Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

O zhotoviteli rekonstrukce Englerových varhan stále ještě není rozhodnuto

Zprávy z regionu

23.4.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Kostel sv. Mořice prochází rozsáhlou rekonstrukcí, stejně tak čekají náročné opravy Englerovy varhany. Otevírání obálek, které rozhodnou o zhotoviteli rekonstrukce, se opět posunulo. Jasno by mělo být podle posledních informací 7. května.

Foto: Jan Procházka

Součástí oprav kostela sv. Mořice bude rozsáhlá rekonstrukce Englerových varhan, která by měla vyjít na desítky milionů korun. Výběrové řízení mělo být ukončeno již před časem, poté měly být posouzeny nabídky, ale termín byl několikrát odložen, protože zájemce požádal o prodloužení lhůty. A k tomu došlo opět v polovině dubna, o zhotoviteli náročné rekonstrukce varhan by tedy nově mělo být rozhodnuto 7. května. "Nezbývá než věřit, že tento termín bude již konečný, všechny náležitosti budou splněny a s opravami se bude moci konečně začít," uvedl regenschori Karel Martínek.

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jednou z nejpozoruhodnějších kulturních památek v Olomouci a v celém regionu. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, který jej na objednávku mořického probošta Francesca Gianniniho vytvořil v letech 1740 až 1745. V původní podobě se varhany dochovaly až do poloviny 20. století, kdy proběhla velká rekonstrukce. počet píšťal byl rozšířen z počtu 2361 na 8054. Rekonstrukci provedla firma Rieger-Kloss z Krnova pod vedením Antonína Schindlera. S 95 rejstříky jsou varhany jedněmi z největších v celé Evropě. U příležitosti dokončení rekonstrukce byl v roce 1969 založen Mezinárodní varhanní festival. Během 50 let se tu vystřídaly ty největší osobnosti světového varhanního umění. Od roku 2011 je dramaturgem festivalu vynikající varhaník, skladatel, improvizátor a pedagog Karel Martínek.

Karel Martínek: Každé varhany mají svou duši a hrát na ně je dobrodružství

Kostel sv. Mořice se dočká nové fasády, opravovat se budou také Englerovy varhany. Přispět můžete i vy

Otevírání obálek se posouvá, Englerovy varhany si na rekonstrukci ještě počkají