Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Začala stavba vodopádu v Bezručových sadech. Hotovo by mělo být před letní Florou

Zprávy z regionu

4.6.2021

Autor: red

Stavba vodopádu, který bude už letos v létě novou atrakcí Bezručových sadů, začala. Na určeném místě pod hradbami a působivými skalisky připravuje Výstaviště Flora Olomouc jámu, kde bude v podzemí umístěna technologie celého zařízení a nad ní bazén se schodištěm.

Stavební práce jsou v plném proudu...

Foto: Blanka Martinovská

"Příští týden, po vyhloubení dostatečné jámy přebere místo stavební firma, která zde bude přibližně čtyři týdny betonovat. Na místě musí vzniknout betonová šachta pro potrubí a další technologii, bez níž by se umělý vodopád neobešel. Teprve po dokončení výkopu a betonáže přijde finále v podobě osazení čerpací technologie," uvedl mluvčí magistrátu Michal Folta.

Pod hradbami vznikne malé jezírko, které bude mít v nejhlubším místě skoro 1,5 metru. Dno jezírka bude vytvořeno z pohledového betonu a povede do něj i několik schodů. "Tato část se bude vizuálně poměrně výrazně lišit od původní nádrže pod vodopádem z 60. let, která měla přírodnější charakter s písečným dnem a byla mělčí," vysvětluje investiční náměstek Martin Major. Pod jezírkem bude jímací šachta, do níž společnost Sigma Group osadí čerpací technologii. Tuto technologii v hodnotě 480 tisíc korun (581 tisíc korun včetně DPH) věnuje jako sponzorský dar Sigma Group. Na město tak zbyde úhrada stavebních prací ve výši 1,77 milionu korun (2,14 milionu korun včetně DPH). Vše by mělo být dokončeno v první polovině srpna. Novinku tak uvidí i lidé, kteří do Olomouce přijedou na letní etapu výstavy Flora ( ta by měla proběhnout ve dnech 19. až 22. srpna).

"Vodopád bude nepochybně velmi zajímavou atrakcí, která navíc může jako nový vodní prvek zpříjemňovat v létě atmosféru v širokém okolí. Olomoucké parky tak získají další důvod k tomu, aby je Olomoučané i turisté navštěvovali," komentuje přípravu vodopádu primátor Mirek Žbánek.

Původní vodopád v Bezručových sadech vznikl v roce 1965. V parku jej tehdy k příležitosti květinových výstav Flora Olomouc vytvořili odborníci z národního podniku Sigma Olomouc, pro něž to byla možnost atraktivní formou propagovat sílu jejich čerpadel. Vodopád býval v provozu jen během květinových výstav a také každou neděli, kdy Olomoučané chodívali do Výpadu na sváteční procházky. Voda z hradeb přestala téct koncem osmdesátých let.

Reklama

Hospoda U Žida

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

RESTAURACE Velká nabídka alko i nealko nápojů - točíme: Polička Otakar 11° - tankové pivo Šerák 11° Plze...