Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Letní vinný festival, Josefkol, Šternberský kopec i zábava u vody

Tipy a názory

22.7.2022

Lenka Šimková

Léto utíká jako voda a před námi je další červencový víkend. Pokud jste se zrovna vrátili z dovolené (nebo vás teprve čeká) a přemýšlíte, co podniknout o víkendu, tak pro vás máme hned několik tipů na zajímavé akce v Olomouci i okolí. A jelikož nás čeká tropický víkend, tak nechybí ani tipy na zajímavá koupaliště. Podívejte se...

Kam k vodě?

Čeká nás tropický víkend, během kterého se teploty vyšplhají přes třicet stupňů Celsia. A horké letní dny je nejlepší strávit u vody! Pokud přemýšlíte, kam zajet k vodě na celý den, nebo kde se jen trošku zchladit po práci, tak pro vás máme unikátní přehled přírodních koupališť, zatopených lomů i bazénů v Olomouci a okolí. A rozhodně stojí za návštěvu, podívejte se →

Pátek

14:00 / Workshop pro mámy s dětmi / Art Rubikon
14:00 / Letní vinný festival / Bezručovy sady
16:00 / Víno & Hamburger by Bistro No. / OpenWine Garden
16:00 / Víkendové denní mejdany / Long Story Short
17:00 / Grill Party / bistro Helen
18:00 / Noc s Nolanem / kino Metropol
19:00 / Pohoda u Trojice / Horní náměstí
20:00 / FOUSÁČ / Olodvorek
20:00 / MAMA SUTRA (UK) / Letní kino
20:30 / Alessandro Melani: Il fratricidio di Caino / Vlastivědné muzeum
21:00 / Letní kino: Rebel bez příčiny / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

Skvělou zprávu máme pro milovníky vína. Po celý pátek a sobotu se můžete těšit na Letní festival vína, který bude probíhat v Bezručových sadech. Čeká vás třicet vinařství, regionální potraviny a produkty, celý den koncerty, degustace i bohatý program pro děti. Večer se můžete těšit na promítání snímku Léto s kovbojem, v sobotu to budou Samotáři.

Věděli jste, že dobré víno se dá zkombinovat s neméně dobrým burgerem? Přesně na takové spojení se od 16 hodin můžete těšit v OpenWine Garden, kde si pro vás ve spolupráci se street food Bistrem No. připravili večer plný famózních burgerů a k nim napárovaným jihoamerickým vínům.

Kino Metropol na páteční večer chystá další filmový maraton a tentokrát to bude Noc s Nolanem. Během večera můžete od 18 hodin vidět čtyři filmy režiséra Christophera Nolana z průběhu jeho kariéry - Dokonalý trik, Interstellar, Počátek a Tenet. V den akce si můžete zakoupit vstupenky i na jednotlivé filmy. 

Živo bude také na Horním náměstí, kde se opět od 19 hodin můžete těšit na Pohodu u Trojice. Nejprve se představí JB & Blank, na které od 20:30 naváže LA Boujeau. Hudbou to bude žít i na Olodvorku na Dolním náměstí, kde od 20 hodin vystoupí vesnický šansoniér Fousáč.

Hudební lahůdku pak chystá Jazz Tibet Club, tentokrát netradičně v Letním kině, kde vás od 20 hodin čeká open-air koncert britské kapely Mama Sutra. Tato londýnská kapela ve svém jedinečném zvuku spojuje experimentální, taneční a jazzovou hudbu. Svým strhujícím koncertem si podmanili i publikum prestižního londýnského klubu Ronnie Scott’s a nyní se představí v Olomouci.  V případě nepříznivého počasí se koncert přesunu do Jazz Tibet Clubu.

A pokračovat bude také festival Baroko 2022. Ten má dnes od 20:30 na programu novodobou světovou premiéru oratoria Il fratricidio di Caino a serenaty L’Europa, jejichž autorem je italský barokní skladatel Alessandro Melani, v podání souboru vokálních sólistů I Fantastici a barokního orchestru Fantasmi z univerzity z amerického Texasu. Představení se uskuteční v atriu Vlastivědného muzea a pokud vám páteční termín nevyhovuje, tak nemusíte zoufat. Představení proběhne i v sobotu. 

Sobota

07:00 / Selské trhy / Tržnice
08:00 / Vinyl a CD Burza / Kateřinská 10
09:00 / Neurografie / Art Rubikon
09:00 / Exotické ovoce / Letní kino
10:00 / Letní vinný festival / Bezručovy sady
10:00 / Josefkol 2022 / zámek Čechy pod Kosířem
14:00 / Šternberský kopec / Šternberk
17:00 / Urban Vibes: DJ Kaput / Telegraph
17:00 / Tom Holič live / Long Story Short
17:00 / Grill Party / bistro Helen
19:00 / Pohoda u Trojice / Horní náměstí
20:30 / Alessandro Melani: Il fratricidio di Caino / Vlastivědné muzeum

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu si můžete nakoupit sezónní ovoce, zeleninu, ale i maso, sýry, uzeniny, koření a spoustu dalších výrobků na venkovních trzích. Už od ranních 7 hodin budou prodejci připraveni na Selských trzích, které letos probíhají v prostoru Tržnice. Od 9 hodin pak můžete zajít i do areálu Letního kina, kde bude probíhat trh exotického ovoce z Afriky.

Výlet si během víkendu můžete udělat třeba na zámek v Čechách pod Kosířem, kde bude v zámeckém parku po oba víkendové dny probíhat již patnáctý ročník mezinárodního srazu mistrů řemesla kolářského, kočárnického, mistrů opratí a milovníků historických kočárů. Dvoudenní akce s názvem Josefkol slibuje dobové kostýmy, historické stroje, projížďky v kočárech, akce pro děti a spoustu dalšího. Podrobný program a více informací o akce se dozvíte tady →

Milovníci letních festivalů by si pak neměli nechat ujít již 18. ročník oblíbeného hudebního festivalu Šternberský kopec. Ten se letos opět uskuteční u sportovní haly Ecce Homo a vystoupí zde Xindl X, Martin Harich, Doga, Atmo Music, Katarína Knechtová, Pokáč, Traktor a Raego.

O hudbu nepřijdete ani pokud se rozhodnete zůstat v Olomouci. Také v sobotu bude totiž na Horním náměstí pokračovat multižánrový festival Pohoda u Trojice. Tentokrát vás čeká od 19 hodin Tempus, na které ve 20:30 naváže Irish Rose.

Neděle

10:00 / Josefkol 2022 / zámek Čechy pod Kosířem
14:00 / Komunitní setkání pro Ukrajinu / Olodvorek
16:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady
18:00 / Per Concertare / Vlastivědné muzeum

Pátek - Sobota - Neděle

Pokud jste v sobotu nestihli Josefkol, tak si do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem můžete udělat výlet ještě v neděli. Spatříte zde živý obraz antického Říma a samotných her v podobě římských vozů a vojáků. Dále pak malebnou scénu 18. a 19. století s historickými kočáry biskupů, ale i prostého lidu, kteří se každou neděli setkávali v kostele, nebo kapli. To vše a mnohem víc slibuje už 15. ročník akce Josefkol.

Od 16 hodin se pak ve Smetanových sadech můžete těšit na další z pravidelných nedělních promenádních koncertů. Tentokrát v altánku vystoupí olomoucká kapela Sambal hrající převážně latinu a swing.

Víkend můžete zakončit třeba v atriu Vlastivědného muzea, které bude opět hostit festival Baroko 2022. koncert nazvaný ‘Per Concertare’ s podtitulem Virtuózní italské barokní koncerty pro housle, violu, violoncello, cembalo a zobcovou flétnu. Koncert zazní v podání barokního orchestru Fantasmi, který pochází z univerzity z amerického Texasu. 

Přejeme hezký víkend!