Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucká muzejní noc zpřístupní sbírky muzeí, galerií a knihoven. Láká i na koncerty, videomapping a další pestrý program

Zprávy z regionu

12.5.2023

Autor: red

Olomoucká muzejní noc proběhne v pátek 19. května a již podesáté obyvatelům a návštěvníkům Olomouce zpřístupní sbírky významných muzeí, galerií, knihoven a dalších kulturních institucí. Budete tak mít jedinečnou příležitost projít si výstavy v neopakovatelné atmosféře páteční noci. V Olomouci se navíc letos uskuteční Národní zahájení Festivalu muzejních nocí, které se bude konat v nově zrekonstruované budově Červeného kostela.

V rámci muzejní noci můžete navštívit i Jihoslovanské mauzoleum. 

Foto: Jan Procházka

Červený kostel, který od roku 2020 procházel velkou revitalizací, se bezprostředně po dokončení oprav stane dějištěm Národního zahájení Festivalu muzejních nocí. "Získali jsme tak reprezentativní prostory pro kulturně-vzdělávací činnost, a to i s celorepublikovým přesahem. Národní zahájení Festivalu muzejních nocí je pro nás ctí," prohlásila ředitelka knihovny Iveta Ťulpíková. Přestřižení pásky je na programu v pátek 19. května ve 14 hodin, ovšem zahájení je pouze pro zvané. Veřejnost si bude moci vychutnat komentované prohlídky nově otevřené budovy kostela od 20 do 22 hodin v rámci programu muzejní noci.

V Olomouci se do Festivalu muzejních nocí letos zapojí pět desítek institucí. Mezi hlavní aktéry patří Muzeum umění a Vlastivědné muzeum. Muzeum umění je navíc tvořeno dvěma budovami, Muzeem moderního umění a Arcidiecézním muzeem, které se v dubnu otevřelo po dvouleté rekonstrukci. "Návštěvníkům zpřístupníme expozici Století relativity, výstavu mapující architektonický unikát – elektrárnu a vilu v Háji u Mohelnice a také výstavu Flashback: Hermit 1992–1999. V Arcidiecézním muzeu mohou lidé poprvé spatřit dosud uzavřené části středověkého Zdíkova paláce, uvidí také umělecké poklady ve stálé expozici Ke slávě a chvále a nová stálá expozice nabízí historii sedmi tisíciletí osídlení olomouckého Svatováclavské návrší," uvedl ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal.

Jak zdůraznil ředitel sousedního Vlastivědného muzea Jakub Ráliš, po celou dobu muzejní noci budou návštěvníkům v expozicích i výstavách k dispozici kurátoři. "Ve Vlastivědném muzeu se mohou lidé těšit na výstavy Dětský svět, Mušle Středomoří nebo Národní soutěž fotografie a otevřeny budou i stálé expozice," uvedl Ráliš.

Hlavní část programu muzejní noci se odehraje na náměstí Republiky, kde bude připraven videomapping na budovu Vlastivědného muzea a koncerty. Důležitá je i beseda, která v pátek 19. května začíná v 18 hodin s názvem "ReVize Olomouc 12: Muzejní čtvrť – Co nabízí prstenec kulturních institucí okolo náměstí Republiky?". Zabývat se bude potenciálem olomoucké muzejní čtvrti.

Fenomén Muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým prezentacím kulturního dědictví zvláště atraktivním způsobem. Muzea se přes noc stávají místy mimořádných a nečekaných zážitků a setkávání. V Olomouci se letos galerie, muzea a další kulturní instituce otevřou lidem ve večerních hodinách již podesáté. Muzejní noc začíná v šest hodin večer, ovšem na některých místech začíná program i mnohem dříve, a končí s půlnocí.

Podrobný program Olomoucké muzejní noci najdete na těchto webových stránkách →