Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 29.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: muzejní noc, Pohybrady, Pivovarská čtvrtka, Živé pasti, festival v Červeném kostele i svět koní

Tipy a názory

19.5.2023

Lenka Šťastná

Pracovní týden je u konce a pátek je konečně tady. Jaký bude nadcházející víkend? V pátek se můžete těšit třeba na Muzejní noc a pokračuje i Divadelní Flora, v sobotu vás čeká festival zdraví Pohybrady, prohlídky Červeného kostela i zajímavé sportovní aktivity. A bude toho mnohem víc, podívejte se...

Pátek

16:00 / I AM (VR) / Arcidiecézní muzeum
17:30 / Katedrála / kino Metropol
18:00 / Olomoucká muzejní noc / Olomouc
18:00 / Zahájení letní sezóny / Cafe Delux
19:00 / Titus / Moravské divadlo
19:00 / MarZ (CZ) ą Emily Thiel (USA) / Letní kino
20:00 / Michal Prokop & Framus Five / Bounty Rock Cafe
20:00 / Men4Queen / Divadlo na Šantovce
20:00 / Existuje dojem bytí / Sklub
20:30 / Letní kino: Zkouška umění / Telegraph
22:00 / Dekadance / Konvikt

Pátek - Sobota - Neděle

Dnešní den bude patřit především Muzejní noci, která nabízí zajímavý program. Olomoucká muzejní noc zpřístupní zájemcům sbírky významných muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Je to jedinečná příležitost projít si výstavy v neopakovatelné atmosféře páteční noci. Na co všechno se můžete těšit, se dočtete v našem článku →

Pokud před nevšedním zážitkem z muzejní noci dáte přednost třeba divadlu, tak to Moravské má nes večer na programu premiéru operní inscenace Titus. Ta je již třetí operní premiérou, kterou olomoucký soubor opery a operety pod vedením Veroniky Kos Loulové v této sezoně představí. Šéfka souboru je podepsána pod Titovou režií společně s hercem a režisérem Jiřím Havelkou, se kterým pro tuto příležitost utvořila tandem. Podrobnosti o inscenaci se dočtete tady →

A také během tohoto víkendu pokračuje Divadelní Flora. V rámci ní dnes můžete zajít třeba na inscenaci Existuje dojem bytí, kterou uvidíte od 20 hodin v Sklubu.

Ve stejný čas můžete zajít i na tradiční koncert do Bounty Rock Cafe. Tentokrát zde vystoupí Michal Prokop & Framus Five.

Sobota

07:00 / Velká cena Mohelnice truck trial / Mohelnické lomy
08:00 / Pivovarská čtvrtka / Hanušovice
08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
08:30 / Beton Race / Fort XIII., Nová Ulice
08:30 / Charitativní běh pro Paměť národa / Smetanovy sady
09:00 / Živé pasti / Sbírkové skleníky
09:00 / Olomoucký fortel aneb hanácké kování / zámek Čechy pod Kosířem
09:30 / Den pro rodinu / Smetanovy sady
10:00 / Sportovní den & veletrh táborů / u Galerie Šantovka
10:00 / Komentované prohlídky / Červený kostel
10:00 / Pohybrady 2023 / olomoucké Poděbrady
10:00 / Horse club: Svět koní / OC Haná
1a:00 a 16:00 / I AM (VR) / Arcidiecézní muzeum
14:00 / Tělo jako krajina / Divadlo na cucky
16:30 / The Kids Are Alright / Muzeum umění
18:00 / Koncert smyčcového kvarteta / Červený kostel
19:00 / Titus / Moravské divadlo
19:30 / Dějiny násilí / Sklub
20:00 / Men4Queen / Divadlo na Šantovce
20:30 / Buď chlap! / Letní kino
21:30 / Kid Be Kid / Jazz Tibet Club
22:30 / René / Konvikt

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu se můžete vypravit do Jeseníků na Pivovarskou čtvrtku. Na výběr je 6 tras v délce 10 až 22 km a zvládnou je malí, velcí, pejsci, babičky i dědečkové. Všechny trasy spojuje jediný cíl – pivovar Holba, kde každý účastník dostane občerstvení a dospělý výletník dárek v podobě malované pivní sklenice z limitované série. 

Chcete vidět smrtonosné pohyby a pasti masožravek na vlastní oči? Přijďte na výstavu Živé pasti, která se koná ve Sbírkových sklenících na Floře. Výstava je prodejní a kromě masožravých rostlin zde získáte cenné rady pro jejich pěstování. Otevřeno je denně od 9:00 do 18:00. Více o akci se dočtete tady →

Foto: archiv M. Aubrechtové

Všichni milovníci koní by si neměli nechat ujít sobotní akci v OC Haná, kde vás od 10 do 18 hodin čeká Svět koní. Těšte se na expozici a výstavu koní od Schleich, kde bude k vidění několik nadživotních a naprosto realistických expozic koní a hříbat. Dále nebude chybět obrovská hrací zóna, fotokoutek a tombola o zajímavé ceny.

V sobotu si můžete udělat výlet třeba na zámek v Čechách pod Kosířem, kde bude probíhat již páté mezinárodní setkání kovářů pod názvem Olomoucký fortel aneb hanácké kování. Během dvoudenní akce zde návštěvníci můžou nejen sledovat kováře při výrobě společného díla, ale uvidí i výrobu menších kovaných předmětů.

Pokud však dáváte přednost silným truckům, tak by vám neměla uniknout Velká cena Mohelnice, která se bude konat v sobotu a v neděli a přinese s sebou třetí závod seriálu mezinárodního mistrovství České republiky v truck trialu. 

V sobotu proběhne v Olomouci extrémní překážkový závod Beton Race. Na jeho účastníky se můžete podívat na Fortu XIII, přičemž dopoledne je na programu obtížnost BASIC, vhodná i pro sportem téměř nepolíbené, a ti, co se nebojí, se mohou později postavit na startovní čáru závodu NIGHT. Během odpoledne nebudou chybět ani dětské závody Beton Race Junior ve třech věkových kategoriích.

Jestli před extrémním během dáváte přednost tomu normálnímu a navíc rádi pomáháte, tak se určitě vypravte do Smetanových sadů, kde bude probíhat Charitativní běh pro Paměť národa. Na výběr budou měřené běhy s hromadným startem na 5 nebo 10 km a štafeta 4x 2,5 km, neměřený běh na 1 km, do kterého se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky a závody pro děti na 200 metrů. Nebude chybět doprovodný program pro celou rodinu. Start a cíl závodu je u Sbírkových skleníků Flora.

Pokud vás zajímá zdravý životní styl a pohyb, nebo jenom potřebujete správně nasměrovat a namotivovat, tak během soboty můžete zavítat na Poděbrady, kde Fakultní nemocnice Olomouc chystá třetí ročník festivalu zdraví s názvem Pohybrady. Odborníci z FN Olomouc příchozím zájemcům poskytnou zdarma základní vyšetření zdravotního stavu, konzultace v oblasti pohybu, výživy, otužování či duševní hygieny nebo doporučení v oblasti aktivního zdraví. Více podrobností o akci se dočtete tady →

Galerie Šantovka připravila na sobotu Sportovní den, který proběhne na venkovním parkovišti. Na místě budou od 10 hodin milovníky sportu a nejrůznějších pohybových aktivit čekat soutěžní stanoviště, známé tváře olomouckého sportu a diskuse s osobnostmi. Navíc na místě proběhne i  veletrh letních táborů. Pro děti budou připraveny skákací hrady, výtvarné dílničky, malování na obličej, projížďky na koních a spousta další zábavy. Více zde →

V e středu 17. května se veřejnosti opět otevřel Červený kostel a Vědecká knihovna se při této příležitosti rozhodla uspořádat pětidenní zahajovací festival zahrnující koncerty, divadelní představení, prohlídky kostela, workshopy, besedy či přednášky. Podrobnosti k festivalu se dozvíte tady →

Po zimní pauze zahájilo svůj provoz také Letní kino, v které se dnes od 20:30 můžete těšit na dobrodružnou komedii Buď chlap! o jednom setkání, které změní život hned několika lidem. Jakub Prachař, Tereza Ramba a Ondřej Sokol v rolích, v jakých jste je ještě neviděli. ;)

Také v sobotu pokračuje Divadelní Flora. Zajít můžete třeba ve 21:30 na virtuózní kombinaci expresivního soulového zpěvu, beatboxu, klavíru a syntezátorů v exkluzivním vystoupení fenomenální berlínské hudebnice nazvaném Kid be Kid. Podrobný sobotní program najdete na webu Divadelní Flory →

Neděle

08:30 / Velká cena Mohelnice truck trial / Mohelnické lomy
09:00 / Živé pasti / Sbírkové skleníky
09:00 / Olomoucký fortel aneb hanácké kování / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Nezbedná pohádka o Koblížkovi / Divadlo na Šantovce
10:00 / Lukostřelba pro veřejnost / hrad Šternberk
10:00 / Sousedská slavnost / Červený kostel
11:00 / Tři oříšky / Divadlo na cucky
11:00 / I AM (VR) / Arcidiecézní muzeum
12:30 / Jiná opera? / Moravské divadlo
12:30 / Jiný, jiná, jiné / Divadlo na cucky
14:30 / Dějiny násilí / Sklub
15:00 / S Pavlem Zatloukalem o urbanismu v Olomouci / Červený kostel
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
16:30 / Kuchařská dílnička / Lobster Family Restaurant
19:00 / Otisky / Divadlo na cucky
20:00 / The Kids Are Alright / Arcidiecézní muzeum

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli dopoledne můžete zajít i s dětmi do Divadla na Šantovce, které chystá Nezbednou pohádku o Koblížkovi. "Krásná Amálka žije v chaloupce u lesa s pracovitým Matějem, který jí jednoho dne přinese voňavé luční kvítí. Amálka mu za to upeče koblížek. Jenomže koblížek je velký neposeda a tak se vydá do světa." Jak to všechno dopadne? To zjistíte od 10 hodin v divadle. 

Nebo můžete zajít do Divadla na cucky, které od 11 hodin uvede zábavnou autorskou interpretaci klasické pohádky Tři oříšky

Rodinný výlet si můžete udělat i na hrad Šternebrk, kde od 10 do 15 hodin bude probíhat lukostřelba pro veřejnost. Na dolním nádvoří hradu vznikne sportovní střelnice a připravené budou luky pro všechny generace návštěvníků od dětí po seniory. Tak neváhejte a vyzkoušejte si tuto zábavu tehdejší hradní šlechty. ;)

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Když už budete v Šantovce, tak můžete s dětmi zajít do Lobster Family Restaurant, kde bude od 16:30 probíhat oblíbená kuchařská dílnička. V ceně 179 korun je pizza, kterou si dítě samo vyrobí, dětský nápoj a káva pro doprovod.

Víkend můžete zakončit třeba na divadelním představení. Divadlo na cucky uvede v 19 hodin inscenaci Otisky. Autorský projekt režiséra Štěpána Gajdoše s Ivanou Plíhalovou a Viktorem Zavadilem je procházkou po olomouckých zákoutích i exkurzem do života profesionálních herců.

Přejeme hezký víkend!