Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Prima FRESH festival, vinné slavnosti, Empírový den, hudební festival i pečené sele

Tipy a názory

26.5.2023

Lenka Šťastná

Před námi je další víkend! A čeká nás toho opravdu hodně. Potěšíme milovníky dobrého jídla, divadla, hudby i rodinné zábavy. Takže pokud na víkend nevyrážíte někam na chatu, tak se podívejte, co všechno se v Olomouci chystá. ;-)

Pátek

09:00 / Živé pasti / Sbírkové skleníky
14:00 / Prima FRESH festival 2023 / Výstaviště Flora
14:00 / Šumperský Majáles / Šumperk
14:00 / Olomoucké vinné slavnosti / Dolní náměstí
17:00 / Telegraph Rooftop Fun / Telegraph
19:00 / Rusalka / Moravské divadlo
19:00 / Kollárovci Amfik Tour 2023 / Letní kino
19:00 / Olivy / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Time Optimist / Olodvorek
19:00 / Smrt jim sluší / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

Chcete vidět smrtonosné pohyby a pasti masožravek na vlastní oči? Přijďte na výstavu Živé pasti, která se koná ve Sbírkových sklenících na Floře. Výstava je prodejní a kromě masožravých rostlin zde získáte cenné rady pro jejich pěstování. Otevřeno je denně od 9:00 do 18:00. Více o akci se dočtete tady →

Od 14 hodin se pak můžete těšit na zahájení Prima FRESH festivalu na Výstavišti Flora. V pátek i v sobotu vás zde čekají legendární podniky české gastronomie. Svoje menu bude servírovat Café Imperial Zdeňka Pohlreicha společně s Valoria Restaurant, českou klasiku nabídne Restaurace U Sapíků, to nejlepší, co umí, předvedou kuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů a nebude chybět Restaurace Marcela Ihnačáka s menu inspirovaným židovskou tradicí. 

Milovníkům vína by neměly uniknout tradiční Olomoucké vinné slavnosti, které budou v pátek a v sobotu probíhat na Dolním náměstí. Program začíná dnes ve 14:00, zítra v 10:00 a jako každý rok se můžete těšit na kvalitní moravská vína z nejrůznějších oblastí, bohatý doprovodný program, sýry z Holandska a nebude chybět ani muzika a tanec.

V Šumperku pak zahájí letošní festivalovou sezonu Šumperský Majáles. V pátek vystoupí Tomáš Klus, Viktor Sheen, Sima a další. A bude se pokračovat i v sobotu. ;)

Večer můžete zajít třeba do divadla. Rusalka patři k největším klenotům nejen české, ale i světové operní literatury. Genialita Dvořákovy hudby a libreto Jaroslava Kvapila zaujme všechny diváky bez rozdílu věku. Oceňovaní tvůrci Michal a Šimon CABANI nabízejí v Moravském divadle svou neotřelou režií další možný pohled na nesmrtelné dílo. Spoluúčinkuje orchestr, sbor a balet.

Sobota

07:00 / Selské trhy / Tržnice
09:00 / Tematicky tvořivé sobotní dopoledne pro děti / Art Rubikon
09:00 / Živé pasti / Sbírkové skleníky
10:00 / MINT Market Olomouc / Letní kino
10:00 / Dětský den / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Empírový den / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Prima FRESH festival 2023 / Výstaviště Flora
10:00 / Olomoucké vinné slavnosti / Dolní náměstí
14:00 / Šumperský Majáles / Šumperk
16:00 / Den filmů Martyho Pohla / kino Metropol
16:00 / Pečené sele / Kateřinská 10
18:00 / Ludmila Len / Cafe Delux
20:00 / Perseus / Bounty Rock Cafe
21:00 / Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo / Letní kino

Pátek - Sobota - Neděle

Kateřinská 10 vás v sobotu opět zve na pečené sele. Samozřejmě bude i něco pro nemasojedy. Zastavte se od 16 hodin na kus selátka na naši zahrádku. ;)

V sobotu si můžete nakoupit sezónní ovoce, zeleninu, ale i maso, sýry, uzeniny, koření a spoustu dalších výrobků na venkovních trzích. Už od ranních 7 hodin budou prodejci připraveni na Selských trzích, které probíhají v prostoru Tržnice.

Art Rubikon na Dobnerově ulici chystá na sobotu pro děti tematicky tvořivé dopoledne, tentokrát na téma Moře. Děti si vyrobí mořská zvířátka, medúzy, hvězdice i malé originální akvárium.

V sobotu i s dětmi můžete udělat výlet třeba na zámek v Čechách pod Kosířem, kde bude probíhat Dětský den na zámku. Čekají vás pohádkové prohlídky, dětské dílničky, lukostřelba, překážková dráha s hobby koníky a další příležitosti, jak nachystat dětem krásný zážitek.

Na stejném místě se také můžete doslova přenést v čase o dvě stě let zpátky. Do doby, v níž vznikala díla Pýcha a předsudek či Rozum a cit, vás přenese Empírový den. Piknik, zajímavý program a ples. A to vše v dobových kostýmech, budete-li chtít. Více o akci zde →

Také během soboty můžete už od dopoledních 10 hodin zajít na Prima FRESH Festival na Výstavišti Flora nebo na Olomoucké vinné slavnosti na Dolném náměstí. A pokračuje i Šumperský Majáles, který tentokrát láká na Ektora, Calina a Rozepsaný věty.

A o hudební zážitky nepřijdete ani v Olomouci. V Bounty Rock Cafe vystoupí od 20 hodin kapela Perseus se svojí nadílkou metalové hudby.

Neděle

09:00 / Živé pasti / Sbírkové skleníky
10:00 / Co zaseješ, to sklidíš / Divadlo na Šantovce
16:00 / Zánik samoty Berhof / Moravské divadlo
16:00 / Miniopery (J. Uhlíř, Z. Svěrák) / zámek Čechy pod Kosířem

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli dopoledne můžete i s dětmi zajít do Divadla na Šantovce, které uvede autorskou pohádku o zlém sedlákovi, kterému se nic nedaří a o jeho hodné a obětavé dceři, které naopak v každé svízelné situaci někdo pomůže. Pohádka s názvem Co zaseješ, to sklidíš má za cíl ukázat dětem následky špatného chování a pokusit se je naučit, že podle toho, jak se budeme chovat k sobě, k druhým a ke světu, tak to samé se k nám vrátí.

Moravské divadlo uvede v neděli odpoledne Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota. Příběh mladičké Ulriky, která se po skončení druhé světové války stane, společně se svým opileckým otcem a jeho německou milenkou, zajatkyní werwolfů, uvede soubor činohry v 16 hodin.

A ve stejný čas se na zámku v Čechích pod Kosířem můžete těšit na divadelní open-air představení pro děti v podání Moravského divadla Olomouc. K vidění budou Miniopery s písničkami Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka.

Přejeme hezký víkend!