Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Začala náročná rekonstrukce Englerových varhan. Jejich zvuk znovu uslyšíme nejdříve v roce 2022

Zprávy z regionu

4.12.2020

Lenka Šimková

Kostel sv. Mořice prochází už od roku 2018 rozsáhlou rekonstrukcí a začátkem letošního září mohla většina Olomoučanů zpozorovat velkou změnu. Při demontáži lešení došlo k odhalení obnovené fasády kostela, která nyní září bílou barvou. Kromě rekonstrukce fasády, kamenných prvků, vitráže v okně mezi věžemi a dalších, se už dva roky také mluví o nutné opravě slavných Englerových varhan. Z různých důvodů se začátek prací neustále oddaloval, nyní se však již pomalu, ale jistě tato náročná rekonstrukce dala do pohybu. Pokud půjde vše podle plánu a bez žádných velkých komplikací, tak se do zvuků svatomořických varhan opět zaposloucháme v roce 2022.

To, že součástí oprav kostela sv. Mořice bude také rozsáhlá rekonstrukce Englerových varhan, se vědělo. Nikdo ale netušil, jak těžké bude najít zhotovitele, který by se tohoto náročného úkolu zhostil. Zdlouhavá výběrová řízení a následná celosvětová epidemie koronaviru měly za následek, že se začátek oprav neustále posouval. "S rekonstrukcí Englerových varhan se původně mělo začít souběžně s opravou fasády, ale vlivem různých obtíží se k tomu dostáváme až nyní, kdy je podepsaná smlouva se slovinskou firmou Škrabl. Ta je jednou z největších varhanářských firem v Evropě a společně s ní se na opravách podílí olomoucká firma Organ-Service," uvádí farář kostela sv. Mořice František Hanáček a doplňuje, že i když už se s rekonstrukcí konečně začalo, tak jde pořád o běh na velmi dlouhou trať...

"Když člověk stojí dole v kostele a podívá se nahoru na varhany, tak vidí nádherný barokní varhanní prospekt, ale uvnitř je to spleť nejrůznějších drátů, píšťal, přívodů, vzdušnic a mechaniky. Varhany jsou obecně hodně komplikované nástroje, tady je to ještě umocněno tím, že základem je zde Englerův barokní stroj a k tomu dostavek ze sedmdesátých let. Díky tomu se v těchto varhanách míchá několik různých systémů a spojit je není vůbec jednoduché. Nyní se varhany postupně rozebírají, vyklízí se píšťalové pole a jednotlivé píšťaly se důkladně popisují a ukládají do beden. A jenom tahle práce zabere spoustu času, protože těch píšťal je tam opravdu hodně," usmívá se farář Hanáček.

Foto: Jan Procházka

Aktuálně tedy v kostele sv. Mořice dochází k postupnému rozebírání nástroje. Až se varhany kompletně rozeberou, část, kterou bude nutné opravit ve varhanářské dílně, se připraví na cestu do Slovinska. "Máme pronajatý sklad, protože když se varhany kompletně rozloží, tak si ani nedovedete představit, kolik prostoru to zabere. Vše se musí důkladně zdokumentovat a následně se svolá komise, která rozhodne o tom, jaké prvky bude nutné odvézt do varhanářské dílny ve Slovinsku," vysvětluje František Hanáček a dodává, že nynější práce nijak neovlivňují chod bohoslužeb v kostele. Ty začínají v osm ráno, varhanářská firma nastupuje kolem deváté, tedy až po odsloužené mši. "Drobné komplikace budeme mít letos s umístěním betlémů v období Vánoc, ale budeme se snažit nějaký průchod pro veřejnost zachovat, aby ani letos nepřišli o náš betlém," doplňuje farář Hanáček.

Leckoho pak může napadnout, jestli je vůbec nutné pouštět se do tak náročné rekonstrukce, když varhany ještě hrají. "Někde jsou varhany, které piští, vyluzují zvuky, které nikdo nečeká, nebo naopak nehrají vůbec. To sice není náš případ, ale musím říct, že minimálně třicet procent mechanismu je už "po smrti". Dožívá elektroinstalace, elektromagnety a další komponenty. V některých vzdušnicích jsou oběhané součástky, takže vzduch uniká bokem, což má za následek nedostatečný či falešný zvuk píšťaly. Právě proto se k této poměrně náročné rekonstrukci přistupuje, aby se do mechanismu uvedly nové součástky a možná i nové technologie, které nahradí původní elektromagnety ze šedesátých a sedmdesátých let. Přece jenom už Englerovy varhany mají za sebou hodně odpracováno a opravu si rozhodně zaslouží," dodává závěrem farář František Hanáček.

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jednou z nejpozoruhodnějších kulturních památek v Olomouci a v celém regionu. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, který jej na objednávku mořického probošta Francesca Gianniniho vytvořil v letech 1740 až 1745. V původní podobě se varhany dochovaly až do poloviny 20. století, kdy proběhla velká rekonstrukce. počet píšťal byl rozšířen z počtu 2361 na 8054. Rekonstrukci provedla firma Rieger-Kloss z Krnova pod vedením Antonína Schindlera. S 95 rejstříky jsou varhany jedněmi z největších v celé Evropě. U příležitosti dokončení rekonstrukce byl v roce 1969 založen Mezinárodní varhanní festival, na kterém se v průběhu padesáti let vystřídaly ty největší osobnosti světového varhanního umění.

 

K tématu jsme již psali:
Karel Martínek: Každé varhany mají svou duši a hrát na ně je dobrodružství
Kostel sv. Mořice se dočká nové fasády, opravovat se budou také Englerovy varhany. Přispět můžete i vy
- Otevírání obálek se posouvá, Englerovy varhany si na rekonstrukci ještě počkají
O zhotoviteli rekonstrukce Englerových varhan stále ještě není rozhodnuto