Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: vánoční trhy, Noc divadel, Sbírka potravin, UP Business Camp, koncerty i Sigma s Morou

Tipy a názory

19.11.2021

Lenka Šimková

Týden zkrácený o středeční státní svátek je u konce a před námi je víkendové volno. Už v pátek odstartují v Olomouci oblíbené vánoční trhy, v sobotu se pak můžete těšit na Noc divadel a v neděli si přijdou na své děti. A potěšíme také milovníky sportu a koncertů. Podívejte se, co všechno se o víkendu v Olomouci chystá...

Pátek

09:00 / Mít ránu - to nechceš / Fakultní nemocnice Olomouc
10:00 / vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí, Tržnice
18:00 / Jan Pfeiffer: Trinity / Divadlo na cucky
18:00 / Ukázková lekce Yin jóga s Terezkou / Bistro HELEN
19:00 / Così fan tutte / ZRUŠENO / Moravské divadlo
19:00 / Láska, sex a internety / Divadlo Tramtarie
19:00 / Virtual Ritual / Arcidiecézní muzeum
20:00 / MOTÖRHEAD Tribute Show a Desperate Desire! / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Fakultní nemocnice na dnešní den chystá speciální program Mít ránu - to nechceš u příležitosti Světového dne dekubitů. Zdravotníci nabídnou od 9 do 14 hodin v konferenčních prostorách II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické všem zájemcům odbornou pomoc a poradenství v oblasti prevence a léčby proleženin.

Zároveň v pátek odstartují v Olomouci také oblíbené vánoční trhy. Těšit se tak můžete na stánkové městečko s vánočním jarmarkem, kde si nakoupíte vánoční ozdoby, drobné dárky, perníčky i další dobroty. A samozřejmě nebude chybět ani punč, bez kterého se trhy v Olomouci zkrátka neobejdou. S ohledem na současnou epidemiologickou situaci se však pořadatelé rozhodli zrušit veškerý doprovodný kulturní program včetně slavnostního rozsvícení stromu, které bylo původně plánované na tuto neděli. Vánoční atmosféru tak na náměstí umocní reprodukovaná hudba.

V pátek večer pokračuje v Arcidiecézním muzeu Divadelní Flora, která má tentokrát na programu inscenaci Virtual Ritual. "Paralelní svět online videoher, jejich aktérů a zákonitostí očima ostříleného experimentátora s (divadelním) prostorem – režiséra Jana Mocka. Live analýza fenoménu digitální společnosti s výraznou pointou," zve anotace. Po uvedení bude následovat beseda.

A máme také jednu pozvánku na koncert, a to hned do nově zrekonstruovaného Bounty Rock Cafe, kam se po třech letech vrací nejstarší český revival MOTÖRHEAD. Jako support vystoupí olomoucká doom-gothic kapela Desperate Desire a vstupné je 200 korun.

Sobota

08:00 / Aquatera Olomouc / Výstaviště Flora
09:00 / Dance and body show / OMEGA centrum sportu a zdraví
09:00 / UP Business Camp / Dům u parku
10:00 / vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí, Tržnice
10:00 / Šantovské trhy / Galerie Šantovka
10:00 / O Pračlovíčkovi / Divadlo Tramtarie
10:00 / Noc divadel nacucky / Divadlo na cucky
10:00 / Divadelní procházka aneb Audiowalk / u Moravského divadla
14:00 / Tři oříšky / Divadlo na cucky
14:00 / Baletní dílna Louskáček - Kouzelný příběh / Moravské divadlo
15:00 / SK Sigma Olomouc vs. FC Hradec Králové / Andrův stadion
17:30 / Virtual Ritual / Arcidiecézní muzeum
18:00 / Trhání | Koncert skupiny Magnetik / Umělecké centrum UP
18:00 / Saturday Lounge Jam - PJ DIRT & WASHELLL / And The Story Begins
19:00 / Lilian & Pilgrims / Olodvorek
19:00 / Láska, sex a internety / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

Sbírka potravin

V sobotu 20. listopadu se uskuteční také jedna z největších republikových dobročinných akcí - Sbírka potravin. Lidé mohou nakoupit potraviny a drogerii pro potřebné hned v několika supermarketech a drogeriích v Olomouci. Veškeré podrobnosti o sbírce se dočtete tady →

V sobotu se uskuteční již devátý ročník konference UP Business Camp, na kterém se úspěšní podnikatelé podělí o to, jak vybudovat firmu a jak ji rozvíjet dál. Účastníci se můžou inspirovat jejich příběhy a nebude chybět ani tradiční panelová diskuze nebo možnost networkingu. Veškeré podrobnosti zde →

S dětmi se hned dopoledne můžete vypravit do Divadla Tramtarie, kde na vás bude čekat báječný výlet do světa dinosaurů, dinosauřic, ptakoještěrů a ptakoještěrek. Pohádka O pračlovíčkovi začíná v 10 hodin a po ní bude následovat doprovodný program.

Ostatně celá sobota se ponese v duchu Noci divadel. Moravské divadlo chystá už od dopoledních 10 hodin Divadelní procházku aneb audiowalk, dále se můžete těšit od 16 hodin na projekci dokumentu ke sto letům českého divadla v Olomouci a následovat budou besedy o historii, současnosti a budoucnosti Moravského divadla. To Divadlo na cucky chystá na sobotu celodenní program pro mladé generace, včetně té nejmladší. Těšit se můžete na pohádku, několik workshopů i koncert. Podrobnosti o programu obou divadel se dočtete v našem článku →

Fotbaloví fanoušci by si pak neměli nechat ujít domácí utkání Sigmy, která v 15 hodin na Andrově stadionu vyzve FC Hradec Králové.

V kavárně And The Story Begins na náměstí Republiky v 18 hodin odstartují hudební večery ve stylu Lounge Jam setů, tentokrát  s hip-hopovou dvojkou PJ DIRT & WASHELLL, kteří mají v rukávu pořádnou dávku oldschool hip-hopu a rapu.

O hodinu později se chystá koncert také na Olodvorku, kde vystoupí brněnská skupina Lilian & Pilgrims hrající hudbu, která je směsicí vlastní tvorby, jazzu a blues.

Od 19 hodin můžete navštívit také nejnovější komedii Divadla Tramtarie Láska, sex a internety, která je připravena vtáhnout diváky do světa online seznamování. "Nevěřili byste, co všechno vás může potkat, když hledáte lásku na internetu. Nebo máte vlastní zkušenost? Přijďte se pobavit a porovnat, jak se s tím srovnali hlavní hrdinové," láká anotace. A světe div se, ještě seženete vstupenky →

Neděle

10:00 / vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí, Tržnice
13:30 / Hraju (si) v divadle / Divadlo na cucky
14:00 / Kouzelnická show / Divadlo na Šantovce
16:30 / Kuchařská dílnička - vánoční speciál / Bistro HELEN
17:00 / Olomouc - Kladno / zimní stadion
17:00 / Louskáček - Kouzelný příběh / Moravské divadlo
19:00 / Skleněný zvěřinec / Divadlo na Šantovce

Pátek - Sobota - Neděle

Jak jsme již avizovali, tak původně plánované slavnostní rozsvícení vánočního stromu se v neděli v Olomouci neuskuteční. Přesto nemusíte smutnit, několik zajímavých akcí se přece jen najde. 

Divadlo na cucky chystá od 13:30 workshop pro děti do 15 let s názvem Hraju (si) v divadle. V rámci workshopu děti nahlédnou do tajů hereckého povolání a to přímo na prknech, které znamenají svět. Vstup na workshop je zdarma, nutná je však předchozí rezervace.

Ve 14 hodin se pak v Divadle na Šantovce můžete těšit na kouzelnickou show pro malé i velké plnou zábavy, kouzel a tvarování balonků. Těšit se můžete na klasická kouzla i na moderní kousky, které předvede Karel Pomahač. Na konci si každý odnese kouzelný zážitek i malý suvenýr z balónkové dílny.

A pokud vás láká po návštěvě divadla zajít i na kuchařskou dílničku, tak můžete. Jen tentokrát bude trošku jiná. Půjde o vánoční speciál a tentokrát se s dětmi vydáte do Bistra HELEN, ve kterém si děti nazdobí vánoční perníčky. Vstupenky na dílničku koupíte tady →

Potěšíme také fanoušky olomouckého hokeje. Mora v neděli od 17 hodin přivítá v plecharéně Kladno s Jaromírem Jágrem a Tomášem Plekancem. Tak si to nenechte ujít!

Ve stejný čas uvede Moravské divadlo novou inscenaci Louskáček - Kouzelný příběh. Známý příběh Kláry a Louskáčka je rozšířený o motivy z Dickensovy Vánoční koledy. Tvůrci zasadili děj do anglického městečka, kde právě probíhá příprava vánočních trhů. Během magické noci se chudý sirotek Klára setká nejen s oživlou hračkou Louskáčka, ale také s Vílou Vánoc, skřítky a rovněž se splněným přáním v podobě svého tatínka.

Zajít můžete večer také do Divadla na Šantovce, které má od 19 hodin na programu Skleněný zvěřinec. Slavnou hru napsal americký autor Tennessee Williams se silně autobiografickými prvky ze své vlastní rodiny. S humorem i dojetím a s tou největší upřímností líčí život opuštěné matky Amandy, která svou láskou a touhou udělat své děti co možná nejšťastnějšími, nadělá v rodině velikou paseku. V hlavní roli Simona Stašová.

Přejeme hezký víkend!