Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ladislav Okleštěk: Chceme jednat se všemi kromě pana Jurečky

VOLBY 2020

3.10.2020

Autor: Jan Procházka, Lenka Šimková

Pro hnutí ANO nemusí být vítězství a zisk osmnácti mandátů v patapadesátičlenném zastupitelstvu vstupenkou k dalším čtyřem rokům v čele krajské vlády. Z kola totiž vypadl jejich dosavadní koaliční partner, sociální demokraté, naopak opoziční strany zaznamenaly velký úspěch. "Chceme o koalici jednat se všemi, kromě pana Jurečky, který spojení s námi už před volbami vyloučil," říká lídr ANO a dosavadní hejtman Ladislav Okleštěk.

Foto: Jan Procházka

Když se podíváte na výsledky, co na to říkáte? Karty jsou přeci jen rozdané trošku nečekaně…
Ano, jsou podle mě trochu nečekané, nicméně za náš volební výsledek jsem velice rád a musím poděkovat voličům, že ohodnotili tu práci, kterou jsme tady čtyři roky odváděli, a že nám dali opět důvěru a tentokrát dokonce i o dva mandáty víc, než jsme měli v roce 2016.

Před volbami se hovořilo o tom, že by dosavadní koalice mohla nějakým způsobem pokračovat, což vzhledem k pádu ČSSD nebude reálné. Jakou vidíte před sebou cestu?
Tak to je otázka. Musím si sednout se všemi, kteří jsou ochotni s námi jednat. Takže krom pana Jurečky, který řekl, že s ANO nebude jednat nikde jinde, než v Moravskoslezském kraji, budu jednat se všemi a na základě toho, co nám řeknou, se budeme snažit vytvořit nějakou koalici....

Dovedete si třeba představit koalici s Piráty a s ODS?
To si dovedu si představit, navíc většinu bychom dali i my s Piráty. Už to by bylo jednatřicet mandátů. Určitě si dovedu představit matematicky různé koalice, ale dokud nebudeme spolu s lídry mluvit, tak je to předčasné.

Kdy očekáváte, že by k těmto jednáním mohlo dojít?
Určitě se s kolegy uvidím, nebo je minimálně budu kontaktovat ještě dnes a podle toho, jaký bude vývoj, tak během následujících dnů proběhnou samotná jednání. Určitě budeme, pokud budou ostatní ochotni, jednat zítra, pozítřku.

Vy jste říkal, že s panem Jurečkou si spolupráci nedovedete představit?
Pan Jurečka deklaroval už před volbami, a ve všech volebních rozhovorech, že s ANO by spolupracoval pouze v Moravskoslezském kraji, že jinde si tu spolupráci představit nedovede. A já respektuji jeho představy a v tom případě spolu samozřejmě nemůžeme jednat.

Čím si vysvětlujete, že třeba sociální demokraté, váš koaliční partner, skončili pod čarou?
Těžko říct, to je spíš otázka na voliče, protože třeba já osobně jsem si myslel, že určitě v zastupitelstvu budou, jen jsem si říkal, kolik budou mít procent... Ale voliči to vidí nějak jinak. Jestli to bylo díky tomu, že nešli do voleb se samostatnou kandidátkou, nebo jestli byly jiné důvody, to nedokážu skutečně posoudit.

 

Jan Procházka, Lenka Šimkováredakce@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941