Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Svezte se mikulášským expresem kolem Olomouce! Parní vlak vyjede tuto neděli, své brány otevře i ČD Muzeum

Tipy a názory

30.11.2023

Autor: red

Na řadě míst v republice vyjedou o prvním prosincovém víkendu mikulášské vlaky. Z olomouckého hlavního nádraží vyjede mikulášský expres v čele s parní lokomotivou Rosnička v neděli 3. prosince hned dvěma směry. Dopoledne se vydá do Prostějova a odpoledne zamíří z Olomouce do Domašova nad Bystřicí. Během první adventní neděle mohou zájemci navštívit i olomoucký depozitář ČD Muzea.

Mikulášský expres vyjede z olomouckého hlavního nádraží v 9:50, kdy se vydá do Prostějova na hlavní nádraží a zpět. Odpoledne ve 13:16 zamíří z Olomouce do Domašova nad Bystřicí a zpět. V soupravě historických vozů bývalé třetí třídy pojede Mikuláš s čertem a andělem a společně podarují děti drobným dárkem. Účastníci akce se kromě samotné jízdy mohou těšit také na tzv. zbrojení parní lokomotivy vodou v Prostějově, resp. Domašově nad Bystřicí.

Nostalgickou předvánoční atmosféru v historickém vlaku tak ocení nejen rodiny s dětmi, ale i milovníci železniční historie. A nebojte, ani o hladu nebudete muset zůstat. Součástí soupravy mikulášského parního expresu je totiž také historický bufetový vůz.

V prodeji budou pouze jednosměrné jízdenky, jejichž cena se bude odvíjet od ujeté vzdálenosti. Zároveň ve vlacích platí povinná rezervace místa k sezení. Do vlaku tak lze nastoupit pouze s předem zakoupenou jízdenkou. Jízdenky se prodávají ve všech pokladnách ČD do vyčerpání kapacity vlaků a veškeré podrobnosti o akci i o prodeji jízdenek se dočtete na portálu Vlakem na výlet →

V Olomouci pak nevynechejte prohlídku expozice ČD Muzea. V neděli 3. prosince bude otevřeno od 10 do 16 hodin. V depozitáři si můžete prohlédnout skvosty železniční historie, mezi nimi např. motoráček Kredenc M 262.018 nebo elektrickou Bobinu E 499.085. Nejmenší návštěvníci se mohou po areálu svézt posunovací mašinkou BN 60. Vstupné je 50 Kč pro dospělé a 25 Kč pro děti od 6 do 15 let, důchodce od 65 let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P.