Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na prodloužený víkend: zahájení vánočních trhů, Noc divadel, Dizajntrh, Burger festival, koncerty i divadla

Tipy na víkend

16.11.2022 aktualizováno 17.11.2022 14:56

Lenka Šťastná

Polovina týdne je tady. A my vám - poněkud netradičně - přinášíme tipy na víkend už dnes. Jelikož nás ve čtvrtek čeká státní svátek a řada z nás si zajisté plánuje volno i na pátek, tak proč se nepodívat už nyní, co nás v nadcházejících dnech čeká a nemine. Málo toho rozhodně nebude! ;)

Středa

10:00  15:00 / Otevřený ateliér! / Muzeum umění
16:30 a 19:00 / O všem, ovšem především o ničem s Ivo Šmoldasem / Galerie Anděl
17:00 / Letecké operace v únoru až květnu 1945 / Vlastivědné muzeum
17:00 / Harfový koncert Lady Karáskové / Cafe Delux
19:00 / Otisky / Divadlo na cucky
19:00 / Sochaři olomouckého baroka: Filip Sattler / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Degustace rumu na K10 / Kateřinská 10
20:00 / Kino naslepo / kino Metropol
20:00 / Sami doma + online debata a koncert / Telegraph

Středa - Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

Muzeum umění zve ve středu v 10 hodin, ale i odpoledne od 15 hodin, na výtvarnou dílnu pro rodiče s dětmi, která bude mít tentokrát téma Prostorové umění. Přijďte si s dětmi vyzkoušet práci sochaře a vyrobte si zajímavé tvary s pomocí modelovací hlíny..

Odpoledne si můžete zpříjemnit třeba v Cafe Delux, kde vám od 17 hodin zahraje Lada Karásková svůj harfový koncert

Středeční večer můžete strávit třeba na divadelním představení. Divadlo na cucky uvede v 19 hodin inscenaci Otisky. Autorský projekt režiséra Štěpána Gajdoše s Ivanou Plíhalovou a Viktorem Zavadilem je procházkou po olomouckých zákoutích i exkurzem do života profesionálních herců.

A jestli máte rádi překvapení, tak ve 20:00 zajděte do kina Metropol, kde vás čeká Kino naslepo. Chvilku napětí před neznámým filmem vystřídá příjemný zážitek a zcela nová zkušenost. Cca 15 až 20 minut po začátku filmu budete mít možnost odejít ze sálu a vrátit vstupenku v případě, že jste již snímek viděli a nechcete jej vidět znovu či se vám nelíbí a nechcete jej vidět celý.

Čtvrtek

08:00 / Vinyl a CD Burza / Kateřinská 10
17:00 / Princezna zakletá v čase 2 / kino Metropol
19:00 / Opuštěná společnost / Divadlo na cucky
19:00 / Nedotknutelní / Moravské divadlo
19:00 / Amélie z Hejráku / ZRUŠENO / Divadlo Tramtarie
19:00 / Jaroslav Hutka a Moravská filharmonie Olomouc

Středa - Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

Ve čtvrtek nás čeká státní svátek a pokud neplánujete žádný výlet, ale zůstáváte v Olomouci, tak rozhodně nemusíte smutnit. Zajít můžete třeba do kina, které v tento den uvede napříč republikou premiéru pohádky Princezna zakletá v čase 2. Tu uvidíte v kině Metropol v 17 hodin, v Premiere Cinemas v Šantovce můžete vybírat dokonce ze šesti různých časů projekce.

Sváteční večer můžete strávit také na divadelním představení. Moravské divadlo chystá na 19 hodin adaptaci francouzského filmového hitu Nedotknutelní. Film z roku 2011 vypráví příběh ochrnutého aristokrata Philippa a jeho nového opatrovníka Drisse, živelného mladíka z chudého předměstí.

Divadlo na cucky zve ve stejný čas na předposlední reprízu inscenace Opuštěná společnost. Zdánlivě nedramatický text Erika Taberyho převedl na jeviště slovenský režisér Patrik Lančarič a pokud jste ho neviděli, vřele doporučujeme. Sonda do naší nedávné historie a souvislosti, ze kterých mrazí.

Pokud jste se těšili na Amélii z Hejráku, tak vás musíme upozornit, že sváteční představení Divadlo Tramtarie ruší. Peníze za vstupné vám budou vráceny v místě nákupu. Další Amélie se hraje 28. ledna. ;)

A večer můžete strávit i ve společnosti dobré muziky. Český rozhlas Olomouc pořádá symbolicky v tento den sváteční koncert u příležitosti 75. narozenin Jaroslava Hutky, kterého podpoří kytarista Pavel Marcel a speciálně doprovodí Moravská filharmonie Olomouc. Narozeninový koncert začíná v Redutě v 19 hodin.

Pátek

10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Vánoční burger festival / Výstaviště Flora
13:30 / Dizajn + / Konvikt
16:00 / Autogramiáda kapely Kabát / Olomouc CITY
17:00 / Detoxikační cvičení / Omega centrum sportu a zdraví
17:00 / Podvečerní posezení u piana / Art Rubikon
18:30 / Slavnost vína / NH hotel
19:00 / Dům Bernardy Alby / Moravské divadlo
19:30 / Underground Comedy Club / Telegraph
20:00 / Parní Lucie / Bounty Rock Cafe

Středa - Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

V pátek začínají v Olomouci vánoční trhy. Stánky se na Horním i Dolním náměstí otevřou od dopoledních 10 hodin a nabídnou vánoční ozdoby, drobné dárky, perníčky i další dobroty. A samozřejmě nebude chybět ani punč, bez kterého se trhy v Olomouci zkrátka neobejdou. V 18 hodin se můžete těšit na Horním náměstí na koncert kapely Queenmania a na rozsvícení stromečku si počkáme do neděle.

S vánoční novinkou letos přichází Burger Street Festival, který se rozhodl uspořádat svou zimní edici, a to uvnitř Pavilonu A na Výstavišti Flora. Od pátku do neděle se tak od 10 do 20 hodin můžete těšit na nejrůznější burgery, ale i na spoustu dalších dobrot.

V sobotu chystá kapela Kabát koncert na zimním stadionu a o den dříve se od 16 hodin můžete těšit na autogramiádu členů kapely, a to v centrální části obchodního centra Olomouc CITY.

V 18:30 začíná v NH hotelu již sedmý ročník Slavnosti vína. Jedná se o jedinečnou šanci ochutnat více než 150 vzorků vín od prestižních moravských vinařů, chybět nebudou ani speciality regionální gastronomie. Celým večerem bude provázet Jan Smetana a těšit se můžete i na Moniku Bagárovou a Inflagranti. Podrobnosti zde →

Moravské divadlo zve v pátek večer na Dům Bernardy Alby a ačkoliv jsou v hereckém obsazení této činohry pouze ženy, rozhodně nepůjde o inscenaci jen pro dámskou část publika. Impozantní příběh o odvěké lidské touze po svobodě a právu volby začíná v 19 hodin.

A chybět nebude ani večerní koncert v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí Parní Lucie. Jádro repertoáru této skupiny tvoří skladby kapely Lucie, postupně k nim bylo přidáno i pár skladeb ze sólové hudební kariéry Davida Kollera.

Sobota

09:00 / Tematicky tvořivé dopoledne pro děti / Art Rubikon
09:00 / Star(t)s Market / Galerie Šantovka
10:00 / Miniopery / Moravské divadlo
10:00 / Fidlík a Violenka - Muzíček / kino Metropol
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Dizajntrh / Konvikt
10:00 / Vánoční burger festival / Výstaviště Flora 
16:00 / Noc divadel / Divadlo Tramtarie
16:00 / Po stopách národních hrdinů / Divadlo na cucky
16:00 / Noc divadel / Moravské divadlo
19:00 / Opuštěná společnost / Divadlo na cucky
20:00 / Horory z manželských ložnic / Divadlo Tramtarie
20:00 / DJ set / Divadlo na cucky
20:00 / Martin Barre Band - Aqualung 50th Anniversary Show / Bounty Rock Cafe
20:00 / Kabát / zimní stadion

Středa - Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

Art Rubikon na Dobnerově ulici chystá tematicky tvořivé dopoledne pro děti, tentokrát na téma mýdloví sochaři. Děti čeká spolupráce při tvorbě jednoduché mozaiky a výroba sošek z mýdla. To pak mohou darovat svým blízkým nebo si ho nechat a radovat se z každého mytí rukou vlastnoručním výtvorem.

Moravské divadlo zve dopoledne v 10 hodin na další Miniopery - hudební pohádky pro děti s chytrými texty a chytlavými melodiemi autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. ve stejný čas chystá program pro děti také kino Metropol, kde vystoupí Fidlík a Violenka se svými dobrodružnými a edukativními příběhy s hudebním doprovodem.

V sobotu se naplno rozjede Dizajntrh. Tahle přehlídka všech designérů, umělců, řemeslníků a prodejců nabídne kromě velkého výběru nápaditých dárků také bohatý doprovodný program. Dizajntrh bude probíhat v sobotu i v neděli od 10 do 18 hodin na Konviktu a veškeré podrobnosti o akci se dočtete tady →

Celá sobota se od odpoledne ponese hlavně v duchu Noci divadel, která letos slaví jubilejní desátý ročník. Tři olomoucká divadla – Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky a Moravské divadlo Olomouc letos spojily síly a kromě toho, že každé divadlo má vlastní program, tak všechna divadla propojuje soutěž. Návštěvníci, kteří úspěšně absolvují program ve všech divadlech a získají razítka, budou zařazeni do soutěže o divadelní ceny. Podrobnosti o Noci divadel se dočtete tady →

Ale sobotní odpoledne a večer nebude jen o divadlu, čekají vás i dva koncerty. V Bounty Rock Cafe vystoupí od 20 hodin vynikající kytarista kapely Jethro Tull a držitel Grammy Martin Barre. V rámci "Aqualung 50th Anniversary Show" představí jak sólovou tvorbu, tak staré skladby z repertoáru Jethro Tull.

A ve stejný čas se na rockovou nálož můžete těšit i na zimním stadionu, kde v rámci své tour vystoupí česká kapela Kabát.

Neděle

09:00 / Nedělní brunch / Bistro Helen
09:00 / Star(t)s Market / Galerie Šantovka
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / O popleteném kouzelníkovi / Divadlo Tramtarie
10:00 / O chytrém Honzovi a krásné Madlence / Divadlo na Šantovce
10:00 / Dizajntrh / Konvikt
10:00 / Vánoční burger festival / Výstaviště Flora
16:00 / Giselle / Moravské divadlo
16:00 / Loutky bez hranic: Tři kouzelné dary / Arcidiecézní muzeum
16:00 / Grilování selete / Kateřinská 10
16:30 / Kuchařská dílnička / Lobster Family Restaurant
17:10 / Olomouc - Liberec / zimní stadion
18:00 / Slavnostní rozsvícení vánočního stromu / Horní náměstí
19:00 / Tři mušketýři / Divadlo Tramtarie

Středa - Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle

Neděli můžete zahájit třeba stylovým brunchem v bistru Helen. Tým šéfkuchaře Toma Juříka nezapomene na oblíbená vejce na několik způsobů, domácí pomazánky, náš křupavý chléb obložený spoustou dobrot a sladkou tečku nakonec. A na své si přijdou i vegetariáni a vegani.

Dopoledne můžete i s dětmi zajít v 10 hodin do Divadla na Šantovce, které uvede pohádku O chytrém Honzovi a krásné Madlence. Divadlo Tramtarie chystá ve stejný čas pohádku O popleteném kouzelníkovi. Kouzelník Fanda vždycky vykouzlil něco úplně jiného, než měl původně v úmyslu. A jednoho dne se mu stalo, že chtěl vykouzlit mouku, ale omylem vykouzlil holku! No jo, ale co s ní?…

V neděli můžete také naposledy navštívit Dizajntrh na Konviktu a také vánoční Burger festival na Výstavišti Flora.

Fanoušci olomouckých hokejistů by si pak neměli nechat ujít nedělní domácí zápas, ve kterém vyzve Mora Bílé tygry z Liberce. Začátek utkání je netradičně v 17:10.

V neděli v 18 hodin se pak můžete těšit na slavnostní rozsvícení vánočního stromečku. V letošním roce zdobí Horní náměstí patnáctimetrová jedlička z Hluboček a jaké dostane jméno se dozvíte právě na slavnostním rozsvícení. Následovat bude koncert Báry Basikové.

A pokud se na trzích nechcete s nikým mačkat a na nasvícený stromeček se zajdete podívat někdy jindy, tak víkend můžete zakončit třeba v Tramtarii. Ta zve v 19 hodin na dobrodružnou komedii Tři mušketýři v režii Vladislava Kracíka. Ani moderní adaptace však tramtarijní Tři mušketýry nepřipravila o nabroušené kordy, mnoho napínavých soubojů, lásku, přátelství, intriky, zradu i legendární hlášky.

Přejeme hezký víkend!