Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 17.8 °C

Tipy na víkend: Tvarůžkový festival, Sbírka potravin, dětské akce, hokejový zázrak i noc v aquaparku

Tipy a názory

12.4.2024 aktualizováno 12.4.2024 11:40

Lenka Šťastná

Pracovní týden je u konce a před námi jsou zasloužené dny volna. Podívejte se, co všechno se o víkendu chystá a nechte se inspirovat. ;)

Pátek

16:00 / Zahájení festivalu Ekologické dny Olomouc / Sluňákov
17:00 / HCO titul po 30 letech / kino Metropol
18:00 / Afterpátky Festivalu zdraví Olomouc / Červený kostel
18:00 / Jarní sborové koncerty / Reduta
18:30 / Pravidla úklidu / Divadlo na cucky
19:00 / Smrt jim sluší / Divadlo Tramtarie
19:00 / Sugar / Moravské divadlo
20:00 / Morrison Hotel (Doors Tribute) / Bounty Rock Cafe
20:00 / František Skála & Třaskavá směs / Central

Pátek - Sobota - Neděle

Už v pátek odpoledne se můžete těšit na zahájení letošního ročníku festivalu Ekologické dny Olomouc. Od 16 hodin vás ve Sluňákově čeká procházka s autory uměleckých staveb v Domu přírody Litovelského Pomoraví, který oslaví deset let své existence. Festival dále nabídne tradičně pestrý program a je pozvánkou do jarní přírody, na výlety i procházky. Podrobnosti se dočtete tady →

Dne 11. dubna 1994 zvítězilo mužstvo ledního hokeje HC Olomouc ve finále play-off nad Pardubicemi a Mora si tak připsala jediný titul v české extraligové soutěži. Takřka na den přesně se po 30 letech můžete setkat od 17 hodin v kině Metropol s hráči a u videoprojekce nezapomenutelné chvíle znovu prožít. Cena vstupenky obsahuje i knihu, z jejíhož prodeje bude poukázán příspěvek na charitativní projekt Otevřeme zahradu pro hospic na Sv. Kopečku.

Páteční večer můžete strávit třeba v divadle. Divadlo na cucky už v 18:30 uvede autorskou inscenace Pravidla úklidu o práci v domácnostech, práci na černo, péči a rodičovství na dálku vycházející z dokumentárních rozhovorů s ženami pracujícími v České republice v těch nejmizerněji placených profesích.

Jen o půl hodiny později vás v Moravském divadle čeká premiéra světově známého muzikálu Sugar, který vznikl podle scénáře k filmu Někdo to rád horké. Příběh o dvou muzikantech na útěku, gangsterech, milionářích a okouzlující zpěvačce připravil se souborem opery a operety režisér Marek David a dirigent Tomáš Hanák. 

Nebude chybět ani tradiční páteční koncert v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí olomoucká kapela Morrison Hotel.

Sobota

09:00 / Tematicky tvořivé sobotní dopoledne / Art Rubikon
10:00 / Vinyl a CD Burza / Kateřinská 10
10:00 / Olomoucký tvarůžkový festival / Horní a Dolní náměstí
17:00 / Olomoucký zázrak po 30 letech aneb jak to bylo doopravdy / Telegraph
18:00 / Visegrad Choral Bridges III: Folklore Inspiration / Červený kostel
18:30 / Otisky / Divadlo na cucky
19:00 / Kabaret Nahatý Shakespeare / Divadlo Tramtarie
19:00 / Sugar / Moravské divadlo
19:00 / Noc v aquaparku / Aquapark Olomouc
20:00 / Mode Machine / Depeche Mode Tribute Band / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Zajímavý zážitek pro děti ve věku 5 až 8 let chystá na sobotní večer Aquapark Olomouc, kde na děti čeká zábavná noc v dětském koutku Akvárko. Součástí je bohatý doprovodný program a veškeré podrobnosti se dočtete tady →

Na sobotu 13. dubna připadá jarní termín Sbírky potravin - celorepublikové dobročinné akce. Od 8 do 18 hodin tak můžete nakoupit potraviny a drogerii pro potřebné ve většině supermarketů i ve vybraných drogeriích. Mezi konečné příjemce potravinové pomoci patří opuštění senioři, matky samoživitelky, lidé bez domova, handicapování a spousta dalších lidí, kteří se ocitli v nouzi. Více zde →

Art Rubikon v Dobnerově ulici chystá na sobotu další tematicky tvořivé dopoledne pro děti, tentokrát na téma jarní zahrádka. Děti si během dopoledne ozdobí třeba květináč jarními vzory a vytvoří do něj dekorace květin i broučků. Dále se budou vyrábět z různých materiálů i typické jarní květiny.

V sobotu a v neděli provoní olomoucké Horní i Dolní náměstí syrečky. Po oba dny se bude konat již sedmý ročník Tvarůžkového festivalu, který je spojený s ochutnávkou vybraných specialit a regionálních piv. Těšit se můžete ale i na jarmark regionálních produktů, tvarůžkový obchůdek, bohatý doprovodný program pro děti i dospělé a letos vůbec poprvé i na soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále. Více zde →

A i během soboty si můžete zavzpomínat na třicet let starý hokejový zázrak. V Telegraphu se od 17 hodin můžete potkat s autorem publikace Olomoucký zázrak po 30 letech aneb jak to bylo doopravdy Petrem Bošnakovem a jedněmi ze strůjců tehdejšího vítězství - útočníkem Michalem Slavíkem a brankářem Ladislavem Blažkem, odchovanci HC Olomouc. Knihu si na místě můžete i zakoupit a část z výtěžku opět poputuje na konto projektu Otevřeme zahradu.

Sobotní večer v Bounty Rock Cafe bude tentokrát patřit fanouškům Depeche Mode. Přijede totiž jeden z nejuznávanějších a nejvěrnějších tribute bandů - italský Mode Machine. Můžete se těšit na ty největší hity a po koncertě bude následovat after párty s DJ Silent.

Neděle

10:00 a 14:00 / Bílý tesák a odhozené srdce / Moravské divadlo
10:00 / Olomoucký tvarůžkový festival / Horní a Dolní náměstí
13:30 / O Pračlovíčkovi / Horní náměstí
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
15:00 / SK Sigma Olomouc vs. FK Jablonec / Andrův stadion
15:30 / Louskáček a Bonbónová víla / kino Metropol
16:00 / Loutky bez hranic: Nilas a tisícihlavé stádo / Central
19:00 / Talk show Davida Hrbka s Ondřejem Vetchým / Moravské divadlo

Pátek - Sobota - Neděle

Neděle bude tentokrát patřit především dětem! Moravské divadlo chystá v 10 a ve 14 hodin divadelní pohádku Bílý tesák a odhozené srdce. Přijďte se i s dětmi podívat na nesmrtelný příběh malého vlčete, které zkoumá a objevuje svět a jeho pravidla!

Také v neděli bude na obou náměstích probíhat Tvarůžkový festival a kromě příznivců této pochoutky si zde na své přijdou i nejmenší, protože od 13:30 na podiu na Horním náměstí uvede Divadlo Tramtarie oblíbenou pohádku O pračlovíčkovi. Čeká vás báječný výlet do světa dinosaurů, dinosauřic, ptakoještěrů a ptakoještěrek a k tomu trochu poučné, ale hlavně pořádně veselé vyprávění.

Také kino Metropol láká v neděli odpoledne na divadelní pohádku Louskáček a Bonbónová víla, kterou přiveze soubor Docela velkého divadla Litvínov. Pohádka o boji dobra se zlem, o lásce, zlobě, přátelství, odvaze a kouzlech začíná v 15:30.

Odpoledne můžete zajít také do Galerie Šantovka, kde vás od 15 hodin čeká populární Pianothéka - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Fanouškům olomouckých fotbalistů by pak neměl uniknout další domácí zápas na Andrově stadionu, který odehraje Sigma od 15 hodin proti FK Jablonec.

Přejeme hezký víkend!