Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zdravé stravování, relaxace i správný pohyb. Nenechte si ujít třetí ročník festivalu zdraví Pohybrady

Zprávy z regionu

14.5.2023

Autor: red

Zdravý životní styl. Známé zaklínadlo, které často slýcháme ze všech stran a mnohdy se z něj stalo až nadužívané klišé. Ale co kdyby váš nový aktivní život nastartovali odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc? Co kdyby profesionální zdravotníci vyšetřili váš aktuální stav, nabídli vám workshopy, a nebo se vám individuálně věnovali při pilování základních cviků pro celkovou kondici? To vše zdarma během třetího ročníku festivalu zdraví Pohybrady na oblíbeném olomouckém přírodním koupališti. Pro Pohybrady si na Poděbrady můžete přijít v sobotu 20. května od 10 do 17 hodin.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Osvědčený program kopíruje model z loňského druhého ročníku akce, kdy se Pohybrady poprvé konaly jako jednodenní festival zdravého životního stylu a v květnovém termínu. "Jarní datum se jeví jako ideální k nastartování kýžených změn a pohybových aktivit. Na březích Poděbrad budou odborníci z naší nemocnice opět nabízet příchozím zájemcům zdarma základní vyšetření zdravotního stavu, jako jsou měření cholesterolu, krevního tlaku, analýza složení těla a jiné, dále konzultace v oblasti pohybu, výživy, otužování či duševní hygieny nebo doporučení v oblasti aktivního zdraví. Nebudou chybět ani ukázky nordic walking včetně zapůjčení holí a další sportovní a zábavné prvky pro děti i dospělé," zve zájemce vedoucí Odboru komunikace a marketingu FN Olomouc Veronika Jeřábková.

Předem nahlášení účastníci mohou absolvovat intenzivní kurz zdravého pohybu, který povede tým fyzioterapeutů z Oddělení rehabilitace FN Olomouc. Na pěti stanovištích se naučí správnému dýchání, protahování, posilovacím cvikům či cvikům zaměřeným na koordinaci. Kapacita kurzu je omezená, vzhledem k exkluzivitě nabízeného programu a jeho intenzitě během samotných cvičení je nutná rezervace předem →

Rezervace je nutná také v případě zájmu o Kurz lesního myšlení, který se v rámci Pohybrad 2023 také opět uskuteční. V průběhu nevšedního dvouhodinového semináře vedeného lektorkou Johanou Pytlíčkovou účastníci vyzkoušejí metodu tzv. lesní mysli, která využívá vlivu přírody na lidské zdraví. Koncept založený na sebepéči, seberozvoji a sebepoznání podporuje odolnost, zdraví a životní rovnováhu. Součástí kurzu, který je určen výhradně pro dospělé, je i procházka kolem jezera s jednoduchými cvičeními.

Fakultní nemocnice Olomouc se na aktivní přístup k vlastnímu zdraví a prevenci zaměřuje dlouhodobě. "Fyzické i duševní kondici bychom měli věnovat maximální pozornost. Co pro své tělo a psychiku sami uděláme, se nám může mnohonásobně vrátit při předcházení nemocem či následném rychlejším zotavování z nich," říká ředitel FN Olomouc Roman Havlík, který již třetím rokem připravuje s přizvanými odborníky besední pořad Ambulance aktivního zdraví. Jeho cílem je připomenout veřejnosti, jak je zodpovědný přístup každého z nás k vlastnímu zdraví důležitý.

Na Ambulanci aktivního zdraví navazují jednorázové i dlouhodobé preventivní programy. "Například kardiologický program nazvaný Nebuď pod tlakem, který pomáhá optimalizovat krevní tlak i jinak než jen léky, nebo ucelený program pro zpomalení vlivů stárnutí a aktivní penzi Nestárneme," doplňuje Veronika Jeřábková s tím, že podrobné informace jsou dostupné na těchto webových stránkách.