Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na prodloužený víkend: stand-up Děláme to ve třech, velikonoční akce pro děti, divadla a prohlídky hradů i zámků

Tipy a názory

14.4.2022

Lenka Šimková

Dnešním dnem začaly dětem velikonoční prázdniny a my vám tak už dnes, s předstihem, přinášíme tipy na prodloužený velikonoční víkend! Můžete vyrazit na nevšední prohlídky hradů a zámků nebo třeba za zvířátky do zoologické zahrady. Nebudou chybět divadla, koncerty, akce pro děti i jarmark na Horním náměstí. Podívejte se, jak a kde si prodloužený velikonoční víkend můžete zpestřit. ;)

Zelený čtvrtek

09:00 / Chystáme Velikonoce / DDM Olomouc (Jánského)
09:00 / Velikonoční dílnička / Knihovna města Olomouce
10:00 / Velikonoční prohlídky / hrad Šternberk
11:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
14:00 / Máme rádi Velikonoce / Knihovna města Olomouce (Holice)
14:00 / Velikonoce na Poděbradech / olomoucké Poděbrady
15:30 / Velikonoční tvoření pro děti / Moravské divadlo
18:30 / Festival zdraví Olomouc / kino Metropol
19:00 / Podskalák / Moravské divadlo
19:00 / Úvod do současné trapnosti / Divadlo na cucky
19:00 / Děláme to ve třech: Velikonoční speciál / Divadlo na Šantovce
20:00 / Miloš Meier: Drumming Syndrome / Bounty Rock Cafe

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Dnešním dnem začaly dětem ve školách velikonoční prázdniny a DDM Olomouc jim připravil od 9:00 velikonoční dílničku, kde si mohou vyrobit dekorace a upéct velikonočního skřivánka. Také Knihovna města Olomouce chystá velikonoční tvoření, a to jak v oddělení pro děti a mládež, tak na pobočce v Holici. A odpoledne od 15:30 chystá velikonoční tvoření pro děti i Moravské divadlo. 

Ve čtvrtek začínají také velikonoční prohlídky na hradě Šternberk, které potrvají až do Velikonočního pondělí. Navštívit zde můžete oba návštěvnické okruhy, přičemž výklad průvodců bude rozšířen a seznámí návštěvníky nejen s historií hradu Šternberk, ale rovněž s historií Velikonoc. 

Jelikož je tento čtvrtek "zelený", je tradicí si v tento den dát k jídlu zelené pokrmy jako zelí, špenát a hrách. Pokud se vám nechce vařit, můžete se podívat, které restaurace tato jídla nabízejí v rámci poledního menu. Nebo si odpoledne zajděte na zelené pivo na olomoucké Poděbrady. ;)

V kině Metropol proběhne od 18:30 již třetí díl Festivalu zdraví, na kterém vás čeká beseda nejen o životě C. G. Junga a zároveň projekce snímku "C. G. Jung: Povedený kacíř". Podrobnosti se dočtete tady →

Ve čtvrtek večer nebude chybět ani tematické velikonoční stand-up představení skupiny Děláme to ve třech. Trojice Roman Vencl, Jan Ťoupalík a Karel Pomahač připravili Velikonoční speciál, jehož humor bude štípat víc, než dobře mířené rány pomlázkou. Podrobnosti zde →

Zajít do divadla ale můžete i na jiná představení. Moravské divadlo uvede v 19 hodin lidovou operetu Podskalák. Příběh o lásce, které není přáno, ale která nakonec dojde šťastného konce, zdobí evergreeny Karla Hašlera. Divadlo na cucky pak ve stejný čas nabídne Úvod do současné trapnosti.

A nechybí ani večerní koncert v Bounty Rock Cafe, kde od 20 hodin vystoupí bubeník metalových Dymytry Miloš Meier.

Velký pátek

10:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
10:00 / Velikonoce na Poděbradech / olomoucké Poděbrady
10:00 / Velikonoční prohlídky / hrad Šternberk
10:00 / Velikonoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
17:00 / VEGGIE CHEF´S TABLE / Long Story Short
19:00 / Královny / Divadlo na Šantovce
19:00 / Dealeři / Divadlo Tramtarie
20:00 / Nic k smíchu / Telegraph

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Velký pátek je už nějakou dobu státním svátkem a pokud nemusíte být v tento den v práci, tak vám nic nebrání udělat si třeba výlet na zámek v Čechách pod Kosířem. Ten od pátku do ondělí chystá speciální Velikonoce na zámku. Těšit se můžete na klasické prohlídky velikonočně vyzdobeného zámku, pátrací hru v zámeckém parku i řemeslné dílničky. Od soboty do pondělí pak budou probíhat hrané prohlídky s velikonoční tématikou.

Výlet si můžete udělat také na olomoucké Poděbrady, kde budou až do pondělí servírovat velikonoční menu. Je libo trhané jehněčí koleno, kuřecí supreme s glazovanou zeleninou, velikonoční nádivku či domácí chléb s ředkvičkami? Chybět nebude ani domácí mazanec! ;)

Každý den až do Velikonočního pondělí můžete také na Horním náměstí navštívit velikonoční jarmark, na kterém najdete velikonoční a tradiční jarní zboží, regionální gastronomii, pomlázky, řemeslné a výtvarné dílny a spoustu dalšího. Stánky jsou otevřené každý den od 10 do 19 hodin, o víkendu vás čeká i kulturní program. Více o Olomouckých Velikonocích se dočtete tady →

Na Velký pátek by se správně nemělo jíst maso a v Long Story Short se tak rozhodli pro degustační večeři pouze z rostlinných surovin. Čeká vás osmichodové menu, které společnými silami připraví šéfkuchař z Long Story a šéfkuchařka z podniku Koza zůstala celá.

Páteční večer můžete strávit třeba v divadle. Tramtarie má na programu absurdní komedii Dealeři. Co všechno můžeme vůbec prodávat, kupovat a po čem toužit? Tak na tohle by měla odpovědět směsice příběhů plná nečekaných zvratů a nekorektního humoru. ;)

A na inscenaci z repertoáru Moravského divadla láká v 19 hodin Divadlo na Šantovce, které má na programu Královny. Během představení zjistíte, že je to právě humor, který drží člověka nad vodou v těch nejtěžších chvílích a pomáhá mu zdolávat i ty nejhorší překážky.

Bílá sobota

10:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
10:00 / Velikonoce na Poděbradech / olomoucké Poděbrady
10:00 / Velikonoční prohlídky / hrad Šternberk
10:00 / Dětský velikonoční jarmark / hrad Šternberk
10:00 / Velikonoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Velikonoce v Arboretu / Arboretum Bílá Lhota
10:00 / Velikonoční komentovaná krmení / zoo Olomouc
10:00 / Velikonoční tradice v areálu zoo / zoo Olomouc
10:00 / Velikonoce na Šantovce / Galerie Šantovka
10:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
16:00 / Revizor / Moravské divadlo
19:00 / Dealeři / Divadlo Tramtarie
20:00 / NoLimit-BluesRockNight / Bounty Rock Cafe

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

V rámci Olomouckých Velikonoc si během víkendu můžete kromě jarmarku užít i doprovodný program. Po oba víkendové dny se můžete těšit na prohlídky radniční věže, v sobotu bude navíc pro zájemce k prohlídce zpřístupněná i vila Primavesi.

Pokud se během soboty vydáte na prohlídky hradu Šternberk, tak vás zde bude čekat i dětský velikonoční jarmark. V prostorách hradu budou připraveny tvořivé dílny zaměřené na výrobu tradičních velikonočních předmětů, které si pak děti odnesou domů.

Také v Arboretu Bílá Lhota vás v tento den čeká bohatý program s velikonoční tematikou. Těšte se na pletení pomlázek, ukázky zdobení kraslic, prodej výrobků s velikonoční tematikou, tvořivé dílničky pro děti, střílení z luku i na zvířátka s mláďátky a lanové překážky mezi stromy.

Na sobotu a neděli chystá speciální velikonoční program včetně komentovaných krmení i zoo Olomouc. Nicméně zoo s velikonoční výzdobou můžete navštívit už od čtvrtka až do pondělí. ;)

Nákupy si můžete zpestřit i Velikonocemi na Šantovce. Připraveny budou výtvarné velikonoční dílničky pro děti a na své si přijdou i dospělí, kteří se můžou těšit na Velikonoční Šantovské trhy, které tentokrát proběhnou po oba víkendové dny. Na nich se opět představí místní farmáři i řemeslníci se svými originálními produkty.

Moravské divadlo uvede už v 16 hodin odpoledne příběh bezvýznamného úředníčka Chlestakova, který je nedopatřením považován za státního revizora a svou přítomností tak obrátí naruby chod celého městečka. Satirickou komedii Revizor režírovala Jana Paulová a jak sama tvrdí, celé dílo odruštila a dívá se na něj současnýma očima.

A v Bounty Rock Cafe vás od 20 hodin čeká Blues Rock Night s kapelou NoLimit.

Velikonoční neděle

10:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
10:00 / Velikonoce na Poděbradech / olomoucké Poděbrady
10:00 / Velikonoční prohlídky / hrad Šternberk
10:00 / Velikonoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Velikonoční komentovaná krmení / zoo Olomouc
10:00 / Velikonoční tradice v areálu zoo / zoo Olomouc
10:00 / Velikonoce na Šantovce / Galerie Šantovka
10:00 / Čarodějnická pohádka / Divadlo na Šantovce
14:30 / Mamzelle Nitouche / Moravské divadlo
15:00 / Téčko: Cesta za živou vodou / Telegraph
19:00 / Nebezpečné známosti / Divadlo Tramtarie

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Také o velikonoční neděli můžete vyrazit na většinu velikonočních akcí. Mimo to můžete s dětmi zajít dopoledne od 10 hodin na Čarodějnickou pohádku do Divadla na Šantovce. "Dvě čarodějnické děti se omylem dostanou na lidský svět (protože jim špatně kouzlí kouzelnická hůlka) a procházejí s dětmi celým rokem - jaro, léto, podzim, zima a o těchto ročních obdobích si s dětmi povídají. V představení jsou použity verše Františka Hrubína," uvádí anotace.

Moravské divadlo zve už ve 14:30 odpoledne na operetu Mamzelle Nitouche. Příběh o klášterní chovance Denise a klášterním varhaníkovi a současně operetním autorovi Célestinovi upravila a modernizovala Michaela Doleželová pro dnešní dobu, logika příběhu však zůstala stejná.

Telegraph opět od 15 hodin zve děti i rodiče na Téčko - velké filmy pro malé diváky. Tentokrát je na programu Cesta za živou vodou.

Divadlo Tramterie v neděli v 19 hodin uvede Nebezpečné známosti. Jaké to je, když spolu uzavřou sázku proslulý svůdník Valmont a sexy markýza? Humorné i mrazivé, něžné i zvrácené… Přijďte se přesvědčit. ;)

Velikonoční pondělí

10:00 / Olomoucké Velikonoce / Horní náměstí
10:00 / Velikonoce na Poděbradech / olomoucké Poděbrady
10:00 / Velikonoční prohlídky / hrad Šternberk
10:00 / Velikonoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
11:00 / Olomouc jako velikonoční Jeruzalém / Slovenská ul.
20:00 / Artklub: Kluk ve světě příšer / kino Metropol
20:00 / Martin Scorsese #2: Mafiáni / Telegraph

Čtvrtek - Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Pokud v pondělí neplánujete čekat na koledníky nebo chodit s pomlázkou za děvčaty, tak můžete vyrazit naposledy na Velikonoční prohlídky na Hradě Šternberk nebo na Zámku v Čechách pod Kosířem.

Během dopoledne bude otevřených ještě pár stánků na velikonočním jarmarku na Horním náměstí a od 11 hodin se můžete vypravit na prohlídkový okruh Olomouc jako velikonoční Jeruzalém. "Objevte Svaté schody, vydejte se po via Dolorosa, připomeňte si výjevy Bolestného růžence, spatřete Krista zbičovaného, na kříž přibitého i vzkříšeného nebo navštivte kapli Božího hrobu. Prožijte jedinečný zážitek ze Svaté země u nás v Olomouci," láká průvodce Tomáš Kryl. Nutná je však předchozí rezervace na tomas.kryl@email.cz

Přejeme pohodové velikonoční svátky!