Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 0.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: oslavy výročí sametové revoluce, Noc divadel i Mora proti Kladnu

Tipy a názory

15.11.2019

Lenka Šimková

Polovina listopadu je tady a s ní i víkend, který se ponese celý v duchu oslav a připomínkových akcí u příležitosti výročí třiceti let od sametové revoluce. Těšit se můžete také na Noc divadel a na své si přijdou i děti a sportovní fanoušci.

Pátek

celý den / 30 let svobody a demokracie / Olomouc
10:00 / Vánoční kluziště / Dolní náměstí
10:00 / Svatomartinské trhy / Horní náměstí
17:00 / Zahájení 4. sezóny Olopunče / Dolní náměstí
17:00 / Revoluce očima Zdenka Zukala + film Osmy / kino Metropol
17:00 / Terez Wrau - Křest CD Bohyním / Letní kino - Klid v ruchu
18:00 / Talk show Davida Hrbka s Karlem Hvížďalou / Muzeum umění
19:00 / Mamzelle Nitouche / Moravské divadlo
19:00 / Podvečer v listopadu / Divadlo na cucky
19:30 / Olivy – Nezapomeňme / Arcidiecézní muzeum
20:00 / Tribute to J.Hendrix / Rene Lacko & DownTown / Bounty Rock Cafe

Už týden je v Olomouci v provozu oblíbené vánoční kluziště a ochutnat jste mohli i punč z některého z dřevěných stánků. Na samotné rozsvícení stromečku si ještě týden počkáme, ale už v 17:00 můžete zajít na zahájení letošní sezóny Olopunče, který již tradičně pořádají Plavby Olomouc v průčelí domu č. 54 na Dolním náměstí. Zároveň tak budete mít možnost si prohlédnout nový Ološlap. ;-) V 17:00 můžete zajít také do areálu Letního kina - Klidu v ruchu, kde proběhne křest CD Bohyním od skvělé buskerky Terez Wrau. Rovněž od 17:00 můžete v kině Metropol vidět sametovou revoluci tak, jak probíhala přímo v Olomouci, a to na unikátních archivních záběrech reportéra Zdenka Zukala. Následovat bude projekce černé komedie Osmy s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Vstupenky za 100 korun koupíte tady. Pokud chcete strávit ale večer v divadle, tak zkuste zajít v 19:00 třeba do Moravského divadla na inscenaci Mamzelle Nitouche.

A dnešním dnem začíná také bohatý program Noci divadel, která tentokrát bude probíhat tři dny. Muzeum umění Olomouc dnes uvede v prostorách sálu Mozarteum představení Nezapomeňme, Divadlo na cucky má na programu scénickou črtu Adama Svozila s názvem Podvečer v listopadu a Kabaretní scéna Nabalkoně pozve do Undergroundového baru, kde se diváci budou moci vrátit v čase a poslechnout si tematické písně i četbu dobových básní a nebudou chybět ani tematické drinky. Více informací o Noci divadel se dočtete tady.

Sobota

celý den / 30 let svobody a demokracie / Olomouc
celý den / Noc divadel / Olomouc
08:30 a 17:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:30 a 11:00 / Já, ty a to / Arcidiecézní muzeum
10:00 / otevření Motýlária / Zahradní centrum Florcenter
10:00 / Prohlídky s knihou / Hrad Šternberk
10:00 / Vánoční kluziště / Dolní náměstí
15:30 a 20:30 / O vývoji české společnosti od roku 1989 / Divadlo na cucky
17:00 a 20:00 / Tři smrti Martina Šmída / Pavelčákova 19
18:30 / Podvečer v listopadu / Divadlo na cucky
19:00 / Samet / Moravské divadlo
20:00 / JOE COCKER BAND / Bounty Rock Cafe

Sobotu můžete začít sportovně a jít si už v 8:30 zabruslit na zimní stadion. Milovníkům přírody a krásných motýlů by nemělo uniknout, že Zahradní centrum Florcenter v tento den od 10:00 otevírá své nové Motýlárium. Pokud se vám nechce zůstávat v Olomouci, tak si můžete udělat výlet třeba na Hrad Šternberk, který láká na speciální prohlídky s knihou. Návštěvníci v rámci vstupného projdou celý hrad a jako bonus dostanou novou publikaci Hrad Šternberk v hodnotě 190 Kč zdarma. Ale pozor! Prohlídky se uskuteční pouze v časech 10:00 a 12:00. Už v dopoledních hodinách odstartuje i sobotní program Noci divadel, kdy se v Arcidiecézním muzeu hned dvakrát představí pražské studio Damúza s abstraktním pojednáním o kulatosti světa Já, ty a to, které je určené nejmenším divákům. V poledne se k programu připojí Hudebně-dramatické studio při Moravském divadle Olomouc, Divadlo na cucky zve kromě reprízy scénické črty Podvečer v listopadu na besedy s atraktivními hosty a na zajímavý program láká i Divadlo Tramtarie, ve kterém se rozehrají scénické obrazy na téma Život v Československu před rokem 1989. To Moravské divadlo uvede během Noci divadel dva tituly tematicky spjaté s listopadovými událostmi, a to scénické čtení textu Petra Erbese s názvem Tři smrti Martina Šmída a inscenaci hry Samet od mladé pražské autorky Michaely Křivánkové. Večer můžete zajít třeba na koncert do Bounty Rock Cafe, kde od 20:00 vystoupí česká kapela Joe Cocker Band. Vstupné je 199 korun.

Neděle

celý den / 30 let svobody a demokracie / Olomouc
celý den / Noc divadel / Olomouc
08:00 / Aquatera Olomouc / Výstaviště Flora
08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
10:00 / Vánoční kluziště / Dolní náměstí
14:00 / Zpíváme a tančíme s Míšou - minidiskotéka v džungli / Divadlo na Šantovce
15:00 / Ohrada – happening / Muzeum umění
16:00 / Tři smrti Martina Šmída / Pavelčákova 19
16:00 / Aero / Arcidiecézní muzeum
17:00 / Olomouc - Kladno / zimní stadion
18:00 / Samet / Moravské divadlo
19:00 / Koncert k výročí studentského hnutí 1939 a 1989 / Moravská filharmonie
19:00 / Podvečer v listopadu / Divadlo na cucky

V neděli naplno propuknou akce konané u příležitosti výročí třiceti let od sametové revoluce. Už od dopoledních 10:00 bude na Filozofické fakultě UP probíhat Okupační stávka, během které si můžete připomenout (nebo se jen přijít podívat), jak se přepisovaly zakázané či cenzurované dokumenty, tiskly a malovaly revoluční plakáty a spousta dalšího. V 11:00 proběhne na Žižkově náměstí pietní akt k 30. výročí sametové revoluce a 80. výročí úmrtí Jana Opletala, na Palachově náměstí bude od 13:00 až do večerních hodin probíhat Happening 30 let svobody a demokracie a happening proběhne také u ohrady v proluce Muzea umění. Veškeré detaily i podrobný program jednotlivých akcí se dočtete na webu svobodna.olomouc.eu.

Pokud nevíte, kam zajít s dětmi, tak je můžete vzít ve 14:00 do Divadla na Šantovce, kde si děti zatancují a zazpívají s Míšou Růžičkovou. Pokračuje také Noc divadel a hudebně-dramatické studio při Moravském divadle Olomouc uvede původní muzikál Romeo, Julie a ti druzí, inspirovaný věčným tématem lásky a nenávisti. Divadlo na cucky reprízuje scénickou črtu Podvečer v listopadu, Moravské divadlo zopakuje představení Samet i scénické čtení Tři smrti Martina Šmída a Muzeum umění Olomouc přivítá slovenské hosty s inscenací Aero.

Hokejovým fanouškům by pak nemělo uniknout, že po reprezentační pauze se hokejisté Olomouce opět představí na domácím ledě, kde od 17:00 vyzvou Rytíře z Kladna. Podaří se jim bodovat proti Jágrovu týmu? To zjistíte na stadionu! ;-)

Užijte si víkend!