Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 11.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Bílý kámen, olomoucká pouť, Sousedská slavnost a Noc s Tarantinem i s Andersenem

Tipy a názory

27.8.2021

Lenka Šimková

Poslední prázdninový víkend je tady a s ním i spousta akcí, kde si jej můžete náležitě užít! V Olomouci a okolí se toho koná opravdu hodně a na své si zaručeně přijde každý. Podívejte se, které akce byste si neměli nechat ujít... ;-)

Pátek

11:00 / Selské trhy / Výstaviště Flora
14:00 / Víkendové denní mejdany / Long Story Short
16:00 / Symfonický koncert Mozart & Mahler / Reduta
16:00 / Noc s Andersenem 2021 / Knihovna města Olomouce
17:30 / Festival vojenských hudeb Olomouc / Horní náměstí
18:00 / Noc s Tarantinem / kino Metropol
20:00 / CowFest / FunPark Šantovka
21:00 / Letní kino: Kill Bill / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

Už dnes odpoledne se můžete těšit na další Selské trhy na Výstavišti Flora Olomouc. Pokud rádi chodíte na farmářské trhy, kde nakoupíte čerstvé ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, uzeniny, maso, džemy, kuchyňské bylinky a koření nebo zdravé mlsaní od regionálních výrobců, tak se zde určitě zastavte. Selské trhy se konají každých čtrnáct dní vždy v pátek od 11 do 17 hodin.

Knihovna města Olomouce chystá tradiční Noc s Andersenem pro všechny zájemce z řad dětí od 9 do 12 let. Zajímavý večer s přespáním v knihovně slibuje dětem kromě čtení také soutěže a zábavné hry a samozřejmě povídání o knihách. Celá akce by měla být ukončena v sobotu dopoledne. Podrobnosti o přespání se dozvíte přímo v Dětském oddělení na nám. Republiky nebo na pobočce Brněnská a Jungmannova, kde bude akce také probíhat.

Pokud necháte děti prožít noc v knihovně, tak se můžete na svůj tematický večírek vypravit třeba do Metropolu, kde se chystá Noc s Tarantinem. Během jedné noci můžete shlédnout čtyři kultovní filmy, nebo si vybrat jen jeden z nich. Cena za celou noc je 250 Kč, za jeden film 100 Kč. Začíná se kultovním Pulp Fiction, na který naváží oba díly snímku Kill Bill a celý večer uzavřou Hanebný pancharti. 

Tradičně koncem léta se v Olomouci uskuteční festival vojenských hudeb, který odstartuje už dnes v 17:30 na Horním náměstí. Těšit se můžete na Vojenský umělecký sbor Ondráš, exhibici Čestné stráže AČR, ukázku psovodů Vojenské policie, žesťový kvintet Ústřední hudby AČR, vojenskou hudbu Olomouc se sólistou Ondřejem Rumlem a také na prezentační stánky útvarů AČR. Vstup na akci je zdarma.

A aby toho nebylo málo, tak dnešním dnem u Šantovky odstartuje Olomoucká pouť. Těšit se můžete na pět týdnů plných unikátních atrakcí ze všech koutů Evropy, spoustu nekonečné zábavy a každý víkend jiný doprovodný program. Tentokrát je v pátek a v sobotu na programu Cowfest, který v pátek o 20 hodin má na programu koncert Michal Tučný Tribute Band.

Sobota

07:00 / Bílý kámen / vojenský újezd, Libavá
08:00 / Aquatera Olomouc / Výstaviště Flora
10:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
10:00 / Oslavy 750 let obce Hlušovice / Hlušovice
13:00 / Strongman Šternberk 2021 / Sportovní hala Ecce Homo
14:00 / Víkendové denní mejdany / Long Story Short
14:00 / Sousedská slavnost / Litovelská 17
14:00 / CowFest / FunPark Šantovka
19:30 / Pocta Josephu Puschmannovi / Klášterní hradisko
19:30 / Festival vojenských hudeb Olomouc / Horní náměstí
20:00 / HomeBwoy Rasta / Litovelská kavárna
21:00 / Letní kino: Kill Bill 2 / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu se veřejnosti otevře jinak celoročně uzavřený vojenský prostor Libavá. Tradiční cykloturistická akce Bílý kámen má v kalendáři své pevné datum na začátku května, letos ji však pořadatelé vzhledem ke koronavirové situaci přesunuli na konec letních prázdnin. Ke vstupu si můžete vybrat jedno ze vstupních stanovišť vyznačených v mapě na webu akce, kde se také dozvíte nezbytné podrobnosti.

Pokud patříte k obyvatelům obce Hlušovice, nebo zde máte rodinu či své známé, tak si rozhodně nenechte ujít oslavy 750 let od založení obce Hlušovice. Součástí oslav bude totiž doprovodný program pro děti i dospělé, chybět nebude ani bohaté občerstvení a navštívit můžete také komentované prohlídky kostela sv. Petra a Pavla.

V Olomouci pak od 14 hodin opět ožije roh ulic Mozartova a Žilinská tzv. Sousedskou slavností. Organizátoři ze spolku "Úřední čtvrť žije!" se rozhodli navázat na mimořádně pozitivní ohlasy na loňský pilotní ročník a chystají sousedské odpoledne se zajímavým doprovodným programem pro celou rodinu. Podrobnosti o akci se dočtete tady →

Ve FunParku u Galerie Šantovka bude i v sobotu pokračovat CowFest. Těšit se můžete na rodeo show na mechanickém býkovi, vystoupí Matyáš Mareček Drum Show & US Truck a nebude chybět další hudební zábava a DJs. K tomu grilované dobroty, čepované pivko a občerstvení.

Pokračuje také festival vojenských hudeb na Horním náměstí a dnes od 19:30 na vás bude čekat koncert Ústřední hudby AČR se sólistkami Dashou a Lucií Silkenovou.

Na Klášterním hradisku se pak ve stejný čas můžete těšit na další z koncertů Olomouckých barokních slavností, tentokrát s názvem Pocta Josephu Puschmannovi.

Neděle

10:00 / Hravý den pro děti u zámecké oranžerie / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Rudolfínská mincovna / hrad Šternberk
15:00 / Velká show s influencery / OC Haná
16:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady
16:00 / SK Sigma Olomouc vs. FK Jablonec / Andrův stadion

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli se můžete vypravit za zábavou mimo Olomouc. Na zámku v Čechách pod Kosířem chystají pro děti od 10 hodin Hravý den pro děti u zámecké oranžerie. Čeká vás maňáskové divadlo, dílnička i střelba z luku.

Ve stejný čas můžete navštívit i hrad Šternberk a jeho speciální program Rudolfínská mincovna, v rámci kterého se návštěvníci zábavnou formou dozvědí zajímavé informace z historie mincovnictví. Kdo se aktivně zapojí do představení, získá jako odměnu vlastní minci. K dispozici bude i raznice a zájemci si budou moci vyzkoušet práci mistra mincíře. Nikdo tedy neodejde s prázdnou. ;)

Pokud se rozhodnete zůstat v Olomouci, tak v OC Haná se od 15 hodin chystá velká show s influencery. Do obchodního centra zamíří Jenis, Tomi, Maru Rosecká, Bára Stříteská a Datel, tedy pětice influencerů, kteří se podle hlasování diváků umístili na prvních pěti příčkách nedávno skončené televizní reality show. Od 15 do 17 hodin se můžete těšit na zábavný program, který zakončí velká autogramiáda.

Co si však nesmíte nechat ujít je poslední z prázdninových promenádních koncertů ve Smetanových sadech. Tentokrát vám k poslechu od 16 hodin zahraje hudební skupina Dětského domova Olomouc.

A sportovní fanoušci by zajisté neměli vynechat domácí zápas SK Sigma Olomouc, kteří fotbalisté rozehrají od 16 hodin na Andrově stadionu proti FK Jablonec.

Přejeme hezký víkend!