Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V sobotu proběhne 9. ročník Noci divadel. Nabídne workshopy, projekci dokumentu, pohádky i divadelní procházku

Kultura

16.11.2021

Autor: Lenka Šimková

V sobotu 20. listopadu se ve více než šedesáti českých a moravských divadlech uskuteční Noc divadel. Devátý ročník tradičního divadelního svátku nese podtitul Fresh Air a některá olomoucká divadla při této příležitosti chystají zajímavý program.

Moravské divadlo letos chystá program zcela mimo hlavní hlediště...

Foto: Moravské divadlo

MORAVSKÉ DIVADLO

Moravské divadlo Olomouc nabídne v rámci celodenního programu originální výlet po stopách uměleckých osobností spojených s Olomoucí, projekci dokumentu ke sto letům českého divadla v Olomouci a besedy o historii, současnosti a budoucnosti Moravského divadla.

Divadelní procházka aneb Audiowalk
Ateliér při Moravském divadle Olomouc připravil pro zájemce zhruba hodinovou procházku, která startuje před budovou divadla na Horním náměstí a má celkem deset zastávek. Na každé z ní se účastníci procházky dozví zajímavosti o některé z uměleckých osobností spjaté s Olomoucí. Procházka probíhá bez přítomnosti průvodce, kterého nahradí zvukové soubory namluvené členy olomoucké činohry. Na procházku můžete vyrazit kdykoli během dne, soubory budou k dispozici od 10:00 do 19:00. Podrobnosti a vstupenky zde →

Premiéra dokumentu Paměti národa o Moravském divadle
V 16 hodin začne ve foyer divadla projekce dokumentu Divadlo na Horním náměstí, který u příležitosti 100. výročí českého divadla v Olomouci natočila nezisková organizace Paměť národa Střední Morava. Vstup na projekci je zdarma.

Trojice besed o minulosti, přítomnosti i budoucnosti divadla
Od 17 hodin členka činohry Ivana Plíhalová povede besedu se svými někdejšími kolegyněmi z divadla – Ludmilou Machytkovou ze souboru opery a operety, Hanou Frankovou z činohry a Danou Krajevskou ze souboru baletu. Povídání se současnými členy uměleckých souborů začne v 18 hodin, pozvání přijali za činohru Michaela Doleželová, dále sólistka opery a operety Barbora Řeřichová a baletní sólisté Sawa Shiratsuki a Sergio Méndez Romero. Budoucnosti divadla se pak bude věnovat závěrečná z trojice besed, která začne v 19 hodin.

Vstup na projekci dokumentu a besedy je volný, kapacita návštěvníků ve foyeru je omezená na 60 osob. Do pátku 19. listopadu bude možné vyzvednout si v pokladně divadla místenky na projekci dokumentu i na jednotlivé besedy. 

Tři oříšky v Divadle na cucky: Popelka, která pobaví, ale i překvapí!

Foto: Divadlo na cucky

DIVADLO NA CUCKY

Divadlo na cucky chystá na sobotu celodenní program pro mladé generace, včetně té nejmladší, které nabídne repertoárovou pohádku Tři oříšky s návazným workshopem. V průběhu dne se chystá také divadelní workshop pro děti od 12 let, prezentace mentoringového programu pro nadané mladé, workshop elektronické hudby pro veřejnost od 15 let a v návaznosti večerní koncert pro všechny.

10:00 - 14:00 workshop komediálního divadla pro děti 12-15 let
Pojďme se společně zasmát a využít trapnosti k nalezení své autenticity a plného potenciálu. Humor osvobozuje. Ve workshopu budeme improvizovat, pracovat s rytmem a otevírat svou fantazii. Využijeme všechny části našeho těla v prostoru a objevíme tak svou vlastní nejoriginálnější podobu.
- Vstup volný, nutná rezervace →

14:00 Tři oříšky
Malá holčička Pepina, fanynka všech pohádek, má podobný osud jako její oblíbená Popelka. Dokonce se jí všechno děje stejně jako v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Má macechu, je osamělá, pak dostane tři oříšky a i princ se do ní zamiluje, když je převlečená za myslivce. Nakonec se dostává na bál v krásných šatech z oříšku, ale od té chvíle se ale už nic neděje jak má a Pepina nerozumí proč.
- Vstupné 100 Kč, koupit vstupenky →

15:00 - 16:30 workshop dramatických her děti od 5 let
Workshop navazuje na pohádku Tři oříšky a je vedený herci z pohádky – Radkou Caldovou a Adamem Jourou
- nutná rezervace →

17:00 Generation Z
Prezentace nápadu účastníků mentoringového programu pro nadané mladé
- vstup volný

19:00 - 20:00 workshop k elektronickým hudebním nástrojům a tvorbě zvuku
Hudební workshop povedou hudebníci Adéla Konečná (Orinoko, Nadváha) a Jan Havlík (Nadváha)
- vstup volný, nutná rezervace →

20:30 DJ Elzeeno von Beneshow
Živý koncert elektronické hudby

Divadlo Tramtarie pro letošní rok nahradilo interaktivní stezky aktuální komedií Láska, sex a internety

Foto: Jan Procházka

DIVADLO TRAMTARIE

Olomoucké Divadlo Tramtarie se již tradičně chystalo nasadit zábavnou interaktivní stezku po rozmanitých divadelních profesích, ale nakonec o ni lidé v letošním roce přijdou. "Interaktivní prohlídky jsme nejprve avizovali a zapojili se do projektu, ale na základě nastalé situace v divadle (vysoký počet nemocných členů souboru), kdy jsme byli nuceni zrušit řadu vyprodaných představení, jsme se rozhodli interaktivní prohlídky nahradit právě jedním z těchto představení," uvedla za Divadlo Tramtarie Vlasta Pechová. 

V sobotu 20. listopadu tak má Tramtarie v dopoledních hodinách na programu oblíbenou pohádku O pračlovíčkovi, po které bude následovat doprovodný program v podobě fotokoutku, výtvarných dílniček a další zábavy pro malé diváky. Večer pak od 19 hodin můžete navštívit nejnovější komedii Láska, sex a internety, která je připravena vtáhnout diváky do světa online seznamování. "Nevěřili byste, co všechno vás může potkat, když hledáte lásku na internetu. Nebo máte vlastní zkušenost? Přijďte se pobavit a porovnat, jak se s tím srovnali hlavní hrdinové," láká anotace. A jak na pohádku, tak na nejnovější komedii, ještě seženete vstupenky →