Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Noc vědců, škola vaření, vánoční nádvoří hradu i rozsvícení vánočního stromu

Tipy a názory

27.11.2020

Lenka Šimková

Tento víkend se už ponese ve znamení adventu, čeká nás totiž první adventní neděle. Ale potěšíme také milovníky dobrého jídla i popularizačních akcí. Podívejte se, co se na tento víkend chystá. ;-)

Konec listopadu se nezadržitelně blíží a pomalu, ale jistě, na nás začíná dýchat vánoční atmosféra. Jak by taky ne, když už o tomto víkendu oslavíme první adventní neděli. Takže pokud ještě nemáte pro letošní rok nachystaný adventní věnec, tak si pospěšte. Květinářství i nejrůznější zahradnické potřeby hlásí otevřeno a vybírat můžete nejen z již hotových adventních věnců, ale nakoupíte i jednotlivé komponenty na výrobu vlastního věnce. Na některých místech už dokonce prodávají vánoční stromečky a vesměs zde seženete i samotné větve, které jsou na výrobu adventního věnce ideální. V neděli vám pak nic nebude bránit v tom, zapálit si letošní první adventní svíčku. 

S blížícími se Vánoci je dobré myslet i na pečení cukroví. Pokud nepatříte k těm, kteří by holdovali pečení, nebo jen zkrátka víte, že letos nebudete mít tolik času, tak nezoufejte. Víme, kde si můžete objednat linecké, rohlíčky, košíčky, nebo i trošku netradiční cukroví, kterým sice vybočíte z klasiky, ale rozhodně návštěvu o Vánocích nezklamete. A kromě již hotového cukroví si můžete koupit i samotné těsto, ze kterého si doma upečete vlastní kousky. Podívejte se →

Jistě jste si také všimli, že v centru Olomouce pomalu vyrůstají vánoční stánky, na Tržnici stojí velké ruské kolo a před radnicí čeká nazdobený vánoční stromeček. Jeho rozsvícení letos proběhne o první adventní neděli, ovšem bez doprovodného programu. Z toho důvodu také pořadatelé neupřesnili přesný čas rozsvícení. Co se týká stánků na vánočních trzích i ruského kola, tak o víkendu zatím ještě v provozu nebudou. Vše závisí na aktuálním rozhodnutí Vlády ČR o dalším rozvolňování koronavirových opatření, přičemž toto mimořádné jednání je prozatím plánováno na neděli. Pokud vše půjde dobře, měly by se vánoční trhy naplno rozjet v úterý 1. prosince.

Páteční večer pak bude patřit oblíbené popularizační akci Noc vědců, která letos kvůli epidemii koronaviru proběhne online. Podtitul letošního ročníku je Člověk a robot. Organizátoři jej zvolili jako připomínku letošního 130. výročí narození Karla Čapka a 100. výročí vydání jeho díla R.U.R., kde bylo slovo "robot", vymyšlené jeho bratrem Josefem, poprvé použito. Univerzita Palackého připravila pro tuto akci desítky přednášek, workshopů, pracovních listů, videí a dokumentů či her nejen s robotí tematikou. Vše důležité se dočtete tady a kdo z nějakého důvodu nebude moci být dnes večer online, nemusí zoufat – všechny popularizační materiály budou na webu akce dostupné i po jejím skončení. ;-)

A adventní překvapení pro návštěvníky chystají i na hradě Šternberk. Nádvoří hradu bude individuálně přístupné denně od neděle 29. 11. do neděle 20. 12. 2020, vždy od 10 do 16 hodin a čeká zde na vás originální dřevěný betlém v životní velikosti, nechybí vánoční stromečky a samozřejmě koledy. Pokud budete mít cestu kolem, zastavte se kdykoliv v uvedeném období načerpat vánoční náladu. ;-)

Přejeme hezký adventní víkend!