Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 17.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Volby vyhrálo ANO, o hejtmanství ale nejspíš přijde

VOLBY 2020

3.10.2020 aktualizováno 3.10.2020 19:55

Jan Procházka

Voliči v Olomouckém kraji rozdali politikům hodně složité karty. Volby sice stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo Babišovo ANO 2011, opakování koalice se sociálními a občanskými demokraty ale není na stole. ČSSD totiž u voleb zcela propadla, nepřekročila pětiprocentní hranici a do zastupitelstva se tak nedostane. Oba opoziční bloky, tedy Piráti se Starosty a Spojenci získaly devatenáct a osmnáct procent, na čtvrtém místě je ODS s deseti procenty. Aby ANO Olomoucký kraj neztratilo, muselo by vytvořit širokou koalici, do níž se ale ostatním stranám nechce.

Do pětapadesátičlenného zastupitestva Olomouckého kraje se překvapivě probojovalo jen pět stran. Vítězem se bez překvapení stalo hnutí ANO, které získalo 27 % hlasů, tedy asi o tři procenta více, než před čtyřmi roky. V zastupitelstvu tak v barvách hnutí usedne 18 lidí. Zatímco tehdy se ale pár hodin po volbách dohodlo na koalici s ODS a ČSSD, nyní je situace značně složitější a pro Babišovo hnutí může být dnešní výsledek Pyrrhovým vítězstvím. Už před volbami totiž členové dosavadní koalice připustili, že by se nebránili jejímu pokračování. To ale zcela zhatil tristní výsledek sociálních demokratů, kteří se se ziskem 4,8 procenta do zastupitelstva neprobojovali.

Ve štábu ANO nepanovala oproti předchozím několika volbám příliš bujará atmosféra. 

Foto: Jan Procházka

Setrvat v krajské vládě naopak může ODS, jako nejreálnější řešení se totiž jeví vytvoření koalice Spojenců (KDU-ČSL, Strana Zelených, TOP 09 a ProOlomouc), Pirátů se Starosty a právě občanských demokratů. Ta by dohromady získala 32 křesel (12 + 13 + 7), tedy pohodlnou většinu. Pro toto řešení se už před volbami vyjádřili i lídři obou koalic, první jednání tak pravděpodobně povedou právě spolu. 

Další variantou je koalice ANO, ODS a SPD, která by dala dohromady 30 křesel (18 + 7 + 5). Není ale pravděpodobné, že by občanští demokraté šli do krajské vlády právě s Okamurovci, rok před sněmovními volbami by jim to mohlo uškodit v restartu, který strana už pár let prožívá. Ani dvojbarevná koalice ANO s Piráty zřejmě není ve hře. Ze stejného důvodu. A spolupráci ANO se Spojenci vyloučil už před volbami jejich lídr Marian Jurečka. Dnes to potvrdil i dosavadní hejtman a lídr ANO Ladislav Okleštěk. Ten prohlásil, že je připraven jednat se všemi, s výjimkou právě Spojenců.

Oslovení lídři se shodují, že povolební vyjednávání se rozběhne pravděpodobně už během večerních hodin a pokračovat bude v následujících dnech.

Vše podstatné o volbách v Olomouckém kraji najdete v našem speciálu. Výsledky, rozdělení křesel, rozhovory...