Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: podzimní výlety, svatomartinské husí hody i online kultura

Tipy a názory

6.11.2020

Lenka Šimková

Týden se nám chýlí ke konci a víkend klepe na dveře. Jaké budou volné dny tentokrát?

Za normálních okolností bychom vás touto dobou lákali na Svatomartinské trhy na Horním náměstí i na kluziště na Dolním. V současné situaci je však jasné, že si tradiční otevírání mladého vína na náměstí a s ním spojené trhy musíme odpustit. Zda se vůbec dočkáme kluziště nebo vánočních trhů je zatím také ve hvězdách. Ostatně ve čtvrtek jsme vás informovali o tom, jak současnou situaci vidí pořadatelé vánočních trhů. Jisté však je, že letos nepřijdete o křupavou husí pečínku. Řada olomouckých restaurací se totiž rozhodla pořádat svatomartinské husí hody i v době výdejních okének a rozvozů a i když svátek svatého Martina připadá až na středu 11. listopadu, některé restaurace nabízí husí pokrmy už od tohoto pátku. Další se k nim přidají v příštím týdnu, určitě ale neuškodí pořádně prostudovat meníčka a případně si nějakou tu pečínku včas zarezervovat. Podívejte se, kde všude bude husa v nabídce...

Pozitivní zprávou je, že by tentokrát o víkendu mělo být krásné počasí, tak toho můžete využít a udělat si krásný podzimní výlet. Vydat se můžete třeba na Praděd, Kralický sněžník, nebo naopak na druhou stranu, směrem na Hostýnské vrchy. Krásnou rozhlednu najdete také na Kosíři a pokud dlouhé cestování a větší kopce nejsou nic pro vás, tak se zkuste třeba jen projít přes všechny olomoucké parky nebo třeba ze Svatého Kopečka do Radíkova. Barevné listí ze stromů ještě nestihlo opadat a uvidíte, že v podzimním lese bude krásně. ;-)

Pokud vám chybí divadelní představení, tak si můžete pustit Divadlo Tramtarie až k vám do obýváku. Kupte si online lístek a podívejte se na jednu z online inscenací, které již nejsou zařazeny do stálého repertoáru divadla. V nabídce je divadelní adaptace jednoho z nejkouzelnějších děl české literatury, slavné poemy Františka Hrubína Romance pro křídlovku, dále strhující milostné drama Anna Karenina, novela Stařec a moře, Čapkova Válka s Mloky, Boj o přežití: P.E.S.CH.O! i také velký divácký megahit Láska za koronu. A co nevidět se můžete těšit i na obnovenou premiéru inscenace Madisonské cesty, kterou se divadlo chystá uvést v listopadu online.

Připomínáme také, že v sobotu od 15 hodin si můžete naladit pravidelný sobotní pořad Moravské divadlo na vlnách Českého rozhlasu Olomouc. Umělecký šéf činohry Roman Vencl bude v roli moderátora přinášet informace z uzavřeného divadla a zpovídat vybrané hosty. Posluchači se dozví o aktuální situaci v divadle a představí se také plánované premiérové tituly na rok 2021. Více o akcích divadla se dočtete tady.

A také se můžete podívat na výstavu do muzea. Vlastivědné muzeum je sice zavřené, ovšem stejně jako na jaře přináší návštěvníkům aktuální výstavy alespoň v online podobě. Skrze muzejní FacebookInstagram a webové stránky uvidíte hned několik aktuálních výstav. Podívat se můžete třeba na korunovační klenoty, nebo na výstavu připomínající bohaté dílo i životní osudy pana Jiřího Loudy, významného českého heraldika, knihovníka a v neposlední řadě účastníka československého zahraničního odboje v letech 2. světové války.

Přejeme hezký víkend!