Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 7.8 °C

Ekologické dny Olomouc nabídnou aktivity pro rodiny, besedy, výlety i oblíbený Edojarmark

Zprávy z regionu

11.4.2024

Autor: red

Ekologické dny Olomouc startují 12. dubna a letos se zaměří na bio-diverzitu přístupů ke světu, přírodě a společnosti. Festival nabídne tradičně pestrý program a je pozvánkou do jarní přírody, na výlety, procházky i pobyt v lužní krajině s galerií v přírodě. Téma letošního ročníku je vypůjčeno z básně Bohuslava Reynka a zní "Bláznem jsem ve své vsi". Festival potrvá až do 27. dubna 2024.

Festival zahájí 12. dubna komentovaná prohlídka areálu Domu přírody Litovelské Pomoraví v Horce nad Moravou, která je zároveň oslavou deseti let od jejího vzniku. Vycházky se zúčastní autoři všech uměleckých instalací: František Skála uvítá hosty v Rajské zahradě, Miloš Šejn ve své Sluneční hoře, Marcel Hubáček u Ohniště zlaté spirály a Miloslav Fekar představí nejen Lesní chrám, ale i své nové umělecké intervence v areálu, například zcela novou rozhlednu nad rybníkem Rozvišť. Na procházku naváže koncert Františka Skály a Třaskavé směsi v Centralu, novém prostoru Muzea Umění Olomouc, které je opět významným spolupořadatelem festivalu.

Centrem programu jsou víkendové besedy (18.-21. 4.). Jedním z hostů bude religionistka Zuzana Kostićová, která pozvala lidi na festivalové besedy slovy: "Snad nejlepší podobná akce v republice, na kterou se rok od roku těším víc a víc, a její program víkendových besed, které propojují nejen přírodovědce, ale i filosofy, vědce z nejrůznějších oborů, umělce a veřejnost. To vše v nenapodobitelném prostředí kousek od Olomouce". Zájemcům o přednášky s diskusemi je nabízena možnost přespání v areálu ve vlastních stanech. Na přednášky celé palety kreativních a inspirací hýřících hostů (například Stanislava Komárka, Jiřího Sádla, Elišky Fulínové, Pavla Barši a mnoha dalších) je vstup volný.

Festivalovou nabídku obohatí také výstavy, oblíbené výlety, další komentované procházky, beseda o klimatu s účastí ministra životního prostředí Petra Hladíka (ve spolupráci s Divadlem na cucky).

Největší akcí je tradičně Edojarmark (27. dubna) s bohatým environmentálním a kulturním programem a festivalovým koncertem Climate Lament (Michal Prokop & Framus Five, Bert & Friends, RAZAM a Iva Marešová, Letní kapela, Bombarďák, Terrible 2s a maďarská skupina Terra Profonda).

Letos se festival otevřel i spřízněným organizacím a jejich nápaditým aktivitám, které rozvíjejí vztah člověka a přírody. "Tak se mohou lidé účastnit festivalu také na mnoha místech naší krajiny i v zahraničí. (OPEN EDO). Letošní ročník festivalu je tak velkou radostí ze společného sdíleného zájmu o společenskou diskusi nad důležitými tématy a environmentálními problémy," dodal závěrem ředitel festivalu Michal Bartoš.

Podrobný program festivalu naleznete na www.ekologickednyolomouc.cz