Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Dny evropského dědictví, Dobroběh, Řeka má duši, Floracanis, Houby v pevnosti i food festival

Tipy a názory

8.9.2023

Lenka Šťastná

Pracovní týden je u konce a před námi je zasloužené volno. Víkend je tentokrát opravdu nabitý akcemi a téměř praská ve švech! Na své si zaručeně přijde každý, stačí si jen vybrat z pestré nabídky... ;)

Kam k vodě?

Vypadá to, že léto nám ještě nedalo sbohem a o víkendu se teploty opět přiblíží letním třiceti stupňům. Takže pokud přemýšlíte, kam zajet k vodě na celý den, nebo kde se jen trošku zchladit po práci, tak pro vás máme unikátní přehled přírodních koupališť, zatopených lomů i bazénů v Olomouci a okolí. A rozhodně stojí za návštěvu, podívejte se →

Pátek

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
14:00 / Novosadské slavnosti / Nové Sady
18:00 / Oslavy 70 let RC Olomouc / Stadion TJ Lokomotiva
19:30 / Balkan Trip: premiéra filmu / kino Metropol
19:30 / Věčný Jožo aneb Jak jsem potkal hvězdu / Červený kostel
20:00 / Dialog v melodiích / Horní náměstí

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek odpoledne proběhne další ročník Novosadských slavností. Čeká vás zábavné odpoledne plné her a soutěží, skákací hrady, malování na obličej, vystoupení, doprovodný program na celé odpoledne a občerstvení. Celý program bude završen dvouhodinovým koncertem.

Během pátku a soboty budou na stadionu TJ Lokomotiva probíhat oslavy 70 let od založení Rugby Clubu Olomouc. V pátek vás v 18 hodin čeká otevřený trénink pro veřejnost a ve 20 hodin dojde ke slavnostnímu zahájení oslav, v jejichž duchu se ponese i celá sobota.

Během víkendu se můžete těšit na hlavní program Dnů evropského dědictví. V rámci nich bude už od pátečních 10 hodin probíhat 5. ročník festivalu Oživ centrum Olomouc, který nabídne dva dny plné hudby, farmářských trhů, design market, naučnou stezku pro děti a mnoho dalšího.

Ve 20 hodin se pak přímo na Horním náměstí uskuteční slavnostní open air koncert Moravské filharmonie a Moravského divadla Olomouc nazvaný Dialog v melodiích. Uslyšíte například Ravelovu Španělskou rapsodii, nejslavnější árii z opery Carmen, působivý duet Nadira a Zurgy z opery Lovci perel nebo orchestrální skladbu Bolero, na kterou zatančí soubor baletu Moravského divadla. 

Zajít v pátek večer můžete také do kina Metropol, kde vás olomoučtí tvůrci George Vision vezmou na Balkan Trip. Jejich film nabízí divákům poznání míst bývalé Jugoslávie, o kterých jste možná dříve ani neslyšeli. V rámci premiéry vystoupí také zpěvák Voxel a pro všechny návštěvníky bude připravena ochutnávka balkánských specialit, která dotvoří atmosféru tohoto večera.

A v Červeném kostele si od 19:30 můžete zavzpomínat na nedávno zesnulého frontmana kapely Elán. Portrétní dokument Věčný Jožo aneb Jak jsem potkal hvězdu začal s frontmanem kapely natáčet režisér Jan Gogola ml. v roce 2011. Výsledkem je zvláštní dokumentární útvar, který neodhaluje ani tak život, minulost či současnost Ráža, ale spíš dokumentaristovu neustále selhávající snahu se k němu skutečně přiblížit...

Sobota

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
07:00 / Selské trhy / Tržnice
09:00 / Řeka má duši / Náplavka
09:00 / Mezinárodní výstava psů Floracanis / Výstaviště Flora
10:00 / Veletrh zájmových kroužků / Galerie Šantovka
09:00 / Houby v Pevnosti / Pevnost poznání
10:00 / Sirupárna fest / olomoucké Poděbrady
10:00 / Olomouc archeologická: 4. část / Kostel sv. Mořice
10:00 / Back to school / OC Haná
11:00 / Oslavy 70 let RC Olomouc / Stadion TJ Lokomotiva
12:00 / Jak chutná Lošov / hřiště SK Lošov
19:00 / Philipp Jakob Rittler: Missa Nativitatis / Kostel Panny Marie Sněžné
19:30 / Večerní prohlídka nasvíceného palmového skleníku / Smetanovy sady 
20:00 / Brutální vedro / Telegraph
20:30 / Nylon Jail / Horní náměstí

Pátek - Sobota - Neděle

Sobotu a neděli na Výstavišti Flora by si neměl nechat ujít žádný milovník pejsků a kynologie! Po oba víkendové dny se zde bude konat mezinárodní výstava psů všech plemen Floracanis a nebudou chybět ani zábavné programy pro děti i dospělé.

Jestli patříte k milovníkům dobrého jídla, tak můžete v sobotu navštívit food festival Jak chutná Lošov, kde vás čekají dobroty od výrobců a restaurací z okolí. Gastronomický zážitek doplní také pohodová muzika, bohatý program pro děti, nafukovací atrakce, malování na obličej, aktivity Pevnosti poznání Univerzity Palackého a Besipu.

Obchodní centrum Haná připravilo na sobotu zábavný den pro děti s příznačným názvem Back to school. Těšit se můžete na soutěžní stanoviště, překážkovou dráhu, horolezeckou stěnu, facepainting a třpytivé tetování a spoustu další zábavy.

V sobotu i v neděli můžete v rámci Dnů evropského dědictví navštívit nepřeberné množství otevřených památek, z nichž některé se veřejnosti téměř nikdy neotevírají. Navštívit můžete také dny otevřených dveří v Arcidiecézním muzeu a v Červeném kostele, v 10 hodin začínají prohlídky kina Metropol a od 13 hodin se můžete těšit i na prohlídku Divadla Tramtarie. Na Horním náměstí bude od dopoledních 10 hodin pokračovat festival Oživ centrum a Tramtarie sehraje na Horním náměstí v 10 a ve 13 hodin dvě ze svých pohádek. Kromě toho budou na Horním náměstí po celý den od 10 do 23 hodin probíhat koncerty.

Živo bude i na olomoucké náplavce, kde po celý den bude probíhat už 8. ročník festivalu Řeka má duši. V rámci jednodenního programu přinese festival koncerty skupin No Barriers a D.U.Bmusic. OLOPOINT, originální pojízdný stánek, nabídne návštěvníkům občerstvení a příznivci vodních sportů se budou moci projet na paddleboardech. Hlavním bodem programu bude představení aktuální novinky – netradičního a humorného výkladu během plaveb. Doprovodný program festivalu je pro návštěvníky zdarma, plavby jsou zpoplatněny, jejich rezervace je možná zde →

Jestli si pokládáte otázku, do jakého zájmového kroužku přihlásíte během školního roku vaše dítka, tak by vám neměl uniknout Veletrh zájmových kroužků, který bude po oba víkendové dny probíhat v Galerii Šantovka. Na veletrhu si budou moci děti veškeré aktivity na místě vyzkoušet a snadno tak zjistíte, co je pro ně to pravé.

Na zajímavý víkendový program láká také Pevnost poznání, která se promění v houbařský ráj. Návštěvníci se podívají na houby pod mikroskopem, zkusí vyřešit mykologické šifry, prohlédnou si sušené plodnice nebo si vyrobí klíčenku s plísní. Tradiční akce Houby v Pevnosti je zdarma v rámci běžného vstupného do jednotlivých expozic.

Výlet si můžete udělat také na olomoucké Poděbrady, kde bude probíhat Sirupárna Fest. Po celý den vás čekají míchané nápoje ze Sirupárny s možností nákupu sirupů i domů. Od 18 hodin zahraje kapela Parní Lucie a nebudou chybět ani pečené makrely.

V sobotu večer pokračují Olomoucké barokní slavnosti, které v 19 hodin zvou na koncert do Kostela Panny Marie Sněžné. Uslyšíte Missu Nativitatis, která je bezpochyby největší dochovaná kompozice od olomouckého kapelníka Philippa Jakoba Rittlera. Svým obsazením se jedná o vrchol barokní sakrální hudby, která byla prováděna koncem 17. století v Olomouci.

Neděle

celý den / Dny evropského dědictví / Olomouc
09:00 / Mezinárodní výstava psů Floracanis / Výstaviště Flora
09:00 / Houby v Pevnosti / Pevnost poznání
10:00 / Veletrh zájmových kroužků / Galerie Šantovka
13:00 / Dobroběh 2023 / Stadion TJ Lokomotiva
16:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady
19:00 / Slavnostní zahájení sezony 2023 / 2024 / Moravské divadlo
19:30 / Večerní prohlídka nasvíceného palmového skleníku / Smetanovy sady 

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli máte poslední šanci zajít na některou ze zajímavých akcí v rámci Dnů evropského dědictví. Zároveň máte poslední možnost navštívit rozmanitý svět hub a s ním spojený pestrý program v Pevnosti poznání. Stejně tak můžete i v tento den navštívit veletrh kroužků v Galerii Šantovka a rozhodně byste si neměli nechat ujít ani nedělní program v rámci mezinárodní výstavy psů všech plemen Floracanis

Pokud rádi běháte, tak v neděli můžete spojit příjemné s užitečným. V areálu TJ Lokomotiva ve 13:00 odstartuje běh ve prospěch dětí z rehabilitačního centra Jitrocel s názvem Dobroběh. Akce je sportovní a společenská aktivita, určená nejen pro rodiny s dětmi, ale také pro ty, kteří si chtějí zaběhat. Hlavní závod na 5 kilometrů bude doplněný o atraktivní týmový běh 4 x 5 kilometrů, kdy všem účastníkům bude čas měřený časomírou. Podrobnější informace o akci se dočtete v tomto článku →

I když už je září, tak se i tentokrát od 16 hodin ve Smetanových sadech můžete těšit na další z pravidelných nedělních promenádních koncertů. Tentokrát půjde o závěrečný koncert, v rámci kterého v altánku vystoupí ZUŠ Žerotín.

Víkend můžete zakončit třeba na Slavnostním zahájení nové sezony v Moravském divadle. Všechny tři soubory divadla chystají speciální program, zároveň během večera budou oceněny umělecké výkony sezony předešlé, divácky oblíbené inscenace, dojde k vyhlášení nového emeritního člena a bude předána Cena primátora a Cena ředitele Moravského divadla. Večer bude mít i charitativní podtext, protože část výtěžku ze vstupného půjde na konto projektu Otevřeme zahradu hospice na Sv. Kopečku.

Přejeme hezký víkend!