Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.2 °C

Tipy na víkend: Noc kostelů, Svátky města, Vyznání růžím, hudební festivaly i akce pro děti

Tipy na víkend

7.6.2024

Lenka Šťastná

Pracovní týden je u konce a před námi jsou dva dny víkendového volna. Co nás čeká tentokrát? Těšit se můžete na Svátky města s bohatým programem, akce pro děti, vyznání růžím a potěšíme také milovníky letních hudebních festivalů. Podívejte se, co všechno se o víkendu v Olomouci a okolí chystá a nechte se inspirovat.. ;)

Pátek

09:00 / Živé pasti / Sbírkové skleníky
14:00 / Big Up/ Korunní pevnůstka
17:00 / Noc kostelů / Olomouc
18:00 / Svátky města / Olomouc
19:00 / Horory z manželských ložnic / Divadlo Tramtarie
19:00 / Prodaná nevěsta / Moravské divadlo
19:00 / Prošli zdejší krajinou / Vlastivědné muzeum
20:00 / AC/DC Bon Scott Memorial Band / Bounty Rock Cafe
20:00 / Festival filharmonie / Andrův stadion
20:00 / Disonant / Letní kino
21:00 / Letní kino: Zjizvená tvář / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

Od 17 hodin bude nejen po celé Olomouci, ale i v republice, probíhat Noc kostelů, během které opět nebudou chybět koncerty, komentované prohlídky, možnost nahlédnout do sakristií, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt. Zahájení Noci kostelů se odehraje v 17 hodin ve sboru Církve bratrské v Mariánské ulici a jen v Olomouci láká akce k prohlídkám téměř třicítky objektů. Podrobnosti se dočtete v našem článku →

Od 18 hodin se mžete těšit na průvod k poctě patronky města svaté Pavlíny, který proběhne v rámci Svátků města Olomouce. Povede jej svatomořický probošt František Hanáček za doprovodu Vojenské hudby Olomouc. Nezaměnitelný průvod s ostatky patronky Olomouce projde v páteční podvečer 7. června z Horního náměstí ke kostelu svatého Mořice, kde se následně odehraje varhanní koncert.

Moravské divadlo zve v 19 hodin na poslední premiéru této divadelní sezony. Bude jí Prodaná nevěsta, nejznámější česká opera skladatele Bedřicha Smetany. Režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová, pro níž je tato opera i dnes velmi aktuální, ji odvypráví jako vzpomínku operní divy Emy Destinnové. Ta se totiž zasloužila o její uvedení na předních světových scénách a mnohokrát v ní vystoupila v roli Mařenky. Podrobnosti zde →

Na Andrově stadionu pak bude probíhat druhý den Festivalu filharmonie, na kterém od 20 hodin postupně vystoupí Fleret, Aneta Langerová s kapelou a Jiří Pavlica & Hradišťan. 

A nechybí ani tradiční páteční koncert v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí olomoucká skupina AC/DC revival - Bon Scott memorial band.

Sobota

09:00 / Svátky města / Olomouc
09:00 / Vyznání růžím  / Rozárium
09:00 / Víkend otevřených zahrad / Botanická zahrada a sbírkové skleníky
09:00 / Živé pasti / Sbírkové skleníky
10:00 / Vintage.Market.Olomouc / Letní kino
10:00 / GRIZLY FEST 2024 / Chválkovice
10:00 / Víkend otevřených zahrad / hrad Šternberk
10:00 / Dětské odpoledne s Rudolfem Janem / Smetanovy sady
13:30 / Retro Music Festival / Korunní pevnůstka
14:00 / Putování za duhou / Sluňákov
18:30 / Masaryk(ová) / Divadlo na cucky
19:00 / Horory z manželských ložnic / Divadlo Tramtarie
19:00 / Prodaná nevěsta / Moravské divadlo
19:00 / Choceňský manuskript / Vlastivědné muzeum
20:00 / The Cinelli Brothers / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Jedinečný areál olomouckého rozária na třídě 17. listopadu ožije v sobotu a v neděli díky festivalu Vyznání růžím. Během akce ho budou zdobit tisíce keřů růží v plném květu, k tomu sport zóna plná zábavy pro děti, beauty zóna s kosmetikou, art zóna nabitá workshopy a gastrozóna vonící kvalitou. Dále floristické show, hudba, přednášky či komentované prohlídky rozária. Veškeré podrobnosti se dočtete tady →

V sobotu budou po celý den pokračovat Svátky města Olomouce. Na Horním náměstí se můžete těšit na jedinečnou přehlídku zapomenutých řemesel, šermířů a středověké kuchyně, chybět nebude dobová hudba, koncerty, šermířská vystoupení a přehlídka hanáckého folklóru. Děti se pak mohou těšit na dvě pohádky z produkce Divadla Tramtarie (v 11 a v 15 hodin).

I s dětmi si můžete během soboty zajet do Chválkovic, kde bude probíhat open-air oříškový festival Grizlyfest, který nabídne výběr nejlepšího mlsání, oříšků a sušeného ovoce z celého světa, exkurzi do provozu Grizly, inspirativní přednášky od zajímavých hostů, zábavu pro děti i dospělé a bohatý doprovodný program.

Na tuto sobotu a neděli připadá Víkend otevřených zahrad, v rámci kterého chystá hrad Šternberk nový návštěvnický okruh vedoucí od válcovité obranné věže, přes hradní park, sad, vyhlídkovou pergolu až k objektu ledovny. Po oba dva dny budou k dispozici celkem 4 prohlídky v časech 10:00, 11:30, 13:00 a 15:00.

Od 10 do 17 hodin proběhne ve Smetanových sadech Dětské odpoledne s Rudolfem Janem. Vstup je zdarma a čekají vás dětské koloběžky, šlapací auta, ringo hřiště, taneční vystoupení, dětské hry, malování na obličej, pletení copánků, dětská diskotéka a spousta dalšího.

Na Korunní pevnůstce proběhne Retro Music Festival. Můžete se těšit na celodenní program s těmi největšími hvězdami 90. let. Na akci vystoupí domácí i zahraniční interpreti jako Verona, Lunetic, Mr. President, E-Rotic, Best of 90's show, moderátor Martin Hájek z rádia Kiss a další.

Sobotní večer můžete strávit na některém z divadelních představení. Divadlo na cucky zve od 18:30 na inscenaci Masaryk(ová), ve které se ohlíží za životním příběhem první dámy a připomíná její myšlenky a přínos, který měla pro právě vznikající samostatný stát. 

Divadlo Tramtarie má od 19 hodin na programu komedii Horory z manželských ložnic, ve které nechybí milostné pikantnosti, drama, nečekané zvraty, ani láska. To vše je navíc proloženo inteligentním, a mnohdy také černo-černým humorem. A Moravské divadlo zve ve stejný čas na druhou premiéru Prodané nevěsty.

A ve 20 hodin zve na koncert Bounty Rock Cafe, tentokrát vystoupí The Cinelli Brothers - projekt zrozený ze společné vášně pro americké elektrické blues z Chicaga a Texasu 60. a 70. let.

Neděle

09:00 / Svátky města / Olomouc
09:00 / Vyznání růžím  / Rozárium
09:00 / Víkend otevřených zahrad / Botanická zahrada a sbírkové skleníky
09:00 / Živé pasti / Sbírkové skleníky
10:00 / Víkend otevřených zahrad / hrad Šternberk
19:00 / Tomáš Hanzlík: Endymio / Vlastivědné muzeum
19:00 / Matky na tripu / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli můžete naposledy navštívit festival Vyznání růžím v olomouckém rozáriu a také bude naposledy otevřena výstava Živé pasti, která přináší do sbírkových skleníků vzácné unikáty z jedinečného světa masožravých rostlin.

V rámci Svátků města se od 17 hodin můžete v altánku ve Smetanových sadech těšit na letošní první promenádní koncert. Tentokrát zde vystoupí kapela Black Ladies.

V sále sv. Kláry ve Vlastivědném muzeu pak pokračuje 27. ročník festivalu Baroko, který od 19 hodin láká na komorní operu Tomáše Hanzlíka Endymio.

Ve stejný čas zve Divadlo Tramtarie na nejnovější inscenaci z pera Vladislava Kracíka, a to komedii Matky na tripu. "Tři kamarádky z dětství už jsou unaveny z nekonečného koloběhu mateřských povinností, a tak se rozhodnou zanechat své muže jejich osudům, a vyrazit na týdenní turistický výlet s malými dětmi, během kterého zažijí v pravdě nečekaná dobrodružství...

Přejeme hezký víkend!