Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Burger Street Festival, pálení čarodějnic, Májová slavnost, mini festival vín i módní přehlídka

Tipy a názory

29.4.2022

Lenka Šimková

Týden utekl jako voda a před námi je poslední dubnový víkend. A to znamená jediné - ve velkém se budou pálit čarodějnice! Kromě tematických akcí se ale můžete těšit také na Májovou slavnost, módní přehlídku a na své si přijdou i milovníci dobrého vína a burgerů. Víkend toho nabízí tentokrát opravdu hodně a je těžké si vybrat. Podívejte se, co všechno se o víkendu v Olomouci a okolí chystá... ;)

Pátek

09:00 / Academia Film Olomouc / Olomouc
10:00 / Burger Street Festival / u Galerie Šantovka
15:00 / Čarodějné odpoledne / DDM Olomouc (Jánského)
17:30 / Módní přehlídka / Nutrend World
19:00 / Dealeři / Divadlo Tramtarie
19:00 / Dokud nás lež nerozdělí / Moravské divadlo
20:00 / Pražský Výběr Tribute / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Letošní Academia Film Olomouc vstupuje do své druhé poloviny a závěrečné tři dny festivalu slibují pořádně nabitý program. V Divadelním sále od 10:00 začne panel s názvem Talent management v české vědě – Umíme nepřicházet o to nejlepší?, ve 13:30 pak můžete v Divadelním sále navázat projekcí půvabně nazvaného filmu Rosomáma: Drsňačka mezi rosomáky. Pátek je rovněž první den zasvěcený Konferenci 4Science, dále vás čeká třeba ojedinělá dokumentární sci-fi Houba mluví a protože nejen filmy tvoří zábavu na festivalech, tak můžete ve 22:00 zajít na DJ set Teresi do Atria. Kompletní program festivalu zde →

Už v pátek dopoledne propukne u Šantovky burgerové šílenství, které potrvá až do neděle! Po všechny tři dny si můžete vychutnat nejen lahodné burgery, ale třeba i rolovanou zmrzlinu, obalované párky v těstíčku Corn Dog, nebo novinku – raclette z pravého švýcarského sýra. Vstup na akci je opět zdarma.

Všichni příznivci módy by v pátek večer zaručeně měli zamířit do hotelového komplexu Nutrend World, ve kterém proběhne módní přehlídka. Těšit se můžete na exkluzivní návrháře, butiky i výběr těch nejlepších chic kousků, bez nichž nebudete chtít odejít. Začátek akce je v 18 hodin.

Páteční večer můžete strávit třeba v divadle. Tramtarie má v 19 hodin na programu absurdní komedii Dealeři. Co všechno můžeme vůbec prodávat, kupovat a po čem toužit? Tak na tohle by návštěvníkům měla odpovědět směsice příběhů plná nečekaných zvratů a nekorektního humoru.

Moravské divadlo uvede ve stejný čas premiéru komedie Dokud nás lež nerozdělí. Hra amerického dramatika a muzikálového autora Joea DiPietra měla premiéru před osmi lety v New Jersey a úspěchy dosud sbírala jen v zahraničí. Nyní se s touto inteligentní a brilantně napsanou hrou konečně seznámí i čeští diváci. A přesvědčí se kromě jiného i o tom, že maminka má vždycky pravdu. ;)

A nechybí ani tip pro milovníky koncertů v Bounty Rock Cafe vystoupí od 20 hodin Pražský Výběr Tribute.

Sobota

09:00 / Academia Film Olomouc / Olomouc
09:00 / Kamenná Olomouc aneb Z čeho jsou postaveny olomoucké památky / Katedrála sv. Václava
09:00 / Den otevřených dveří / Technické služby města Olomouce
09:00 / Tvořivá Olomouc / SŠ polytechnická
10:00 / Vendula Burgrová: Fotografický workshop / Telegraph
10:00 / Pálení čarodějnic / olomoucké Poděbrady
10:00 / Den koloběhů / Sluňákov
10:00 / Vintage market / Letní kino
10:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
10:00 / Burger Street Festival / u Galerie Šantovka
11:00 / Čarodějnice na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
13:00 / Pálení čarodějnic / Korunní pevnůstka
14:00 / Mini festival vín / OpenWine
16:00 / Kurz základů baletu pro začátečníky / Moravské divadlo
19:00 / Dealeři / Divadlo Tramtarie
19:00 / Noc v Benátkách / Moravské divadlo
19:00 / Hrdý Budžes / Divadlo na Šantovce
20:00 / J. Schelinger revival Ostrava & LTB / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu se můžete podívat do areálu Technických služeb města Olomouce, které chystají Den otevřených dveří. V rámci něj veřejnosti představí i dočasné re-use centrum. Tedy místo, kam mohou lidé odnášet pro ně už zbytečné věci, které může ovšem znovu využít někdo další. Nebude chybět zábava pro děti i opékání pekáčů. Více zde →

V areálu Letního kina bude od 10 hodin probíhat letošní první Vintage Market. Čeká vás výběr second hand oblečků a jiného harampádí, upcyklované handmade výrobky, vynikající káva a rostlinné dezerty, zajímavé workshopy, hry pro malé i velké a koncert Elišky Laidové.

Sobota bude bezpochyby patřit především pálení čarodějnic! S ním spojené akce se chystají hned na několika místech a bude opravdu těžké si vybrat, kam vlastně zajít. ;) Už od dopoledních 10 hodin bude probíhat pálení čarodějnic na olomouckých Poděbradech. Těšit se můžete na bohatý program pro děti, grilované makrely i na zapálení vatry a koncert kapely Free Fallin.

Čarodějnice budou také na zámku v Čechách pod Kosířem, kde na návštěvníky čekají strašidelné prohlídky zámeckého parku i čarodějné dílničky v zámeckém sklepení.

A jedno velké pálení se chystá od 13 hodin na Korunní pevnůstce. Těšte se na atrakce pro malé i velké, stánky s občerstvením, rej masek, opékání buřtů a další doprovodný program pro celou rodinu. Odpoledne zahraje objev roku Radia Haná The Addams Sisters, potom fantastičtí Trocha Klidu a v 19 hodin se můžete těšit na samotnou vatru a upálení čarodějnice. Následně od 21 hodin vystoupí fenomenální NO NAME. 

Pokud patříte k milovníkům kvalitního vína, tak by vám neměl uniknout minifestival vín, který pořádá OpenWine přímo před prodejnou v ulici Na Střelnici 48. Čekat na vás opět bude přes 50 vzorků vín z celého světa, živá hudba v podání argentinského kytaristy a zpěváka Juana Carlose Vivase i gastro "kontejner" plný delikates.

V 19 hodin můžete zajít do Moravského divadla, které uvede Straussovu operetu Noc v Benátkách. Příběh vévody-sukničkáře, který v průběhu jednoho večera a noci dostane pořádně za vyučenou, se na jeviště Moravského divadla v únoru vrátila po šestnácti letech. 

Divadlo na Šantovce má ve stejný čas na programu inscenaci Hrdý Budžes. Hrdinka příběhu, žákyně druhé třídy základní devítileté školy Helenka Součková, nás zkoumavým i naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provází tragikomickými roky husákovské normalizace, tak jak se na počátku 70. let promítala do světa dětí i dospělých. 

A v Bounty Rock Cafe od 20 hodin vystoupí J. Schelinger revival Ostrava & LTB. Koncertní program je poctou k loňskému, 70-tému výročí narození Jiřího Schelingera a mapuje celou jeho tvorbu od prvopočátku, přes známé hity, včetně jeho vlastních hardrockových i převzatých songů.

Neděle

09:00 / Academia Film Olomouc / Olomouc
09:00 / Tvořivá Olomouc / SŠ polytechnická
10:00 / Burger Street Festival / u Galerie Šantovka
10:00 / O kůzlátkách / Divadlo na Šantovce
10:00 / Májová slavnost / Korunní pevnůstka
14:30 / Byli jsme světoví! Expo Brusel, Montreal, Ósaka / Muzeum umění
15:00 / Téčko: Mimi & Líza: Zahrada / Telegraph
16:00 / Odivo (Banská Bystrica): Divočiny / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Dealeři / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli můžete naposledy navštívit Academia Film Olomouc, který i na tento den chystá zajímavý program pro malé i velké. Co všechno se chystá se dozvíte tady →

V neděli máte poslední možnost navštívit Burger Street Festival u Galerie Šantovka. A ze zkušeností z minulých ročníků víme, že se nevyplatí otálet, později k večeru už v nabídce většinou nenajdete všechny druhy burgerů.

V 10 hodin můžete i s dětmi zajít na pohádku O kůzlátkách do Divadla na Šantovce. Děti čeká pohádka o nezbedných kůzlátkách, starostlivé mamince a hloupém vlkovi, který se pro svoji "večeři" stane strýčkem, pirátem a nakonec uklízečkou, ale i tentokrát jej kůzlátka prokouknou. Součástí vstupenky je i Šantíkovo tvoření v koutku před divadlem.

Od dopoledních 10 hodin bude v areálu Korunní pevnůstky probíhat také tradiční Májová slavnost v režii Radia Haná. Areál se otevře v 10 hodin, v 11 nás čeká živá pohádka divadla Tramtarie, po obědě pak ve 13 hodin zazpívá Voxel, v 15 hodin O5 a Radeček a v 17 hodin Janek Ledecký. Nebudou chybět atrakce, občerstvení i speciální rozkvetlá slavobrána, ve které můžete políbit svou milou, aby neuschla. ;) V 16 hodin na místě proběhne také křest nového programu Radia Haná, kterým je rádio Metropole. Podrobnosti zde →

Přejeme hezký víkend!