Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V srpnu se Moravské divadlo vydá na Kočování po kraji a na konci léta obsadí Korunní pevnůstku

Kultura

4.7.2022

Autor: red

Po červencových divadelních prázdninách se herci a zpěváci z Moravského divadla znovu rozjedou na Kočování po kraji, v rámci kterého zavítají s oblíbenými tituly do okolních obcí, a před zahájením nové sezony odehrají od 24. do 27. srpna ještě čtyři open air představení na Korunní pevnůstce. Dohromady s červnovou letní scénou na Výstavišti Flora tvoří tyto dva projekty festival pod širým nebem s názvem Moravské divadelní léto, který doposud navštívilo bezmála pět a půl tisíce diváků.

Splašené nůžky, Revizor, Starci na chmelu

Foto: Filip Jančo, Daniel Schulz

Moravské divadelní léto – Kočování

Od května se divadelní Kočování zastavilo v Kroměříži, Čechách pod Kosířem, Náměšti na Hané, Tovačově a Uničově, kde měli diváci možnost zhlédnout Sluhu dvou pánů, Noc na Karlštejně a Revizora.

Moravské divadelní léto v parku na Výstavišti Flora, na němž se podílelo také Divadlo na Šantovce, včera skončilo. Od 5. června se na letní scéně vystřídaly dvě desítky převážně komediálních inscenací, včetně tuzemských i zahraničních hostů. Pozvání přijaly např. olomoucký divadelní spolek Ensemble Damian, brněnské divadlo MALÉhRY, Divadlo Na Zábradlí a Komorní divadlo Kalich. Bratislavské divadlo GUnaGU přivezlo komedii Riaditeľky zemegule a KTO Teatr Krakow poutavou nonverbální inscenaci Peregrinus. Na své si přišly i děti na akci Dopoledne s divadlem. Fanoušci kapely 4GOOD s Natálií Tichánkovou zase dorazili na debutovou show spojenou se křtem alba.

Srpnové kočování zahájí ve čtvrtek 18. srpna v amfiteátru ve Velké Bystřici interaktivní detektivka Splašené nůžky. Děj se odehrává ve stejnojmenném kadeřnictví, v jehož sousedství dojde k vraždě a pachatele pomáhají usvědčit sami diváci.

Výjimkou z kočování po Olomouckém kraji je zastávka ve Žďáru nad Sázavou, kam soubor opery a operety Moravského divadla v neděli 21. srpna přiveze populární muzikál Noc na Karlštejně.

Satirickou komedii N. V. Gogola Revizor v režii Jany Paulové uvidí návštěvníci v pátek 26. srpna v Brodku u Prostějova.

Zámek Plumlov rozezní v sobotu 27. srpna večer komorní koncert smyčcového kvarteta orchestru Moravského divadla. V repertoáru se objeví skladby klasických i populárních autorů.
Písně Karla Hašlera v lidové operetě Podskalák zpestří v úterý 30. srpna konec léta obyvatelům Prostějova. "Úspěch Podskaláka tkví jednoznačně v Hašlerových písních, které známe všichni, zpíváme si je a jsme u nich dojatí. Příběh operety je jednoduchý, ale rozhodně není plytký. Pojednává o něčem, čeho jsme svědky i dnes. Mladá matka musí sama vychovávat svého chlapečka a nemá přitom kolem sebe nikoho, kdo by jí pomohl. Důležitým motivem je odhalení identity otce hlavního hrdiny a jeho možného smíření se synem. A protože jsme v operetě, musí všechno dopadnout dobře," popsala s úsměvem režisérka Dagmar Hlubková.

Prodej vstupenek na představení v rámci Kočování zajišťují pořadatelé, tzn. infocentra obcí, apod.

Moravské divadlo na Korunní pevnůstce

Foto: Daniel Schulz

Moravské divadelní léto – Korunní pevnůstka

"Pro diváky jsme na závěr léta připravili výběr populárních titulů. Po roce se vracíme na letní scénu na Korunní pevnůstce, kde symbolicky ukončíme stávající divadelní sezonu a rozloučíme se s prázdninami pod širým nebem," uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Ve středu 24. srpna se návštěvníci mohou těšit hned na dvě akce na Korunní pevnůstce. V 17:00 hodin začne Talk show Ivany Plíhalové s Michalem Isteníkem. Herce, jehož domovská scéna je Městské divadlo Brno, mohou diváci znát i z televizních obrazovek a filmu. Nezapomenutelná je role hospodského Edy v kultovním seriálu České televize MOST! Dále se objevil např. v seriálu Kukačky a naposledy po boku Miroslava Krobota ve filmu Kdyby radši hořelo.

Čtyřdenní program Moravského divadla pak ve 20:00 hodin odstartuje detektivní komedie Splašené nůžky souboru činohry. Atraktivita této inscenace spočívá v tom, že v ní hrají významnou úlohu sami diváci, kteří pomáhají vyšetřovatelům s odhalením pachatele vraždy. "Každý divák se během představení promění ve svědka určitých událostí, ale záleží jen a jen na něm, jestli se podělí s ostatními o to, co viděl – možná viděl – jenom on," popsala režisérka inscenace Michaela Doleželová, která také převzala roli policistky Veverkové poté, co původní představitelka Daniela Klevetová odešla na mateřskou dovolenou. A příjemným mateřským povinnostem se zanedlouho bude věnovat sama režisérka. Z policistky Veverkové se tak v srpnovém představení stane policista Veverka. "Hrát jej bude Zdeněk Julina. Ten se totiž od nové sezony, společně s Romanou Julinovou, stane novou posilou našeho souboru. Zdeněk hraje ve Splašených nůžkách v Městském divadle Zlín už dvanáct let poručíka Pankráce Rosického, takže princip představení velmi dobře zná a bude tudíž jednoduché vpravit ho do naší verze," vysvětlil šéf činohry Roman Vencl, který v olomoucké inscenaci hraje právě postavu Rosického.

Čtvrtek 25. srpna bude patřit muzikálu Starci na chmelu. Divadelní adaptace se ujal režisér a producent Petr Novotný, podepsaný pod slavnými muzikálovými inscenacemi Jesus Christ Superstar a Evita. "Ve Starcích na chmelu pracujeme s reáliemi, které jsou už zaplaťpánbůh za námi, ale jednak máme všichni rádi retro, a především – příběh Starců na chmelu, ač to může znít banálně, je věčný. Dospívání je záležitost, která se týká nás všech. Hledání smyslu života, hledání identity, to bylo stejné v roce 1964 i dnes," shrnul režisér Novotný. Pod širým nebem zazpívají i zatančí členové souboru činohry za doprovodu živé kapely vedené Filipem Tailorem.

Inscenace Noc na Karlštejně měla v Moravském divadle premiéru v září 2012 a dodnes patří k nejnavštěvovanějším hudebním titulům v Olomouci. Šlágry Do věží či Lásko má, já stůňu zazní v podání souboru opery a operety v pátek 26. srpna. V roli královny Elišky Pomořanské se představí Barbora Řeřichová. "Filmové zpracování muzikálu Noc na Karlštejně jsem obdivovala už jako malá. Doslova jsem hltala výkony všech dnes již ikonických herců a hereček. Jejich nezapomenutelné ztvárnění rolí se mi vrylo pod kůži a dojem umocňovala i skvělá hudba Karla Svobody. Proto, když jsem byla v Moravském divadle a Karlštejn byl na repertoáru, nemohla jsem coby divák chybět v hledišti. O to více jsem potěšena, že v Noci na Karlštejně mohu nyní také účinkovat," sdělila sólistka opery a operety.

V sobotu 27. srpna Moravské divadelní léto uzavře satirická komedie N. V. Gogola Revizor. Open-air variantu tohoto představení už má tvůrčí tým dobře vyzkoušenou. Inscenace měla totiž premiéru vloni v červnu v areálu Výstaviště Flora a zažila jak slunečné paprsky, tak pořádný déšť. "Při prvním uvedení Revizora bylo asi třicet stupňů, takže jsme s kolegou Lukášem Červenkou okupovali zákulisní větrák, protože jsme v tomhle představení řádně vycpaní a připadali jsme si jako v sauně. Vzpomínám ale hlavně na první reprízu, kterou jsme odehráli také na Floře a kdy nám celé představení velmi vydatně a vytrvale pršelo. Diváci byli úžasní a celé představení vydrželi sedět v pláštěnkách v hledišti. Bylo nám jich tak líto, že jsme se s nimi domluvili, že budeme hrát bez přestávky, aby zbytečně nemokli dalších dvacet minut. Letos už jsme tak připraveni na všechno a můžeme divákům slíbit, že nás nic nezaskočí a se vším si poradíme," zdůraznil představitel role Hejtmana Roman Vencl. Kromě něj v inscenaci účinkuje také Jan Ťoupalík, Jana Posníková, Kristína Jurková nebo Tomáš Krejčí. Režie se ujala Jana Paulová. "Když jsem si Revizora znovu přečetla, došlo mi, jak moc je aktuální a že se vlastně vůbec nemusí odehrávat v Rusku, že se můžeme všech ruských reálií zbavit. Vzala jsem to z gruntu, takže z ruských jmen tam zůstal jen hlavní hrdina Chlestakov. Jinak se příběh naší inscenace může odehrávat v jakémkoli okresním městě na světě. Nechtěli jsme dělat dobovou fresku nebo skanzen, ta hra je stále aktuální a dokáže oslovit i dnešního diváka," uvedla Paulová, která má k Olomouci silnou vazbu – ve zdejším divadle působili řadu let její rodiče.

Vstupenky na představení na Korunní pevnůstce jsou v prodeji v pokladně a na webu Moravského divadla Olomouc. Od 1. července do 9. srpna je pokladna uzavřená a vstupenky je možné zakoupit v infocentru radnice.