Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Terez Wrau na novém albu zpívá Bohyním. Báječně

Kultura

25.11.2019

Jan Procházka

Písničkářka a buskerka Terez Wrau před pár dny vydala své už druhé album. A přestože jsme její naléhavý zpěv zvyklí slýchat převážně v cizích jazycích, novinka nese překvapivě český název. Jmenuje se Bohyním. A strhne vás nejen titulní skladbou, ale doslova od začátku do konce.

Terez Wrau: Bohyním

Album Bohyním si můžete na CD koupit v pražírně Kikafe. V digitální podobě třeba na Supraphon music. Pustit si ho můžete i na Spotify.

První desku, Foxes, vydala v roce 2017, k té další za dva roky urazila nesmírně dlouhou cestu. "Za poslední tři roky jsem nasbírala spoustu materiálů, ať už z různých kultur, nebo z mé vlastní tvorby. Od první desky uplynulo spoustu vody a můj život se proměnil na různých úrovních... To, co bylo původně rozvíjení určitých hudebních nápadů a následně možností vyjet do zahraničí, se stalo opravdovou cestou sama k sobě.. Zažila jsem dobré časy i náročná období, která souvisela také se ztrátou maminky, té nejbližší bytosti v mém životě. Hodně mě to proměnilo, prožila jsem ale zároveň osvobození od strachu a určitých schémat, která dříve definovala můj život," říká s otevřeností sobě vlastní Terez Wrau. Název alba Bohyním logicky odkazuje právě na ztrátu blízké osoby. "Je uctěním památky naší maminky, pro kterou je napsaná stejnojmenná píseň na desce…" říká k tomu Terez Wrau.

Samotné natáčení ve studiu Soundcode records probíhalo velmi živelně. Ke spolupráci si vybrala hudebníka a producenta Martina Horáčka. "Vše probíhalo absolutně organicky a opravdově. Veškerá inspirace plynula ze životních zážitků a vše jsme točili úplně naživo, bez metronomu. Zavřeli jsme se ve studiu na několik dnů a tvořili jsme dokonce s běžnými věcmi, jaké jsme našli kolem sebe... V Icaru a dalších skladbách jsem šustila s uschlými větvemi, co jsme našli u potoka při procházce na Sion... V písničce Za Tebou jsem místo šamanského bubnu tloukla dřevem na petku od magnesky... Martin našel na půdě starý akordeon z divadla a nebo dlaněmi vytvářel zvuky na prasklý djembe... Troufám si říct, že kdykoli jsme potřebovali vytvořit a doplnit nějaký zvuk, rytmus, místo, cokoli do písničky, vždycky jsme našli to pravé, co tam sedlo a vytvořilo nezaměnitelnou vibraci v tom kterém songu... Největší část jsme natočili během jedné noci a bylo neuvěřitelné zažít takové ponoření do tvořivosti," popisuje Terez Wrau okolnosti, za jakých nové album vzniklo. A přiznává, že písničky jsou velice intimní: "Tohle album pro mě znamená úplný odraz mě samotné: od hravého dítěte, přes zamilovanou ženu po šamanku, která má v rukách zodpovědnost za celý svůj život... A je věnováno všem, ale ze všeho nejvíc ho věnuji mamince, která byla do posledního dechu statečná a díky ní jsme se se sestrou staly dospělými a silnými ženami a svobodnými bytostmi…"

Album Bohyním pokřtila Terez Wrau 15. listopadu v olomouckém Letním kině.

Foto: Jan Procházka

Na začátku roku chystá Terez Wrau vydání nového singlu, na jaře plánuje natáčet videoklip na Pálavě, před sebou má také koncerty doma i v zahraničí. A připravuje se i na další projekt, který chystá ve spolupráci s mobilním hospicem Nejste sami. "Budu jezdit jako muzikoterapeut do rodin k umírajícím lidem a snad se nám podaří sdílet spoustu lásky a hudby a zároveň trochu otevřít tak často tabuizované téma smrti. Je pro mě důležité podpořit lidi, kteří se rozhodli dat ten největší dar svým milovaným, a to dochovat je v jejich domácím prostředí. Dlouhodobější cestování tím odkládám na neurčito; mám radost z toho, když můžu být teď doma a dávat co nejvíce komunitě," uzavírá Terez Wrau.

Album Bohyním si můžete ve fyzické podobě koupit v pražírně Kikafe. V digitální podobě třeba na Supraphon music