Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Otevírání obálek se posouvá, Englerovy varhany si na rekonstrukci ještě počkají

Zprávy z regionu

12.3.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Kostel sv. Mořice prochází rozsáhlou rekonstrukcí, při níž bude obnovena fasáda včetně kamenných prvků, budou očištěny vitráže a dány nové sítě, vznikne též výstavní prostor se schodištěm. Náročná oprava čeká také slavné Englerovy varhany. Obálky, které rozhodnou o zhotoviteli rekonstrukce, se však budou otevírat až 15. dubna.

Foto: Jan Procházka

Součástí oprav kostela sv. Mořice bude rozsáhlá rekonstrukce Englerových varhan, která by měla vyjít na desítky milionů korun. Výběrové řízení mělo být ukončeno 11. března, poté měly být posouzeny nabídky, ale došlo ke změně. "Jeden z uchazečů požádal o prodloužení lhůty, a tak se obálky budou otevírat 15. dubna. Uchazeč neměl splněny všechny náležitosti," prozradil regenschori Karel Martínek s tím, že pevně věří, že 15. dubna už bude skutečně rozhodnuto a dlouho očekávané opravy budou moci odstartovat.

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jednou z nejpozoruhodnějších kulturních památek v Olomouci a celém regionu. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, který jej na objednávku mořického probošta Francesca Gianniniho vytvořil v letech 1740 až 1745. V původní podobě se varhany dochovaly až do poloviny 20. století, kdy proběhla velká rekonstrukce. počet píšťal byl rozšířen z počtu 2361 na 8054. Rekonstrukci provedla firma Rieger-Kloss z Krnova pod vedením Antonína Schindlera. S 95 rejstříky jsou varhany jedněmi z největších v celé Evropě. U příležitosti dokončení rekonstrukce byl v roce 1969 založen Mezinárodní varhanní festival. Během 50 let se tu vystřídaly ty největší osobnosti světového varhanního umění. Od roku 2011 je dramaturgem festivalu vynikající varhaník, skladatel, improvizátor a pedagog Karel Martínek.