Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vlastivědné muzeum zve na velkou výstavu Alfonse Muchy

Kultura

2.9.2021

Autor: roc jap

Plakáty, grafiky, ale i plátna a fotografie. Vlastivědné muzeum otevírá velkou výstavu, věnovanou dílu legendárního Alfonse Muchy. K vidění bude až do prosince.

Foto: Jan Procházka

Na výstavě, pojmenované prostě Alfons Mucha, jsou k vidění nejen díla, jež Muchu proslavila, ale i drobné práce, široké veřejnosti neznámé. "Návštěvníci mají možnost vidět známé ukázky jeho práce pro Sarah Bernhardt – plakáty k divadelním hrám Médea a Lorenzzacio, dále ikonická plátna na téma přírody a ročních cyklů nebo sérii grafik Document Decoratifs. V této Alfonsem Muchou vytvořené a dodnes používané učebnici aplikované secese pro každodenní život je jeho typický dekorativní styl navíc doplněn sofistikovaným přístupem k praktickému využití. Další ukázky užitého umění představují obalové materiály pro čokolády nebo keramika s jeho motivy. Vystavené velkoformátové plakáty vytvořené později v Čechách – například u příležitosti všesokolského sletu nebo pro moravské učitele – ukazují schopnost Alfonse Muchy jemně vyobrazit slovanskou duši," říká k výstavě její kurátorka Helena Kočíková. Výstava je podle ní komplexním průřezem nejen Muchovy tvorby ale současně i vývojem secese, stylem, který Alfons Mucha ve velké míře definoval.

Všechny exponáty pocházejí ze soukromých sbírek.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

„Mucha je pojem nejen v České republice. Možnost spatřit část jeho díla právě u nás ve Vlastivědném muzeu v Olomouci si určitě nenechte ujít. Jsem velmi rád, že můžeme Olomoučanům představit další osobnost světové výtvarné scény,“ láká ředitel muzea Břetislav Holásek.

Na výstavě jsou k vidění i veřejnosti prakticky neznámé Muchovy fotografie. Autor je mimo jiné používal jako podklady ke své tvorbě.

Foto: Jan Procházka

Výstava bude pro veřejnost otevřena od 3. září do 5. prosince. Nachází se v přízemí muzea v sále svaté Kláry.

roc jap

Reklama

Aroma Indian Restaurant

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Aroma Indian Restaurant - ochutnejte pravou Indii. Tomato Soup / Chicken Curry / Bombay Aloo (Vegan) / Dal Tadka (Vegan) / Basmati Rice / ☘️Indian Bread / Green Salad / Mint Chutney / Raita ...