Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 24 °C

Tramtarie uvede Můj romantický příběh. Vztahová komedie vypráví o hledání ideálního protějšku pro život

Kultura

23.2.2024

Autor: red

Jako třetí premiéru v jubilejní 20. sezoně uvede Divadlo Tramtarie hru současného skotského dramatika D. C. Jacksona Můj romantický příběh. Úspěšnou komedii postavenou na střídání mužského a ženského pohledu na situace kolem budování partnerských vztahů režíruje talentovaný režisér David Vyhnánek. Vyhnánek patří k nejmladší režisérské generaci, jeho domovskou scénou je Divadlo Mír Ostrava. V hlavních rolích se představí Barbora Šebestíková a František Herz. Premiéra se uskuteční v pondělí 26. února.

V rolích ústředního páru se představí Barbora Šebestíková a František Herz.

Foto: Lenka Šťastná

Ačkoliv se Divadlo Tramtarie většinově zaměřuje na uvádění nepravidelné či autorské dramaturgie, čas od času sáhne do ranku současné evropské dramatiky. V minulé sezóně to byla hra Dealeři úspěšného slovenského dramatika Viliama Klimáčka, nyní přišla volba na komedii čtyřicetiletého skotského dramatika D. C. Jacksona. Jeho hra Můj romantický příběh měla premiéru v edinburgském Traverse Theatre a vzápětí získala první cenu na jenom z nejvýznamnějších evropských divadelních festivalů Fringe festival 2010. V Česku ji uvedlo například Divadlo Petra Bezruče Ostrava nebo pražské Divadlo pod Palmovkou.

Hlavními hrdiny Mého romantického příběhu jsou Tom a Amy, dva kolegové z práce, kteří se spolu v alkoholovém opojení a tak trochu nedopatřením vyspí po jednom firemním večírku. Následně spolu začnou rozvíjet vztah, který má ale spoustu "ALE". A oba si brzy musí odpovědět na stejnou otázku, a to, zda-li zůstat singl a dál hledat ideální protějšek, anebo se spokojit s někým, kdo v jejich očích pomyslná kritéria nesplňuje. "Hlavním tématem je hledání ideálního protějšku, tedy ideálního partnera pro život. V zásadě rozvíjíme otázku, kterou si jednoho dne položil nebo položí každý z nás, a to, jestli ten partner, se kterým momentálně jsme, by byl vhodný k tomu, abychom s ním strávili celý život. Je velice důležité, že hra i přes humor je autentická a velice upřímná, což si myslím, že je její velká přednost," říká umělecký šéf Divadla Tramtarie Vladislav Kracík.

Stěžejní princip vyprávění a zároveň zdroj mnoha humorných situací Mého romantického příběhu spočívá ve střídání ženského a mužského pohledu na totožné situace, které spolu Tom a Amy zažívají. Tom a Amy se totiž střídají v pozici vypravěče, a díky tomu se jasně ukazuje stará známá pravda, že když dva lidé vidí stejnou věc, zdaleka to neznamená, že ji vidí stejně. Je pak ale možné se alespoň někdy ve vztahu domluvit či jeden druhého pochopit?

Pod režijní taktovkou Davida Vyhnánka vznikla v Tramtarii moderní, svěží inscenace, která je plná autentických situací, témat k zamyšlení i inteligentního humoru. "Originální text, který napsal skotský dramatik Jackson, má asi pětadvacet postav, my to na jevišti zvládáme s pěti herci v jisté úpravě a myslím si, že tím ta inscenace dostala poměrně zajímavé tempo. Příběh se víceméně vypráví od sedmnácti let hlavních postav až do jejich třiceti let a kromě toho, že komedie má diváka pobavit, tak si s sebou nese i své poměrně zajímavé téma," uvádí režisér David Vyhnánek.

Diváci se tak mohou těšit na romanticky neromantickou komedii, ve které se alespoň částečně najde snad úplně každý. V rolích ústředního páru se představí Barbora Šebestíková a František Herz. V inscenaci dále hrají Dominika Hrazdílková, Jana Drgová a Miroslav Černý. Autorkou scény a kostýmů je Zuzana Čupajová. Autorem hudební složky inscenace je Peter Gábor, který se již v Tramtarii podílel například na inscenacích Amélii z Hejráku či Dealeři.