Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Půlmaraton se do Olomouce vrátí v polovině června. Součástí programu bude poprvé i nesoutěžní míle pro celou rodinu

Zprávy z regionu

26.1.2023

Autor: red

Mattoni 1/2Maraton Olomouc se během let stal největším regionálním půlmaratonem v České republice a jednou z nejvýznamnějších společenských událostí celého kraje. Letos slaví už třináct let. Běžci se mohou těšit na skvělou trať v krásných kulisách Olomouce a na nezapomenutelnou atmosféru, která půlmaraton tradičně provází. Letos se závod koná 17. června a vůbec poprvé se v rámci doprovodného programu uskuteční i dm rodinná míle - nesoutěžní běh pro celou rodinu.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Zájemci o startovní číslo se již mohou registrovat na webu www.runczech.com.

Vzdálenost 21,0975 km v olomouckých barokních kulisách si každoročně nenechají ujít tisícovky vytrvalců. Již třináctý ročník populárního běžeckého závodu se uskuteční v sobotu 17. června v 19 hodin. Ti, kdo si netroufají na celou trasu, ale přeci jen by se do závodu rádi zapojili, mají šanci se zúčastnit štafety, ve které si čtveřice rozdělí úseky 3 × 5 km + 1 × 6,0975 km nebo lze využít 2Run, ve kterém jeden z dvojice uběhne deset kilometrů a druhý 11,0975 km. Nechybí ani Běh o pohár rektora UPOL a než se do ulic pustí půlmaratonci, dostanou šanci také nesoutěžní běžci. V letošním roce je však čeká drobná změna.

Pořadatel běžeckých závodů RunCzech přichází po úspěšné sérii dm rodinných běhů, které v uplynulém desetiletí provázely půlmaratony po celé republice, s novinkou. Součástí prestižních závodů se poprvé stane nesoutěžní běh pro celou rodinu bez ohledu na věk či výkonnost, nazvaný dm rodinná míle. "Novým konceptem chceme krásu pohybu a společných sportovních zážitků přiblížit úplně každému, bez rozdílu věku i kondice," vysvětluje Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech, a dodává: "Věříme, že běhů dm rodinná míle se zúčastní celé rodiny napříč všemi generacemi, a budou tak spolu moci sdílet nezapomenutelné chvíle."

Studie World Athletics potvrzuje, že právě trasa v délce jedné míle (1,6 km) je nejvhodnější vzdáleností pro společný běh rodičů s malými dětmi, ale také třeba prarodičů s vnoučaty. Běhy dm rodinná míle nabídnou několik kategorií, každému účastníkovi na míru: Děti od 8 do 14 let bez rodičů, Rodina a dospělí, Prarodič a vnoučata a Procházka. Na své si tak přijde úplně každý a zároveň zažijí strhující atmosféru velkých běžeckých závodů. Také vítězem se v dm rodinné míli stává každý. Pro nový koncept běhu připravil RunCzech speciální sběratelskou kolekci medailí s motivem robotů. Na medaili každého závodu bude vyobrazen robot disponující jedinečnými schopnostmi – tak, jako je jedinečný každý, kdo se závodu zúčastní.

Pokud jste tedy byli zvyklí na dm rodinný běh na 3,5 kilometru, tak toho se od letošního roku již nedočkáte. Namísto něj se můžete registrovat na rodinnou míli nebo na dm bambini run, který je určen pro děti od 2 do 8 let. Trasa pro ně je 100 až 200 metrů, podle věku.