Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Svatomartinské hody se blíží. Víme, které restaurace nabízí dozlatova vypečenou husu a šťavnaté zelí

Tipy a názory

5.11.2020

Lenka Šimková

Křupavá kůrčička, šťavnaté zelí, variace knedlíků a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – přesně takhle budou vypadat svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která stojí za to. Ani v letošním roce olomoucké restaurace nezahálí a i když si tentokrát husu nemůžete vychutnat ve svém oblíbeném podniku, stále si ji můžete objednat domů. Zjistili jsme pro vás, které restaurace chystají klasickou husu i netradiční menu. Podívejte se...

V posledních letech se svatomartinská husa začíná objevovat v nabídce stále více podniků a není divu, že takové hodování v restauraci si nenechá ujít leckterá parta přátel či kolegů. V dnešní době nuceně uzavřených restaurací to však není možné. To ale neznamená, že o husí pečínky musíte přijít. Pokud se vám doma nechce několik hodin připravovat husu, variaci knedlíků a zelí, můžete si zajistit pečínku z některé oblíbené restaurace. Všechny níže zmíněné podniky nabízí husu k vyzvednutí u výdejních okének, některé fungují i na bázi rozvozu a husa k vám "přiletí" až domů. Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat svatomartinskou husu ujít. A pokud se rozhodujete mezi dvěma zcela odlišnými nabídkami různých restaurací, tak si můžete objednat klidně obě. Nikdo neříká, že najednou, ale vypadá to, že husí pečínky nás budou provázet od tohoto víkendu po dobu následujících čtrnácti dnů. A to už za přemýšlení nad tím, jestli jít do klasiky, zkusit netradiční variantu, nebo vyzkoušet obě a porovnat, přeci jen stojí. ;-) 

Kdy a kde nabízí svatomartinskou husu?

6. - 11. listopadu / Restaurace U Zlaté koule / rezervace na tel.: 585 427 581, 731 179 414
6. - 11. listopadu / Restaurace LEGUÁN / rezervace na tel.: 585 420 167, 737 387 292
od 7. listopadu / Šnyt Mikulda / rezervace na tel.: 585 242 704 nebo e-mailem: snytmikulda@seznam.cz 
9. - 15. listopadu / Lobster Family Restaurant / rezervace pro osobní odběr na tel.: 730 892 286 nebo lobster@lobster-restaurant.cz a rozvoz přes Wolt a Dámejídlo
9. - 15. listopadu / Potrefená husa / rezervace na tel.: 585 412 700 nebo e-mailu: info@husa-olomouc.cz 
9. - 22. listopadu / Hostinec a pivovar Chomout / rezervace na tel.: 608 778 348
10. - 15. listopadu / Hostinec Dolní Bouda / rezervace na tel.: 774 126 666 nebo 605 780 098
11. listopadu / Bounty Rock Cafe / rezervace na tel.: 739 137 138, 603 206 776 nebo na email lucie@bountyrockcafe.cz 
11. listopadu / Restaurace U Kapličky / rezervace na tel.: 728 023 993
od 11. listopadu / Hanácká hospoda / rezervace na tel.: 774 033 045 nebo 608 735 535
11. - 13. listopaduCafé Restaurant Caesar / rezervace na tel.: čísle 585 229 287 nebo restaurant.caesar@email.cz 
11. - 13. listopaduRestaurace Goliáš / rezervace na tel.: 774 974 294
11. - 14. listopaduGrill Pub Pod Lipami / rezervace na tel.: 585 415 483 nebo přes rezervační formulář
11. - 14. listopadu / Nutrend World / rezervace na tel.: 583 842 503, alespoň 24 hod. předem
11. - 15. listopadu / Restaurace Na Dlouhé / rezervace na tel.: 774 179 400, 774 573 167, 585 220 074

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Svátek svatého Martina letos připadá na středu 11. listopadu, některé restaurace však připravují husí pečínky už na tento víkend a vy si tak letošní husu můžete vychutnat s předstihem. Už od pátku 6. listopadu bude svatomartinská husa k vyzvednutí u výdejních okének Restaurace Leguán a Restaurace u Zlaté koule a v obou restauracích budou husy k dostání až do středy 11. listopadu. V sobotu se k nabídce specialit připojí Šnyt Mikulda, která zajišťuje kromě prodeje z okénka také rozvoz domů. Takové konfitované husí stehno s bramborovým pyré s jedlými kaštany určitě jako sobotní oběd nezní špatně. ;-) 

V pondělí 9. listopadu se k husím hodům připojí větší část restaurací. Osobní odběr i rozvoz specialit budou od pondělí nabízet v Lobsteru, kde si můžete vybrat z nabídky tříchodového menu, které zahrnuje husí kaldoun s domácími nudlemi, konfitované husí stehno, houskový a bramborový knedlík, červené a bílé zelí a jako dezert kaštanový koláč s jablky. Nebo si rovnou objednejte svatomartinský pekáč s celou husou, houskovým a bramborovým knedlíkem a červeným i bílým zelím. 

Také v Potrefené huse chystají od pondělí tříchodové menu, které vám dovezou až domů, místo dezertu si však můžete vychutnat studený předkrm v podobě husí paštiky. A i zde je v nabídce kompletní pekáč s celou husou, červeným zelím s jablky a karlovarským a bramborovým knedlíkem. Od 9. až do 22. listopadu láká na husí dobroty Hostinec a pivovar Chomout. A menu vypadá velmi lákavě. Na takovou husí roládu plněnou kaštany s bramboro-dyňovým pyré, glazírovanými hříbky a husí demi-glase s černým pivem Bock se nám už při čtení sbíhají sliny! V nabídce je ale i klasické konfitované husí stehno, polévka, paštika i pošírovaná hruška jako dezert. A na přání si můžete 48 hodin předem objednat i celou husu. 

Od úterý 10. listopadu až do neděle 15. listopadu chystá Svatomartinské hody z výdejového okénka také restaurace Dolní Bouda ve Vésce. V nabídce najdete husí paštiku s brusinkami, dále husí kaldoun s domácími nudlemi a dva různé hlavní chody. Pomalu pečené husí stehno podávané s červeným zelím a knedlíkem, nebo konfitované kachní prso podávané s dýňovým pyré a hráškem na másle. Jako dezert si vychutnáte hruškový koláč s ořechovou drobenkou a nebude chybět nabídka zmrzliny "JEŠTĚ" jednu a Svatomartinské víno.

Objednat jen konfitované husí stehno s přílohou, nebo rovnou celý pekáč? Výběr necháme na vás. ;-) Ale musíme říct, že husička z Lobsteru vypadá úchvatně...

Foto: Lobster Family Restaurant

Ve středu 11. listopadu si pak pečené husí stehno můžete objednat i v Bounty Rock Cafe, kde bude v menu s houskovým a bramborovým knedlíkem a kysaným zelím, chybět nebude ani husí kaldoun. Objednávky již přijímá také Restaurace U Kapličky, kde si můžete objednat kaldoun, 1/4 konfitované husy, červené zelí s jablky a variaci knedlíků. To vše do vyprodání zásob. Od 11. listopadu bude svatomartinské husí pokrmy nabízet také Hanácká hospoda, Restaurace GoliášCafé Restaurant Caesar, čtvrtka husy s variací knedlíků a dvěma druhy zelí vás do neděle 15. listopadu čeká také v restauraci Na Dlouhé

Ve středu 11. listopadu startují hody rovněž v Nutrend Worldu, kde potrvají do soboty 14. listopadu. Husí pochoutky vám dovezou až domů, kde vám už poté stačí pouhých 20 minut na dopečení a můžete servírovat. Těšit se můžete na konfitované husí stehno, červené zelí s jablky, bystročické kysané zelí a bramborový a houskový knedlík. K huse si můžete vychutnat svatomartinská vína Müller Thurgau a Modrý Portugal z vinařství Sedlák Velké Bílovice. Samozřejmě, pokud budete mít cestu kolem, tak si svou objednávku můžete vyzvednout přímo ve výdejním okénku.

A zajímavou nabídku si pro vás připravil také Grill Pub Pod Lipami, kde bude svatomartinské menu v nabídce od 11. do 14. listopadu, a to hned ve dvou variantách. Buďto si můžete vybrat z nabídky kompletně připraveného menu a jídlo si jen vyzvednete v okénku, nebo si jej necháte doručit domů. Nabídka je opravdu pestrá, těšit se můžete na zauzené husí prso, kaldoun, pečené stehno i prso, ale také na husí burger a spoustu dalšího. Nebo můžete vyzkoušet druhou variantu, kdy si z obchůdku Be Chef (který je při restauraci) objednáte předpřipravenou variantu za zvýhodněnou cenu. V nabídce jsou již vykonfitovaná husí stehna, vychucené červené hlávkové zelí s karamelizovanými jablky a červeným vínem nebo kysané zelí s domácí slaninou a šťavnaté karlovarské knedlíčky. Doma dáte jen husu na pekáč do trouby, kde ji pouze dozlatova zapečete, zelí a knedlík ohřejete a máte naprosto perfektní hostinu. ;-)

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

TRADICE SVATOMARTINSKÝCH PEČÍNEK

Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči.

Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat pečenou husu ujít. Přejeme příjemné hodování a dobrou chuť!