Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 16.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní Dizajntrh rozproudí po tři dny Konvikt. Přinese spoustu vánoční inspirace i bohatý doprovodný program

Zprávy z regionu

10.11.2022

Autor: Lenka Šťastná

Během víkendu 19. a 20. listopadu můžete na Konviktu nasát vánoční atmosféru, nakoupit dárky pro své blízké a třeba si i vyrobit nějaké sváteční dekorace. Bude zde totiž probíhat další Dizajntrh - událost plná tvorby umělců, prodejců a značek z celého Česka. A tentokrát mu bude netradičně předcházet páteční doprovodný program Dizajn +. Dvoudenní vstupenka na Dizajntrh stojí 50 korun, děti mají vstup zdarma.

Ilustrační foto

Foto: Dizajntrh

Z celého Česka a Slovenska se během třetího listopadového víkendu na Konvikt sjede více než stovka designérů, umělců, řemeslníků, prodejců a značek. Po oba víkendové dny zde budou od 10 do 18 hodin prezentovat svoji tvorbu a mnozí z nich se také zapojí do doprovodného programu. "Tentokrát se přihlásilo obrovské množství prodejců a výběr byl extrémně těžký, nicméně o to luxusnější složení letos máme," říká organizátorka Dizajntrhu Anna Jánská. Návštěvníci se můžou těšit na krásných 110 prodejců, kteří nabídnou módní doplňky, oblečení, dekorace, skleněné a keramické výrobky, šperky, papírenské produkty, delikatesy a spoustu dalšího.

"Musím přiznat, že se mi po sedmi letech plní sen. Konečně budeme mít prodejce s tím nejtypičtějším vánočním artiklem - ponožkami! Ty doveze značka Galant socks," směje se Anna Jánská a pokračuje: "Mým soukromým tipem, kde rozhodně nakoupím já, je pražský sociální projekt Metráž, který prostřednictvím designu a módy pomáhá ženám ohroženým sociálním vyloučením, chudobou a bezdomovectvím. Na svých produktech spolupracují s velkými českými jmény, jako jsou LEEDA, MIK – Jana Mikešová, Monika Drápalová nebo šperkařka Adéla Fejtková. Na ně se opravdu moc těším." Kompletní seznam prodejců pro podzimní Dizajntrh naleznete zde →

Kromě nákupů nabídne Dizajntrh také pestrý doprovodný program pro děti i dospělé. "Velkou část výrobních workshopů pro děti, ale i pro dospělé, si vzala pod křídla Denisa Tessenyi, která vede výtvarné dílny v Muzeu umění, a která tvoří pod značkou Rozkvetlá. Nejvíc se sama těším na její dílnu na výrobu dřevěného vánočního cukroví, ale budou se vyrábět i adventní kalendáře nebo visačky na dárky," vyjmenovává Anna Jánská zajímavosti z doprovodného programu a pokračuje: "Budou zde i různé recyklační dílny, třeba na opravu oblečení pomocí razítek nebo výšivky. Nejmenší děti si užijí dětské čtení nebo výtvarný animační program a dospěláci se zase můžou nechat potetovat. Moc se těším také na fotobudku, ve které si návštěvníci budou moci pořídit vánoční fotopřání pro rodinu a přátele." Chybět na Dizajntrhu samozřejmě nebude ani vyšperkované gastro, káva, drinky, spousty dobrého jídla i sladkých teček.

Foto: Dizajntrh

Páteční doprovodný program Dizajn +

Letos na podzim se Dizajntrh poprvé koná ve třech dnech, od pátku do neděle. Hlavní program se uskuteční po oba víkendové dny, v pátek se můžete těšit vůbec poprvé na doprovodný program Dizajn +. "Původně jsme zvažovali, že bychom celý trh natáhli na všechny tři dny, ale nakonec jsme se rozhodli jej nechat dvoudenní a pátek využít pro doprovodný program. V rámci letního Dizajntrhu na Korunní pevnůstce jsme si vyzkoušeli pilotní projekty "velkých" diskusí a přednášek, určených především pro vzdělávání a síťování samotných prodejců a tvůrců. Takže v pátek budeme mít program pro prodejce, na které čekají dvě hodně užitečné přednášky a jeden workshop," říká Anna Jánská a dodává, že páteční program ale zdaleka není jen pro prodejce a tvůrce: "Hezký program máme připravený i pro veřejnost. Zájemci se můžou naučit pracovat s porcelánem a večer dojít na projekci filmu Severní proud ve spolupráci s Academia Film Olomouc a Jeden svět Olomouc."

Páteční doprovodný program Dizajn+ bude probíhat od 13:30 do 21:00, ale jelikož jde o několik samostatných akcí a na některé je potřeba se předem registrovat, tak doporučujeme prostudovat jejich přesný čas konání na webu →

A pokud vám z nějakého důvodu nevyjde se na Dizajntrh zastavit, ale rádi byste se seznámili s tvorbou lokálních tvůrců, tak se můžete těšit na malou novinku - po celou dobu Vánočních trhů bude na Dolním náměstí umístěný jeden stánek pod hlavičkou Dizajntrhu, na kterém se budou prezentovat prodejci z Olomouckého kraje. ;)

Podrobný program Dizajntrhu, včetně všech zapojených prodejců, se dočtete na těchto webových stránkách →