Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Svátky města i písní, Děláme to ve třech, Živé pasti, zahradní slavnost i oblíbené trhy

Tipy a názory

3.6.2022

Lenka Šimková

Před námi je první červnový víkend! A čeká nás toho opravdu hodně. Potěšíme milovníky dobrého jídla, divadla, hudby i rodinné zábavy. Takže pokud na víkend nevyrážíte někam na chatu, tak se podívejte, co všechno se v Olomouci chystá. ;-)

Pátek

09:00 / Živé pasti / sbírkové skleníky
10:00 / Svátky města Olomouce / Olomouc
19:00 / Svátky písní Olomouc 2022 / T. J. Sokol Olomouc - Chválkovice
19:00 / Sólo pro tři / Moravské divadlo
19:00 / Morčata na útěku / Jack's Cowhouse, Daskabát
19:00 / Sluha dvou pánů / zámek Čechy pod Kosířem
19:00 / Případ čestné nevěstky / KD Na Letním, Hlubočky
20:00 / Michal Prokop Trio / Bounty Rock Cafe
21:00 / Studio SEN - Báječný, barevný, prší / Divadlo na cucky
21:00 / Letní kino: Zátopek / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek začínají Svátky města Olomouce, které přinesou pestrý třídenní program pro celou rodinu. Velká část oslav věnovaných patronce města, sv. Pavlíně, se letos kromě Horního náměstí odehraje také ve Smetanových sadech. Historický průvod ke cti patronky města bude vycházet dnes v 19 hodin z Horního náměstí. Po tomto tradičním zahájení bude určitě stát za to vydat se do Smetanových sadů, kde se od 20:30 odehraje open air koncert Moravské filharmonie. Navíc v pátek i v sobotu bude Rudolfova alej od 20 hodin do půlnoci nasvícena. V pátek se můžete ale těšit i na Flerjarmark, knižní trhy i na podvečerní výstup na věž.

V pátek a v sobotu proběhne také 49. ročník obnoveného mezinárodního festivalu pěveckých sborů Svátky písní Olomouc. Stejně jako v uplynulých letech také letos se v rámci něj uskuteční renomovaná pěvecká soutěž Mundi Cantant, ale i řada nesoutěžních pěveckých vystoupení. Zahajovací koncert je na programu v pátek v 19 hodin ve chválkovické sokolovně.

Páteční večer slibuje také pestré divadelní zážitky. Moravské divadlo v 19 hodin uvede na svém jevišti baletní Sólo pro tři a na další hru z repertoáru tohoto divadla láká ve stejný čas zámek v Čechách pod Kosířem, kde v zámeckém parku uvidíte oblíbenou komedii Sluha dvou pánů. Také Hlubočky zvou v pátek večer na divadelní představení a v 19 hodin se tak v KD Na Letním můžete těšit na Případ čestné nevěstky. Výtěžek ze vstupného zde bude věnován na podporu koní v nouzi (Posluchov).

A pokud před divadlem dáte přednost hudbě, tak si můžete udělat výlet třeba do Daskabátku, kde Lna letním open air parketu Jack's Cowhouse vystoupí Moračata na útěku. A pokud zůstanete v Olomouci a přeci jen zatoužíte po nějaké muzice, tak v Bounty Rock Cafe vystoupí od 20 hodin Michal Prokop Trio.

Sobota

07:00 / Selské trhy / Tržnice
09:00 / Živé pasti / sbírkové skleníky
09:30 / Svátky písní Olomouc 2022 / Reduta
10:00 / Svátky města Olomouce / Olomouc
10:00 / Dětský den / olomoucké Poděbrady
10:00 / Sportovní den / Funpark u Galerie Šantovka
10:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
10:00 / Sobota s roboty / Pevnost poznání
17:00 / Urban Vibes: Peter Gábor / Telegraph
18:45 / B. Dean: Hamlet / kino Metropol
19:00 / Zánik samoty Berhof / Moravské divadlo
21:00 / Studio SEN - Báječný, barevný, prší / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu si můžete nakoupit sezónní ovoce, zeleninu, ale i maso, sýry, uzeniny, koření a spoustu dalších výrobků na venkovních trzích. Už od ranních 7 hodin budou prodejci připraveni na Selských trzích, které letos probíhají v prostoru Tržnice, od 10 hodin se pak otevřou i tradiční Šantovské trhy u Galerie Šantovka. 

O víkendu můžete navštívit také sbírkové skleníky ve Smetanových sadech, které až do 12. června lákají na výstavu Živé pasti. K vidění budou například dvacetileté více než metr vysoké rostliny, masožravé liány s velkými pastmi anebo unikátní sbírka vodních "masožravek". A pořadatelé slibují, že se výstava od té předešlé značně liší, takže pokud jste byli minulý rok, letos vás čeká zcela jiný zážitek.

O víkendu budou pokračovat také Svátky města Olomouce. V sobotu bude ve Smetanových sadech probíhat festival "Olomouc dětem", který nabídne veletrh volnočasových aktivit a kroužků pro děti, bohatý program nabitý vzdělávacími aktivitami a spoustu zábavy, hudby i dobrého jídla. Od 20 hodin se pak ve Smetanových sadech můžete těšit na Zahradní slavnost i na slavnostně nasvícenou Rudolfovu alej. Podrobný program Svátků města najdete tady →

Galerie Šantovka připravila na sobotu ve FunParku Sportovní den. Na místě budou od 10 hodin milovníky sportu a nejrůznějších pohybových aktivit čekat soutěžní stanoviště, známé tváře olomouckého sportu, účastníci olympijských her a diskuse s osobnostmi. Děti čeká spousta odměn a drobných dárků a pro všechny bude k dispozici gastro zóna od Lobster family restaurant. Více zde →

Na děti myslí také na olomouckých Poděbradech, kde bude od 10 hodin probíhat Dětský den. Čeká vás dobrodružná stezka s úkoly, skákací atrakce, malování na obličej, výroba odznaků a spousta dobrého jídla a pití.

Moravské divadlo má v sobotu večer na programu Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota. Příběh mladičké Ulriky, která se po skončení druhé světové války stane, společně se svým opileckým otcem a jeho německou milenkou, zajatkyní werwolfů, uvede soubor činohry v 19 hodin.

Neděle

09:00 / Živé pasti / sbírkové skleníky
09:30 / Divadlo, čti! - Klárka a 11 babiček / Moravské divadlo
10:00 / Plaváček / Divadlo na Šantovce
10:00 / Svátky města Olomouce / Olomouc
17:00 / Vivat Vita / kostel sv. Mořice
19:00 / TŘI TYGŘI: V trysku staletí NA TURNÉ / kino Metropol
19:30 / Děláme to ve třech / Výstaviště Flora

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli dopoledne můžete zajít i s dětmi do Divadla na Šantovce, které na 10 hodin chystá pohádku Plaváček. Známý příběh o princezně, Plaváčkovi, zlém králi i třech zlatých vlasech Děda Vševěda asi netřeba blíže představovat. ;)

Nedělní program Svátků města Olomouce už najdete pouze ve Smetanových sadech. Od 10 hodin si Nadace Bezpečná Olomouc pro malé i velké návštěvníky připravila rodinný den plný her s dopravní a bezpečnostní tematikou. Program bude koncipovaný jako malá olympiáda a účastníci se mohou těšit na zajímavé odměny.

Svátky města v neděli zahájí další dva festivaly, které nás budou provázet po celé léto. V 16 hodin zazní v hudebním altánu ve Smetanových sadech koncert Stanley´s Dixie Street Band jako první ze série promenádních koncertů. Večer pak Moravské divadlo zahájí na Floře svou červnovou open-air scénu. Hned na úvod se můžete těšit na stand up Děláme to ve třech. Trojice Roman Vencl, Jan Ťoupalík a Karel Pomahač připravili zbrusu novou stand-up show, která vás rozhodně nenechá chladnými. Tenhle večer plný nekorektního humoru nedostanete z hlavy ještě hodně dlouhou dobu. A my vřele doporučujeme!

Přejeme hezký víkend!