Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 27.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Den otevřených dveří UP, Mikulášování, vánoční prohlídky hradu i první adventní neděle

Tipy a názory

1.12.2023

Lenka Šťastná

Tento víkend už se ponese ve znamení adventu, čeká nás totiž první adventní neděle. Kromě tematických vánočních akcí se ale můžete těšit i na spoustu dalších od sportu, přes divadlo až po koncerty. Podívejte se, co všechno se v nadcházejících dnech chystá a nechte se inspirovat... ;)

Pátek

08:00 / Den otevřených dveří UP / Olomouc
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
17:00 / Mikulášování / OC Olomouc City
17:00 / No Barriers / Olodvorek
18:00 / Olomouc - Liberec / zimní stadion
18:30 / Lea Vítková zve na... Adventní koncert s Jiřím Přibylem / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Vánoční benefiční koncert / Klášterní Hradisko

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek vás od 17 hodin u stromečku v Olomouc CITY čeká předvánoční muzikálová show s mikulášskou nadílkou. Nebude chybět Mikuláš, anděl a čert, pohádkové postavy - Jeskyňky, Locika, Ledové království... a bude i nadílka. Předvánoční hudební show bude plná písniček určená posluchačům napříč generacemi, tak si to nenechte ujít!

Důležité informace o studiu i bohatý doprovodný program nabídne zájemcům a zájemkyním Den otevřených dveří Univerzity Palackého, který bude probíhat už v pátek od 8 do 14 hodin. Během této doby si můžete prohlédnout univerzitní prostory většiny fakult, koleje, menzu i další pracoviště. Jezdit k nim bude zdarma i speciální autobusová linka. Podrobnosti se dočtete tady →

V plném proudu jsou v Olomouci vánoční trhy. Na Horním i Dolním náměstí vás čeká stánkové městečko s vánočním jarmarkem, kde si nakoupíte vánoční ozdoby, drobné dárky, perníčky i další dobroty. A samozřejmě nechybí ani punč. Na Tržnici je pak v provozu vyhlídkové kolo a kluzište. Ve všední dny je na něm dopolední čas vyhrazen pro školy, širší veřejnost si zde může zabruslit od 13 do 20 hodin. O víkendech je otevřeno už od 10 hodin a na místě funguje i půjčovna bruslí. Vstup na ledovou plochu je zdarma a přesný harmonogram bruslení naleznete zde →

Fanouškům olomouckých hokejistů by neměl uniknout další domácí zápas. Ten v pátek d 18 hodin sehraje Mora v plecharéně proti libereckým Bílým tygrům. 

Na blížící se Advent se v pátek večer můžete naladit během dvou tematických koncertů. V 18:30 zve Lea Vítková do Arcidiecézního muzea na Adventní koncert s Jiřím Přibylem.

Od 19 hodin pak bude v Klášterním Hradisku probíhat Vánoční benefiční koncert, na kterém vystoupí herečka Ivana Jirešová. Ta si připravila společně s cimbálovou kapelou Frgál večer vánočních písní, koled i krásné recitace. Součástí bude i aukce fotografií Jindřich Štreita. Výtěžek z akce půjde na podporu Nadace Malý Noe, která už šestnáct let aktivně pomáhá handicapovaným, týraným či jinak ohroženým dětem. Více zde →

Sobota

07:00 / Adventní Selské trhy / Tržnice
08:00 / Den pro dětskou knihu 2023 / Knihovna města Olomouce
10:00 / Vánoční trhy / Horní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
10:00 / Jízda Mikulášskou tramvají / Olomouc
10:00 / Vánoční prohlídky / Hrad Šternberk
10:00 / Dětský vánoční jarmark / Hrad Šternberk
14:00 / Vánoční setkání / KD Na Letním
14:00 / Advent ve sklenících / Výstaviště Flora
15:00 / SK Sigma Olomouc vs. 1.FC Slovácko / Andrův stadion
19:00 / Aneska & band / Olodvorek

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu proběhnou na Tržnici první z Adventních selských trhů. Připravena bude tematická vánoční nabídka sortimentu od regionálních prodejců a místních producentů a třeba zde najdete inspiraci i na dárky pro své blízké. 

Pokud se už nemůžete dočkat Mikuláše, tak se i s dětmi můžete během soboty svézt Mikulášskou tramvají. Vypravena bude historická tramvaj, která bude při výjezdu z vozovny zastavovat na občasné zastávce v Sokolské ulici a dále pojede přes Žižkovo  náměstí do Pavloviček a zpět přes Tržnici. Mikulášská jízda je pro rodiče s dětmi bezplatná, pro děti budou připraveny drobné dárky. Tramvaj bude jezdit od 10 do 18 hodin a její přesný jízdní řád naleznete zde →

S dětmi si můžete udělat také výlet na hrad Šternberk, kde budou od 10:00 do 14:00 probíhat vánoční prohlídky hradu. V rámci prohlídek návštěvníci uslyší zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích a především se můžete těšit na slavnostní vánoční výzdobu v interiérech celého hradu. V tento den se navíc na hradě Šternberk můžete těšit i na Dětský vánoční jarmark. Připraveny budou tvořivé dílničky pro děti i rodiče zaměřené na výrobu vánočních ozdob a dekorací, svícnů, svíček, malování na sklo, zdobení perníčků a mnoho dalších aktivit.

Pokud jste ještě nestihli koupit či vyrobit adventní věnec, tak máte opravdu nejvyšší čas. Zajít tak můžete třeba do sbírkových skleníků, kde bude od 14 do 18 hodin probíhat vánoční workshop zaměřený právě na výrobu adventních věnců či ozdobných věnců na dveře.

Ani fanoušci olomouckých fotbalistů nepřijdou během víkendu zkrátka. Sigma vyzve od 15 hodin na Andrově stadionu 1.FC Slovácko, tak přijďte hráče podpořit na stadion! ;)

Neděle

09:45 / Mikulášský parní vlak / Olomouc
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
10:00 / Miniopery / Moravské divadlo
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
18:30 / Fly Tomorrow / Olodvorek
19:00 / Nedotknutelní / Moravské divadlo
19:00 / Na Vánoce budu gay / kino Metropol
20:00 / ORk: King Crimson meet Porcupine Tree / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli se můžete svézt mikulášským expresem kolem Olomouce. Z olomouckého hlavního nádraží vyjede speciální vlak v čele s parní lokomotivou Rosnička hned dvěma směry. Dopoledne se vydá do Prostějova a odpoledne zamíří z Olomouce do Domašova nad Bystřicí. Zároveň bude v tento den od 10 do 16 hodin otevřeno i Muzeum ČD. Více podrobností se dočtete tady →

Moravské divadlo zve dopoledne v 10 hodin na další Miniopery - hudební pohádky pro děti s chytrými texty a chytlavými melodiemi autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Představení trvá zhruba hodinu.

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Nedělní večer pak můžete strávit třeba v divadle. To Moravské chystá na 19 hodin adaptaci francouzského filmového hitu Nedotknutelní. Film z roku 2011 vypráví příběh ochrnutého aristokrata Philippa a jeho nového opatrovníka Drisse, živelného mladíka z chudého předměstí.

Kino Metropol má pak ve stejný čas na programu pikantní komedii Na Vánoce budu gay. Ta vypráví o nelehkém životě zadaných heterosexuálních mužů a je plná plná groteskních scén, které vyústí ve velmi překvapivý a nečekaný závěr. 

Přejeme hezký víkend a nezapomeňte v neděli zapálit první svíčku na adventním věnci! ;)