Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Veletrh volnočasových aktivit, záchranářská technika a program pro malé i velké. Nenechte si ujít Bezpečnou cestu do školy

Tipy a názory

16.9.2021

Autor: red

V neděli 19. září 2021 proběhne v parku na Floře oblíbená rodinná akce Bezpečná cesta do školy. Nabitý program i oblíbený veletrh volnočasových aktivit začne ve 13 hodin v parku u pavilonu H a pořádá ho Nadace Bezpečná Olomouc. Chybět nebudou policisté, hasiči a záchranáři se svými vozidly.

Bezpečná cesta do školy patří k tradičním rodinným akcím v Olomouci

Foto: archiv pořadatele

Patnáctý ročník Bezpečné cesty do školy zve na hry, soutěže o hodnotné ceny, tradiční i méně tradiční vystoupení v podání olomouckých zájmových kroužků, ale i celou řadu poučných zážitků. Ty jsou zaměřené především na bezpečnost dětí v silničním provozu. Svou často až napínavou a nebezpečnou práci přiblíží zástupci složek záchranného integrovaného systému, jako jsou policisté, hasiči a záchranáři.

"Děti i dospěli si budou moct prohlédnout hasičské cisterny, sanitky, policejní auta nebo laserovou střelnici. To se jen tak nevidí a my jsme rádi, že můžeme názorně ukázat, co obnáší práce lidí, kteří zachraňují životy. Zajímavá bude i ukázka práce kriminalistického technika," uvedl zakladatel Nadace Bezpečná Olomouc Ivan Langer. Ale to zdaleka není všechno. Zástupci Městské policie Olomouc s sebou vezmou tzv. opilecké brýle, s kterými si zájemci projdou připravenou dráhu, a odstrašující bude i simulace požití drog. Hasiči zase názorně ukážou vyprošťování z havarovaného vozidla.

Na Floru přijede také Český kynologický svaz se svými čtyřnohými pomocníky, kteří všem přítomným ukážou dokonalou poslušnost. Paragáni z Hanáckého paraklubu předvedou seskok padákem a zástupci zdravotnické školy vysvětlí základy první pomoci.

Vyberte dětem zájmový kroužek

Součástí Bezpečné cesty do školy je také veletrh volnočasových aktivit, který dětem i rodičům představí zájmové kroužky v Olomouci. Vstup na akci je volný a v případě nepříznivého počasí se program přesouvá do pavilonu výstaviště. "I letos ale budeme doufat v pěkné počasí, aby se celý program mohl odehrát venku, mimo uzavřený prostor. Loni to i přes nepříznivou covidovou situaci vyšlo na jedničku," dodali organizátoři.

Každoroční rodinná akce

Bezpečná cesta do školy dnes patří k tradičním rodinným akcím v Olomouci. Cílem je naučit děti všímat si okolí, vnímat dopravní prostředí a orientovat se v něm, vytvořit správné návyky při pohybu na silnicích a v dopravě, seznámit je s možným nebezpečím a rizikovými oblastmi a vést je k opatrnosti. Výsledkem toho všeho by mělo být výrazné snížení počtu dopravních nehod s účastí dětí. Právě proto dostala akce název Bezpečná cesta do školy.