svůj první, velmi odvážný kalendář, byl z toho tehdy velký poprask. Jejich nový počin na rok 2014 už sice není až tolik provokativní, výsledné dílo je však zcela jiné. "Byl to náš záměr. Dívky na novém kalendáři nejsou zcela nahé, ale myslím si, že v kombinaci se zbraněmi ze sbírek Vlastivědného muzea vzniklo velice zajímavé a atraktivní dílo," je přesvědčen autor nápadu a předseda oddílu olomouckých volejbalistek Jiří Zemánek.
Podle ředitele muzea Břetislava Holáska byla při přípravě nového kalendáře ve hře i druhá varianta. "Říkali jsme si, že spojení mladých dívek a starých zbraní by pro někoho mohlo být až příliš kontroverzní. Proto jsme v jednu chvíli zvažovali, že se volejbalistky budou fotit s historickými koly. Nakonec jsme se však vrátili ke spojení se zbraněmi a podle mě jsme zvolili dobře," míní Holásek.

Samotné hráčky si nezvyklou roli modelek před objektivem fotografa Pavla Rozsívala většinou užívaly. I když se musely potýkát i s řadou těžkostí, které tato profese přináší. "Manžel mi to původně zakázal," smála se Hana Dreksová, která už vystupovala ještě pod dívčím jménem Maléřová v původním kalendáři na rok 2011 a v tom novém se objevila v bojové póze s japonskými meči. "Trvalo to asi tři čtvrtě hodiny, než jsme trefili ten správný postoj. Pan fotograf mi jej musel několikrát předvést sám," vzpomínala na focení manželka obránce fotbalové Sigmy Pavla Dreksy.
Nový kalendář je sice více "zahalený" než jeho předchůdce, některé fotky si s ním však v odvážností nezadají. Například Simona Hronová je na svém snímku pouze v upnutých kraťasech. "Původně jsem měla mít i tílko, ale nevypadalo to dobře. Tak jsme ho dali dolů. Tím pádem ale padla varianta, že budu na fotce zepředu," usmívala se hráčka šternberského Sokola.

Většina z dvoutisícového nákladu kalendáře půjde do volného prodeje, jeho cena se pohybuje kolem dvou set korun podle formátu (A2 a A3) a počtu zakoupených kusů. Už na slavnostním křtu však byla část z budoucího výtěžku ve výši 25 tisíc korun předána zástupcům Sdružení rodičů a přátel hematologicky a onkologicky nemocných dětí Šance jako dobročinný dar. Samotný prodej bude zahájen ve čtvrtek 24. října od 14 hodin před Sportovní halou Univerzity Palackého v Olomouci-Lazcích v rámci křtu kalendáře pro veřejnost. Ten bude předcházet zápasu 1. kola evropského poháru CEV Cup mezi volejbalistkami SK UP Olomouc a rakouského týmu ASKÖ Linz-Steg, jenž začne ve sportovní hale v 17 hodin. A během tohoto utkání představí olomoucký klub ještě další novinku pro své fanoušky - hlídání malých dětí zábavnou formou v průběhu duelu pro všechny zájemce zdarma.

Adam Fritscher

Reklama

Olomoucká Jízdárna

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Jsme nově otevřená restaurace Olomoucká Jízdárna. V naší nabídce najdete českou, ale i mezinárodní kuchyni. Nacházíme se v prostředí jezdeckého areálu, který našim návštěvníkům nab...