Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 12.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sigma sbírá úspěchy ve světě esportu. Klub se prezentací značky ve virtuálním prostředí snaží oslovit mladou generaci

Zprávy z regionu

28.1.2021

Lenka Šimková

SK Sigma Olomouc koncem září loňského roku uzavřel smlouvu s esportovou organizací eKoVy a pod názvem Sigma esports vstoupil jako první moravský klub do světa esportu. Za pár měsíců působení ve virtuálním prostředí nasbírala Sigma esports hned několik různých úspěchů a rozhodně neřekla poslední slovo.

Co je to esport?

Esport je zkratka pro virtuální sport. Jde o organizované soutěžní klání hráčů nebo týmů, v jakékoliv hře, na jakékoliv platformě (PC, konzole, mobil). Soutěže mají jasná pravidla a účastnit se jich mohou jak amatérští, tak profesionální hráči. Může jít o fotbal, hokej, bojové hry...

Sigma vstoupila do světa esportu jako první moravský fotbalový klub a ve hře FIFA od EA SPORTS ji aktuálně reprezentují čtyři hráči. Kromě fotbalové Sigmy vstoupil v tomto týdnu do světa esportu i další olomoucký sportovní klub, a to HC Olomouc.

Esport se nejen v zahraničí, ale i v České republice dynamicky rozvíjí. Zčásti tomu jistě napomáhá i aktuální doba, kdy jsou lidé nuceni trávit více času doma a esport se nyní i díky tomu pyšní obrovskou sledovaností, především pak u mladších generací. "Spolupráce esportových organizací s fotbalovými kluby se čím dál více prohlubuje. My jsme poprvé o vstupu do světa esportu přemýšleli už asi před dvěma lety, ale tenkrát jsme na to ještě nebyli připraveni. Přeci jen i teď, je esport v Česku víceméně pořád v plenkách, ovšem na jaře udeřila epidemie koronaviru, která minimálně v té první vlně přinutila lidi trávit více času doma. A fenomén esportu se během té krátké doby začal ještě více rozvíjet, tak jsme si řekli, proč do toho tedy nejít," objasňuje začátky v esportu marketingový manažer SK Sigma Olomouc David Holly.

Organizace eKovy, se kterou klub podepsal v září smlouvu, nebyla první, kdo Sigmu s nabídkou oslovil. "Oslovovali nás už dříve, jak hráči z ulice, tak různé jiné organizace, zda do toho nechceme jít. Ale až eKovy nám nabídla takovou spolupráci, která nás opravdu zaujala. Aktuálně Sigmu esports reprezentují čtyři hráči pod svými zavedenými přezdívkami. Ti svoje zápasy streamují na sociální síti Twitch, která je především pro náctileté, tedy pro mladší generaci. To byla také naše prvotní myšlenka, se kterou jsme do světa esportu vstupovali. Chtěli bychom ve virtuálním prostředí šířit povědomí o naší značce i mezi mladou generací a zaujmout je natolik, aby pak přišli na Andrův stadion i na reálný fotbalový zápas," vysvětluje Holly.

Martin Hrabina alias FC MARTIN

Jiří Jičínský alias RITZY

Radek Barták alias TYPCI

Hráči týmu Sigma esports

Foto: SK Sigma Olomouc

Orientace ve virtuálním sportu může být na první pohled matoucí pro někoho, kdo běžně nehraje počítačové hry a nemá představu, co si pod tím pojmem vlastně představit. Obzvlášť v momentě, kdy se pak dotyčný dozví, že fotbalový esport se s klasickým fotbalem moc srovnávat nedá. Alespoň co se týká pevného umístění týmu v jedné lize a ligového žebříčku. "Ti čtyři hráči sice hrají za Sigmu esports, reprezentují naše klubové barvy, ale víceméně jde o individuální sport. Neexistuje ani žádná ligová tabulka, jako je tomu třeba u klasické FORTUNA:Ligy. Na poli esportu jsou momentálně první a druhá COOL liga, ve kterých se naši hráči účastní, a pak jsou zde různé eventy, turnaje a další. Pokud bych to měl přirovnat k reálnému sportu, tak si člověk musí představit tenis. Máte hráče, který hraje pod panem Novákem z tenisového klubu Novák, ale ten tenisový klub, stejně jako Sigma esports, v uvozovkách nemusí nikoho zajímat. Je to o konkrétním hráči, který jezdí po turnajích. Takže on jede na French open, na Wimbledon, zkrátka si jezdí po turnajích, což je přesně na poli esportu. Hráči se individuálně účastní různých turnajů, eventů, hrají si ten virtuální fotbal sami za sebe, ale hájí při tom naše barvy Sigma esports," objasňuje rozdíl mezi klasickým fotbalem a esportem David Holly.

Samotný zápas pak už samozřejmě vypadá, jako reálný fotbalový zápas, hráči hrají s nejnovější verzí FIFA 2021. Dokonce jsou moderní technologie tak daleko, že grafika hry se přibližuje realitě a hráči během streamu sami komentují probíhající utkání. "Stejně jako v klasickém fotbale, tak i ve světě esportu se pro naše hráče snažíme prostřednictvím partnerů sehnat prostředky, aby od nás měli podporu a mohli se dále rozvíjet. Prostřednictvím našeho partnera BPS Mobil získáváme pro kluky FIFA pointy, které jim zajistí lepší hráče, dále jsme jim také zajistili webkamery a mikrofon, aby mohli průběh utkání snadno komentovat," vysvětluje Holly s tím, že se zde firmám otevírá nová možnost, a to být partnerem Sigmy esports jako takové.

Při vstupu Sigmy do světa esportu jim hodně pomohl hráč A-týmu Vít Beneš, který je sám v esportu hodně známý a někteří z hráčů k němu i vzhlížejí. "Víťa to hraje už pár let a proslavil se hlavně díky dobročinným streamům svých zápasů. Díky němu jsme se v celém esportovém prostředí od začátku daleko lépe orientovali, pomohl nám některé věci objasnit a víceméně nás i zasvětil do celého taje esportu. V momentě, kdy jsme se do toho rozhodli jít, tak jsme jej logicky vybrali i jako hlavní tvář Sigmy esports, a to i přesto, že sám se do chodu esportového týmu nezapojuje, ale dál si hraje sám za sebe," říká Holly.

Koncem září uzavřel SK Sigma Olomouc spolupráci s esportovou organizací eKoVy.

Foto: SK Sigma Olomouc

Hraní her na playstationu ovšem skrývá úskalí projevující se v nedostatečné pohybové aktivitě dětí a teenagerů. "V žádném případě si jako klub nepřejeme, aby děti trávily veškerý svůj volný čas před monitory. Proto například organizujeme Sigmáckou pohybovou školičku pro děti. Co se týká těch čtyř hráčů, tak je určitě nenabádáme k tomu, aby jen seděli u konzole. Je sice potřeba strávit nějaký čas hraním a pak i sledováním taktiky soupeře, ale jelikož je to také hodně o hlavě, tak potřebujete taky vypnout, odreagovat se, oddychnout. A to je dobré kombinovat s pohybem. Kluci jsou aktivní, sami hrají fotbal i v reálném životě. Když budou kombinovat tyhle dva světy – reálný sport a konzoli – tak na tom určitě není nic špatného," uvádí Holly a doplňuje, že pokud by byl z řad veřejnosti zájem přidat se do esportového týmu Sigmy, tak v tom nevidí problém. "Hráče bychom si museli otestovat, jak na tom je, ale určitě se tomu nebráníme."

Za pár měsíců působení ve virtuálním prostoru nasbírala Sigma esports hned několik zajímavých úspěchů. "Dva hráče máme aktuálně v první COOL lize. Úspěchy kluci sbírají i na různých eventech a turnajích a vzhledem k tomu, že na rozdíl od některých jiných hráčů, oni to mají pořád jen jako zábavu, nikoli pracovní náplň, do toho ještě chodí do školy nebo do práce, tak jsou opravdu dobří a myslím si, že jsme jako Sigma esports zdaleka neřekli poslední slovo," usmívá se závěrem David Holly.