Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Noc kostelů, Dobrošlap, Svátky města i písní, Slavnosti Olomouc i víkend dětí

Tipy na víkend

2.6.2023

Lenka Šťastná

Před námi je první červnový víkend! A čeká nás toho opravdu hodně. Těšit se můžete na Noc kostelů, Svátky města s bohatým programem, akce pro děti a nebude chybět ani hudební festival. Podívejte se, co všechno se o víkendu v Olomouci a okolí chystá a nechte se inspirovat! ;)

Pátek

09:00 / Dětský den Olomouckého kraje se složkami IZS / před budovou kraje
09:00 / Živé pasti / sbírkové skleníky
10:30 / Svátky písní Olomouc / Olomouc
15:30 / Slavnosti Olomouc 2023 / Korunní pevnůstka
17:00 / Noc kostelů / Olomouc
17:00 / Noc kostelů na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
18:00 / Svátky města Olomouce / Olomouc
19:00 / Lilian and the Pilgrims / Olodvorek
19:00 / Válka Roseových / Divadlo Tramtarie
20:00 / Hudba Praha / Bounty Rock Cafe
21:00 / Letní kino: Ex Machina / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek a v sobotu probíhá jubilejní 50. ročník mezinárodního festivalu pěveckých sborů Svátky písní Olomouc. Stejně jako v uplynulých letech také letos se v rámci něj uskuteční renomovaná pěvecká soutěž Mundi Cantant a nově se představí soutěž Vocalis Bellus určená vokálním ansámblům. V 19 hodin pak v kostele sv. Mořice proběhne benefiční koncert ve spoluprái s Moravskou filharmonií.

Skvělou zprávu máme pro milovníky festivalů. Už v pátek odpoledne propuknou v areálu Korunní pevnůstky Slavnosti Olomouc. Areál se otevře v 15:30 a v průběhu dne zahrají Hanz's Fuckers, Iné Kafe, Alkehol, Walda Gang a Tři sestry. A festival bude pokračovat i v sobotu. ;)

Od 17 hodin pak bude nejen po celé Olomouci, ale i v republice, probíhat Noc kostelů, během které opět nebudou chybět koncerty, komentované prohlídky, možnost nahlédnout do sakristií, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt. Zahájení Noci kostelů se odehraje v 17 hodin v opraveném Červeném kostele a jen v Olomouci láká k prohlídkám rekordních dvaatřicet objektů. Podrobnosti se dočtete v našem článku →

V pátek večer začínají také Svátky města Olomouce, které přinesou pestrý třídenní program pro celou rodinu. Tentokrát se ponesou ve znamení hned tří významných výročí - rovných 400 let patronátu sv. Pavlíny, 450 let od založení Univerzity Palackého a 300 let od vysvěcení mariánského sloupu na Dolním náměstí. V 18 hodin vyjde z Horního náměstí historický průvod ke cti sv. Pavlíny, patronky města Olomouce a od 20:30 se na Horním náměstí můžete těšit na open air koncert Moravského divadla s názvem Noc světových muzikálů. 

Sobota

08:00 / Aquatera Olomouc / Výstaviště Flora
08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
08:00 / Dobrošlap / Slatinice, Vojnice, Olomouc, Samotišky
09:00 / Živé pasti / sbírkové skleníky
09:00 / Svátky písní Olomouc / Olomouc
10:00 / Svátky města Olomouce / Olomouc
10:00 / Víkend dětí / zoo Olomouc
11:00 / Dětský den / olomoucké Poděbrady
12:00 / Slavnosti Olomouc 2023 / Korunní pevnůstka
13:00 / Dětský den s boxem / Olomouc CITY
15:00 / Jasmína Piktorová a Sabina Bočková: Mikrosvěty / Divadlo na cucky
15:00 / Chrti na olomouckém Olodvorku / Olodvorek
18:45 / W. A. Mozart: Kouzelná flétna / kino Metropol
21:00 / Open air koncert: Rockové oratorium Eversmiling Liberty / Horní náměstí

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu se od 13 hodin můžete v Olomouc CITY těšit na Dětský den s boxem. Uvidíte zde zápasy školní mládeže, kadetů, juniorů, můžu i žen. A všichni zájemci se mohou na místě domluvit na budoucí spolupráci se zúčastněnými trenéry.

V sobotu si můžete nakoupit sezónní ovoce, zeleninu, ale i maso, sýry, uzeniny, koření a spoustu dalších výrobků na venkovních trzích. Už od ranních 8 hodin budou prodejci připraveni na Šantovských trzích u Galerie Šantovka.

Zároveň si v tento den můžete udělat krásný výlet, na kterém spojíte příjemné s užitečným. Dobré místo pro život chystá první ročník sportovně zábavného putování s názvem Dobrošlap. Vydat se na něj můžete pěšky, na kole, ale klidně i s kočárkem. Trasa z Lázní Slatinice do Hospice na Svatém Kopečku je nenáročná a v cíli vás čeká zábavný program. A pokud si netroufáte na celou trasu (necelých 25 kilometrů), tak není problém se připojit na checkpointech po trase (Vojnice, Olomouc, Samotišky). Podrobnosti se dočtete v našem článku →

Den dětí byl sice už ve čtvrtek, ale i o tomto víkendu si děti přijdou na své! Zoo Olomouc pro ně v sobotu i v neděli chystá celodenní program plný her, zábavy, soutěží a pohádkových bytostí. V době od 10 do 16 hodin se tak v zoo můžete potkat s vodníkem, Šípkovou Růženkou i s trpaslíky.

Také na olomouckých Poděbradech se chystá Dětský den. Čekají vás sportovní aktivity, skákací hrady, malování na obličej, opékání špekáčků a spousta dalšího.

V poledne se pak opět otevřou brány Korunní pevnůstky a tentokrát v rámci Slavností Olomouc vystoupí Pokáč, Kali, Wohnout, PSH, Horkýže Slíže, Mirai a Rybičky 48. 

Po celý den budou pokračovat také Svátky města Olomouce. Sobotní program na Horním náměstí nabídne jarmark, nejrůznější koncerty, vystoupení nového cirkusu, divadelní pohádky i výtvarné dílničky. Zároveň si můžete prohlédnout Olomouc z výšky a vystoupat na některou z otevřených věží či běžně nepřístupných vyhlídek. A s ohledem na 450. výročí založení UP se o část sobotního programu postará i Univerzita Palackého. Podrobný program naleznete zde →

Sobotní program na Horním náměstí pak zakončí od 21 hodin Rockové oratorium Eversmiling Liberty, které propojuje Svátky města se Svátky písní.

Neděle

09:00 / Živé pasti / sbírkové skleníky
10:00 / Víkend dětí / zoo Olomouc
10:00 / Štístko a Poupěnka: Velká oslava / kino Metropol
10:00 / Za pohádkou kolem světa / Divadlo na Šantovce
14:30 / Noc v Benátkách / Moravské divadlo
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
16:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady

Pátek - Sobota - Neděle

Neděle bude patřit hlavně dětem! Už dopoledne můžete i s dětmi vyrazit třeba do kina Metropol, kde vás Štístko a Poupěnka vezmou na velkou oslavu. Ve stejný čas se v Divadle na Šantovce můžete vydat Za pohádkou kolem světa. Společně s pilotem a letuškou se děti po cestě etadlem zastaví na různých kontinentech a uvidí pohádku japonskou, norskou a indiánskou. A až do 16 hodin pokračuje i víkend dětí v zoo Olomouc.

Odpoledne chystá Moravské divadlo už ve 14:30 Straussovu operetu Noc v Benátkách. Čeká vás příběh vévody-sukničkáře, který v průběhu jednoho večera a noci dostane pořádně za vyučenou. Ani v této operetě nebudou chybět nezapomenutelné melodie, krásné kostýmy, milostné tahanice s překvapivým rozuzlením a nádechem nostalgie časů minulých.

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

V neděli odpoledne vyvrcholí Svátky města Olomouce, které svým závěrem zároveň zahájí další festival, který nás bude provázet po celé léto. Od 16 hodin se tak v altánu ve Smetanových sadech můžeme těšit na první ze série promenádních koncertů v parku. Tentokrát zahraje Dechový orchestr Konzervatoře Evangelické akademie.

Přejeme hezký víkend!