Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 11.8 °C

Tipy na prodloužený víkend: velikonoční akce pro děti, jarmark, prohlídky hradů a zámků, koncerty i divadla

Tipy na víkend

28.3.2024

Lenka Šťastná

Dnešním dnem začaly dětem velikonoční prázdniny a my vám tak už dnes, s předstihem, přinášíme tipy na prodloužený velikonoční víkend! Můžete vyrazit na nevšední prohlídky hradů a zámků nebo třeba za zvířátky do zoologické zahrady. Nebudou chybět divadla, koncerty, akce pro děti i jarmark na Horním náměstí. Podívejte se, jak a kde si prodloužený velikonoční víkend můžete zpestřit. ;)

Zelený čtvrtek

10:00 / Velikonoční prohlídky / hrad Šternberk
11:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
14:00 / Velikonoce / olomoucké Poděbrady
16:00 / Virtuální realita v knihovně / Knihovna města Olomouce (Jungmannova)
16:30 / László Lakner: Infinitum / Muzeum umění
16:30 a 19:00 / Na kus řeči s Václavem Vydrou / Galerie Anděl
18:00 / Napojení: Dernisáž / Komentovaná prohlídka / Křest katalogu / Telegraph
19:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
19:00 / Válka Roseových / Divadlo Tramtarie
19:00 / Velikonoční koncert / Reduta
20:00 / Moonpark / Bounty Rock Cafe
20:00 / Robert Balzar Trio / Jazz Tibet Club

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Dnešním dnem začaly dětem ve školách velikonoční prázdniny a při té příležitosti začíná hrad Šternberk se svými velikonočními prohlídkami, které potrvají až do Velikonočního pondělí. Navštívit zde můžete oba návštěvnické okruhy, přičemž výklad průvodců bude rozšířen a seznámí návštěvníky nejen s historií hradu Šternberk, ale rovněž s historií Velikonoc.

Na Horním náměstí bude až do pondělí probíhat velikonoční jarmark. Těšit se můžete na regionální prodejce, farmářské výrobky, řemeslné stánky s ručně malovanými kraslicemi, keramikou, proutěným či dřevěným zbožím. A nechybí ani bohatá nabídka občerstvení. Podrobnosti zde →

Jelikož je tento čtvrtek "zelený", je tradicí si v tento den dát k jídlu zelené pokrmy jako zelí, špenát a hrách. Pokud se vám nechce vařit, můžete se podívat, které restaurace tato jídla nabízejí v rámci poledního menu. A jelikož se mezi tyto "pokrmy" počítá i zelené pivo, tak si pro ně můžete od 14 hodin zajít na olomoucké Poděbrady. 

Na zimním stadionu si během Velikonoc můžete naposledy vychutnat veřejné bruslení. Takže pokud patříte k příznivcům tohoto sportu, tak neváhejte a vyrazte i s bruslemi na stadion. Další příležitost se vám naskytne opět až na podzim. ;)

Večer pak můžete strávit třeba ve společnosti dobré muziky. A že je z čeho vybírat! Od 19 hodin se v Redutě chystá Velikonoční koncert. Těšit se můžete na hudbu Johanna Sebastiana Bacha v podání Moravské filharmonie a dirigenta Zsolta Hamara.

O něco jiný hudební zážitek vás čeká od 20 hodin v Bounty Rock Cafe, kde vystoupí olomoucká rocková kapela Moonpark. Jejich tvorba zahrnuje klasický melodický rock a anglicky zpívané songy, jaké v České republice jen tak neuslyšíte. V Bounty navíc pokřtí své nové album Good Spirit, tak si to nenechte ujít! 

Do třetice všeho hudebního vás čeká i koncert v Jazz Tibet Clubu, kde od 20 hodin vystoupí Robert Balzar Trio, které je v současnosti jednou z nejlepších domácích jazzových kapel.

Velký pátek

08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
09:00 / Velikonoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Velikonoční prohlídky / hrad Šternberk
10:00 / Velikonoce / olomoucké Poděbrady
11:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
17:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
19:00 / Fantastické divadlo / Moravské divadlo
20:00 / Black Sabbath DIO Tribute / Bounty Rock Cafe

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

V Galerii Šantovka se během tohoto víkendu můžete opět těšit na Šantovské trhy, na kterých si před obchodním centrem můžete nakoupit zeleninu, ovoce, sýry nebo uzeniny od místních farmářů, ale také další zajímavý sortiment. Trhy budou před Šantovkou probíhat od pátku do neděle v době od 8 do 18 hodin a ty další se uskuteční 26. dubna.

Velký pátek je už nějakou dobu státním svátkem a pokud nemusíte být v tento den v práci, tak vám nic nebrání udělat si třeba výlet na zámek v Čechách pod Kosířem. Ten od pátku do pondělí chystá speciální Velikonoce na zámku. Těšit se můžete na klasické prohlídky velikonočně vyzdobeného zámku, rodinnou pátrací hru v zámeckém parku, tematický fotopoint i řemeslné dílničky a malování a prodej perníčků. V sobotu a v neděli pak budou probíhat hrané prohlídky s velikonoční tématikou.

Pokračuje také velikonoční jarmark na Horním náměstí, který každé odpoledne nabízí jiný kulturní zážitek. A v pátek se od 17 hodin můžete těšit na koncert kapely Fleret. V rámci Olomouckých Velikonoc si od pátku do neděle můžete kromě jarmarku užít i doprovodný program. Čekají vás prohlídky radniční věže i mimořádná prohlídka radnice. Vstupenky zakoupíte zde →

Páteční večer můžete strávit třeba v divadle. Jedno z nejslavnějších děl Williama Shakespeara a drogová mafie - to je velmi neobvyklé spojení, které dává vzniknout celé řadě absurdních komických situací. "Hlavními hrdiny inscenace Moravského divadla jsou tělesně a mentálně postižení členové amatérské divadelní skupiny s názvem Fantastické divadlo, jež pro své nekalé potřeby využije rodinka nepříliš šikovných drogových dealerů, která se jejich prostřednictvím rozhodne propašovat do Makedonie několik kilogramů kokainu. Mafiáni se tak, zdánlivě nezištně, stanou hlavními mecenáši neobvyklé divadelní skupiny, která shání peníze na cestu do Makedonie, kde chce na divadelním festivalu zaujmout publikum svou adaptací Romea a Julie," zvou pořadatelé na představení.

Bounty Rock Cafe pak od 20 hodin nabídne koncert k 11. výročí založení kapely Black Sabbath DIO Tribute.

Bílá Sobota

08:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
08:00 / Aquatera Olomouc / Výstaviště Flora
08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
09:00 / Velikonoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Velikonoční prohlídky / hrad Šternberk
10:00 / Dětský velikonoční jarmark / hrad Šternberk
10:00 / Velikonoce / olomoucké Poděbrady
10:00 / Velikonoční tradice a komentované krmení / zoo Olomouc
11:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
14:00 / Sylvanian Families / OC HANÁ
15:00 / SK Sigma Olomouc vs. FK Pardubice / Andrův stadion
19:00 / Brouk v hlavě / Moravské divadlo
20:00 / Doro & Warlock Revival, Judas Priest Moravia Revival / Bounty Rock Cafe

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Během soboty si v OC HANÁ můžete užít zábavný velikonoční program pro rodiny s dětmi nazvaný Sylvanian Families. Čeká vás setkání s opravdovým čokoládovým králíčkem Freyou a oříškovou veverkou Ralphem, mini výstava, workshopy a foto zóna. To vše od 14 do 17 hodin v prostorách obchodního centra. Více zde →

Pokud se během soboty vydáte na prohlídky hradu Šternberk, tak vás zde bude čekat i dětský velikonoční jarmark. V prostorách hradu budou připraveny tvořivé dílny zaměřené na výrobu tradičních velikonočních předmětů, které si pak děti odnesou domů.

Pokud máte rádi překvapení, pak si nenechte ujít návštěvu Arboreta Bílá Lhota nedaleko Litovle, kde se můžete inspirovat ukázkami zdobení kraslic, ale dokonce si pohladit ovečku s jehňátky a další zvířata ze záchranné stanice Pateřín. Chybět nebude ani oblíbený jarmark.

Na sobotu a neděli chystá speciální velikonoční program včetně komentovaných krmení i zoo Olomouc. Zároveň si s historickým spolkem Kirri vyzkoušíte některé tradice, na připravených stanovištích můžete soutěžit, tvořit, bádat i hledat, a především se dobře bavit.

Na velikonočním jarmarku na Horním náměstí vás v sobotu odpoledne čeká koncert kapel Old School a Teď A nebo někdy, zároveň až do neděle probíhají i speciální komentované prohlídky radnice a vystoupat můžete i na radniční věž.

Během Velikonoc potěšíme i milovníky sportu. V sobotu totiž od 15 hodin odehraje Sigma další domácí utkání, kdy na Andrově stadionu vyzve FK Pardubice.

Moravské divadlo pak na sobotní večer chystá slavnou francouzskou komedii Brouk v hlavě. Příběh plný nedorozumění, omylů, komických a absurdních situací, a současně nejhranější dílo Georgese Feydeaua, nastudovala s činohrou Moravského divadla režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová ve spolupráci s dramaturgyní Michaelou Doleželovou. 

A nebude chybět ani sobotní koncert v Bounty Rock Cafe. Tentokrát půjde o dvojkoncert kapel Doro & Warlock Revival a Judas Priest Moravia Revival a začátek je ve 20 hodin.

Velikonoční neděle

08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
09:00 / Velikonoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
09:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
10:00 / Velikonoce / olomoucké Poděbrady
10:00 / Renesanční hudba / hrad Šternberk
10:00 / Velikonoční tradice a komentované krmení / zoo Olomouc
11:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
13:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
16:00 / Titus / Moravské divadlo
17:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Také v neděli můžete vyrazit na většinu velikonočních akcí. Pokud se rozhodnete jet na hrad Šternberk, tak zde vám velikonoční prohlídky zpříjemní renesanční hudba v Rytířském sále. Živé vystoupení bude součástí prohlídek prvního základního okruhu, pro návštěvníky, kteří preferují tradiční prohlídky hradu, bude k dispozici druhý základní okruh.

Během neděle si můžete také vůbec naposledy v letošní sezoně vychutnat bruslení veřejnosti. A jelikož je poslední, tak na stadion můžete vyrazit hned třikrát! Dopoledne od 9:30 a odpoledne ve 13:30 a v 17:30. Vstupné je jednotné 50 korun a brusle se nepůjčují.

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Nedělání odpoledne můžete strávit i v divadle. To Moravské má v 16 hodin na programu operní inscenaci Titus. Ta vznikla pod vedením šéfky souboru opery a operety Veroniky Kos Loulové, která ji připravila společně s hercem a režisérem Jiřím Havelkou. Ti k inscenaci antické klasiky přistupují inovativně a kladou sobě i divákům otázky o tom, jak má vypadat tradiční podoba opery, jestli existuje něco jako její klasické zpracování a proč je opera vnímána i dnes jako forma, která má být spíše uchovávána a oprašována, než jako forma podléhající vývoji a inovaci.

Velikonoční pondělí

09:00 / Velikonoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Pečení velikonočních jidášů / hrad Šternberk
10:00 / Velikonoce / olomoucké Poděbrady
11:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Pokud v pondělí neplánujete čekat na koledníky nebo chodit s pomlázkou za děvčaty, tak můžete vyrazit naposledy na Velikonoční prohlídky na Zámku v Čechách pod Kosířem nebo na hradě Šternberk. Ten navíc na velikonoční pondělí chystá pečení velikonočních jidášů přímo v historických kachlových kamnech, nacházejících se v Liechtensteinské kuchyni, kde končí všechny prohlídky. Jako poděkování za návštěvu hradu vás tak tentokrát čeká sladká velikonoční odměna. 

Během dopoledne bude otevřených také pár stánků na velikonočním jarmarku na Horním náměstí.

Přejeme pohodové velikonoční svátky!