Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 8.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noc kostelů proběhne 2. června. V Olomouci láká na prohlídky, koncerty, akce pro děti i na utajenou kapli

Zprávy z regionu

21.5.2023 aktualizováno 1.6.2023 09:00

Autor: red

Patnáctý ročník Noci kostelů pomalu klepe na dveře kostelů, kaplí, sborů a dalších modliteben, které se do této akce evropského významu zapojují. V olomoucké arcidiecézi se dosud přihlásilo již 199 objektů a dá se tedy očekávat, že v den konání akce, tedy v pátek 2. června 2023, hodnota překročí loňský stav 205 kostelů. V samotné Olomouci pak k prohlídkám láká rekordních dvaatřicet objektů.

Foto: Jan Procházka

Letošní jubilejní ročník má být jakýmsi ohlédnutím za ročníky uplynulými, jak co se týče přihlášených kostelů, tak jejich programové nabídky. Akce je tradiční především tím, že každoročně otevírá dveře kostelů – nejen těch katolických, kterých je zastoupených nejvíce. Přihlašují se také evangelíci, husité, pravoslavní, baptisté, starokatolíci, adventisté sedmého dne a další církevní denominace. Kromě toho, že návštěvníci mají možnost si mimo čas bohoslužby prohlédnout prostory, kam se běžně v rámci obvyklých bohoslužeb nemají příležitost podívat, jako jsou krypty, věže, sakristie, oratoře apod., připravili si pro ně organizátoři na mnoha místech i zajímavý kulturní program.

V Olomouci bude otevřeno rekordních 32 přihlášených objektů. Poprvé se tu do Noci kostelů zapojuje bývalá jezuitská kaple Sodality Panny Marie, královny andělů. Protože se jedná o objekt, který je součástí utajeného prostoru ve Správním archivu Armády ČR, bude vstup na komentovanou prohlídku omezený po skupinkách. Stejně tak vstup do veřejnosti neznámé řeholní kaple Milosrdných sester sv. Kříže v objektu Arcibiskupského paláce bude možné si prohlédnout v časových intervalech po menších skupinách. "Kaple je pro veřejnost nabídnuta téměř po deseti letech. Posledně to bylo u příležitosti výstavy malíře Jano Köhlera, který vyzdobil interiér kaple i arcibiskupského paláce freskami a sgrafitem. Návštěvnickou novinkou má být také nově vysvěcená kaple Sestoupení Ducha Svatého v kněžském semináři, která slouží k bohoslužbám řeckokatolické farnosti," vysvětluje mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Foto: Jan Procházka

Zahájení Noci kostelů u příležitosti jubilejního ročníku se odehraje v opraveném Červeném kostele v Olomouci za účasti zdejších zástupců církví a samosprávy. Doprovodí jej slavnostní koncert Konzervatoře Evangelické akademie. Ještě donedávna tento kostel sloužil jako sklad knih Vědecké knihovny Olomouc, která jej díky opravě proměnila v místo, kde se má společnost setkávat s kulturou. "Tento objekt tak může být zářným příkladem, kdy kostel již neslouží bohoslužebným účelům, ale přitom je místem zušlechťování lidského ducha. Zajímavostí je, že varhany z tohoto kostela byly přesunuty do husitského kostela sv. Cyrila a Metoděje v Chudobíně, který se Noci kostelů taktéž účastní," doplňuje Gračka.

V Olomouci se očekává intenzivní návštěvnost, nejen kvůli tomu, že se jedná o hanáckou metropoli, ale i proto, že zde současně s Nocí kostelů proběhnou Svátky města, letos spojené s oslavou 400. výročí svaté Pavlíny.

Noc kostelů zapustila své kořeny ve Vídni a pro svůj ohlas se rozšířila nejen do České republiky, ale pořádá se i v jiných evropských státech, jako je Švýcarsko, Estonsko, Lotyšsko, Nizozemí a Německo. Na území české republiky je pak akce koordinována jednotlivými diecézemi podle místa své působnosti. "Jako koordinátor Noci kostelů se již těším na úsměvy všech návštěvníků, které by nebyly možné bez nasazení stovek dobrovolníků, za což jim patří velké poděkování a obdiv. Moc kostelů jako Noc kostelů se téměř rovná nevšednímu zážitku v oslňující atmosféře ticha i zábavy. Přeji všem, aby zakusili o Noci kostelů něco vznešeného," říká závěrem diecézní koordinátor David Mikša.

Kompletní program a seznam všech zpřístupněných objektů nejen v Olomouci najdete na webu www.nockostelu.cz nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci.