Reklama

Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša, venku je 21.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Odpudiví nebo kouzelní, Jeden svět, Ukliďme Česko a začíná velikonoční jarmark

Tipy a názory

31.3.2023

Lenka Šťastná

První dubnový víkend je před námi. Pokud nebudete vyrážet do přírody nebo na hory, nezoufejte, i ve městě se toho chystá spousta a nudit se rozhodně nebudete. Podívejte se na naše tipy a nechte se inspirovat.. ;)

Ukliďme Česko!

Do úklidových akcí se zapojují lidé z celé republiky a cílem dobrovolnické akce je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Můžete se připojit do některé z úklidových skupin v okolí, nebo si jen na procházku či výlet přibalte odpadkový pytel a posbírejte, co půjde. Hlavním úklidovým dnem je letos sobota 1. dubna, ale individuálně se můžete zapojit kdykoli. ;)

Pátek

celý den / Festival Jeden svět / Olomouc
09:00 / Olomouc zpívá / Centrum pohybu
10:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
17:00 / Dakar mobilem bez cenzury / kino Metropol
18:00 / František Šmehlík: Šelma / Telegraph
19:00 / Sluha dvou pánů / Moravské divadlo
19:00 / Horory z manželských ložnic / Divadlo Tramtarie
19:00 / Noc s Andersenem 2023 / Knihovna města Olomouce
19:00 / Olomouc zpívá / Husův sbor

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek a v sobotu máte poslední možnost navštívit Jeden svět Olomouc. Festival dokumentárních filmů o lidských právech nabízí nejen zajímavé snímky, ale i bohatý doprovodný program, ve kterém nechybí spousta koncertů, výstava, workshopy a kurzy pro děti i dospělé. Více informací o festivalu i o doprovodném programu se dočtete tady →

V pátek a v sobotu bude probíhat akce Olomouc zpívá, jejímž cílem je představit veřejnosti sbory, které v Olomouci působí – od nejmladší po nejstarší generaci. Během dvou dnů na třech koncertech bude v Olomouci znít hudba v podání 14 sborů. V pátek od 9 hodin vystoupí v Centru pohybu dětské sbory a večer od 19 hodin zazpívají v Husově sboru ansámbly s duchovním programem.

Od pátku můžete na Horním náměstí navštívit velikonoční jarmark, který bude probíhat až do Velikonočního pondělí 10. dubna. Těšte se na regionální prodejce, farmářské výrobky, olomoucký gril či další dobré jídlo a pití. Na náměstí budou k vidění také řemeslné stánky s ručně malovanými kraslicemi, keramikou, proutěným či dřevěným zbožím a nebudou chybět ani obří kraslice. Více o jarmarku a jeho doprovodném programu se dozvíte v našem článku →

Na své si v pátek přijdou i děti. Knihovna města Olomouce chystá tradiční Noc s Andersenem pro všechny zájemce z řad dětí od 9 do 12 let. Zajímavý večer s přespáním v knihovně slibuje dětem kromě čtení také soutěže a zábavné hry a samozřejmě povídání o knihách. Podrobnosti o přespání se dozvíte přímo v Dětském oddělení na nám. Republiky nebo na pobočce Brněnská a Jungmannova, kde bude akce také probíhat.

Sobota

celý den / Festival Jeden svět / Olomouc
09:00 / Odpudiví nebo kouzelní? / Pevnost poznání
10:00 / Ukliďme Poděbrady s Decathlonem / olomoucké Poděbrady
10:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
14:30 / De Sade a (jeho) Marat / Moravské divadlo
16:00 / Olomouc zpívá / ZŠ Komenium
18:15 / G. Verdi: Falstaff / kino Metropol
19:00 / Teror / Divadlo na Šantovce
20:00 / Alband: Jaroslav Albert Kronek (ex. Kern) / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu a v neděli se můžete těšit na další zábavný celodenní program v Pevnosti poznání, kde nahlédnete pod pokličku zajímavého života plazů, obojživelníků i dalších zvířat ze zemí blízkých, vzdálených či exotických. Akce Odpudiví nebo kouzelní je určena pro celou rodinu a je zdarma v rámci běžného vstupného do muzea. Více se o ní dočtete v našem článku →

Jak již bylo řečeno, tak na tuto sobotu připadá hlavní úklidový den v rámci celorepublikové akce Ukliďme Česko. A uklízet se bude i na olomouckých Poděbradech, kde se můžete těšit i na doprovodný program v režii firmy Decathlon a občerstvení v restauraci Terasa.

V sobotu odpoledne vyvrcholí přehlídka olomouckých sborů s názvem Olomouc zpívá. Na koncert se můžete těšit od 16 hodin ve Freskovém sále Základní školy Komenium a vstupné je dobrovolné.

Od 18 hodin proběhne v Divadle na cucky zakončení letošního ročníku festivalu Jeden svět Olomouc. Na závěr uvidíte finský snímek Nelítostné časy, konejšivé hlasy, který sleduje reálné dopady krize ve finském zdravotnictví. Ve formě dokumentárního muzikálu tvůrkyně podává svědectví o špatně placeném personálu nebo privatizaci veřejného sektoru.

Na sobotní večer chystá činohra Moravského divadla premiéru interaktivního morálního dramatu ze soudní síně s názvem Teror. "Sestřelit či nesestřelit unesené letadlo? Lze ospravedlnit obětování nevinných za cenu záchrany mnohonásobně více životů? Má člověk právo rozhodovat se sám za sebe, a tím rozhodnout i za ostatní? A existuje v tomto případě vůbec správné rozhodnutí?," tak přesně tyto otázky divadelní hra otevírá. A o osudu obžalovaného pilota navíc rozhodnou samotní diváci. Více podrobností o představení se dočtete tady. A pozor! Inscenace se odehraje od 19 hodin v divadle na Šantovce.

V sobotu večer si můžete užít také trochu muziky. V Bounty Rock Cafe od 20 hodin vystoupí Alband - volné sdružení muzikantů, jejichž hlavním pojítkem je spolupůsobení v brněnské skupině Kern. 

Neděle

08:00 / Aquatera Olomouc / Výstaviště Flora
09:00 / Odpudiví nebo kouzelní? / Pevnost poznání
10:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
10:00 / O kohoutkovi a slepičce / Divadlo na Šantovce
14:30 / Podskalák / Moravské divadlo
15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
19:00 / Shirley Valentine / Reduta

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli se už od 8 hodin na Výstavišti Flora koná chovatelská burza Aquatera Olomouc. Zakoupit zde můžete akvarijní ryby, terarijní živočichy, ale samozřejmě nechybí ani chovatelské potřeby, krmiva, dekorace, akvarijní rostliny, terária, zkrátka vše, co potřebujete pro vaše zvířecí miláčky. 

V 10 hodin zve na tradiční nedělní pohádku Divadlo na Šantovce. Tentokrát vás čeká příběh O kohoutkovi a slepičce - pohádka na klasické motivy v modernějším pojetí. Děti jsou poučeny, že sobectví a chamtivost nejsou dobré vlastnosti a každý má možnost, stejně jako kohoutek, se polepšit. Navíc se děti stanou součástí pohádky a všichni si zatančí a zazpívají v malé farmě.

Moravské divadlo zve odpoledne ve 14:30 na lidovou operetu Podskalák. Příběh o lásce, které není přáno, ale která nakonec dojde šťastného konce, zdobí evergreeny Karla Hašlera.

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Víkend můžete zakončit třeba v Redutě, kde vás bude čekat Shirley Valentine - one woman show Simony Stašové. Bravurní komedie o hledání vlastní identity z dílny známého britského komediografa Willy Russella je určena nejen všem ženám středního věku, které pomalu ztrácejí životní elán, ale i všem divákům, kteří mají rádi dobrou zábavu. 

Přejeme hezký víkend!