Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Půlmaraton, Beerfest, Dvořákova Olomouc nebo jarní Flora. Jak se pořadatelé velkých akcí připravují na letošní ročník?

Zprávy z regionu

25.1.2021 aktualizováno 7.2.2021 10:45

Lenka Šimková

S plesovou sezonou jsme se pro letošní rok museli nadobro rozloučit a podle nejnovějších informací to vypadá, že se nějakého menšího rozvolňování vládních opatření jen tak nedočkáme. Jelikož se ale už na jaře konají v Olomouci různé větší akce, které vyžadují pár měsíců příprav, zajímalo nás, jak se jejich pořadatelé připravují na letošní ročník. Počítají s tím, že akce proběhnou? Mění termíny, přesouvají program do online prostoru nebo jej úplně ruší? Podívejte se na přehled větších jarních akcí v Olomouci, a na to, jak to vypadá s jejich aktuálním ročníkem...

Prix Bohemia Radio

Obvyklý termín konání: přelom březen/duben
Termín pro letošní rok: 18. až 21. října 2021

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio patří mezi první z větších jarních akcí, které se každoročně v Olomouci konají. Loňský jarní ročník festivalu přesunuli pořadatelé kvůli pandemii na podzim, nakonec se však uskutečnil pouze v online podobě. Letos pořadatelé doufají, že se jim jej podaří uskutečnit klasicky, ovšem v podzimním termínu. "Pro letošní rok nepočítáme s tím, že bychom mohli festival uspořádat už na jaře, to pravděpodobně ještě nebude možné. Proto jsme se rozhodli přesunout jej na podzim a doufáme, že tou dobou si jej v Olomouci už užijeme v plné parádě. Pokud by to však ještě situace neumožňovala, tak počítáme s online variantou. Ostatně některé digitální benefity máme v plánu implementovat, na základě loňských zkušeností, i do upgradovaného letošního programu," uvádí k realizaci letošního ročníku ředitel Českého rozhlasu Olomouc a Ostrava a současně i ředitel festivalu Josef Podstata. 

Festival Jeden svět Olomouc

Obvyklý termín konání: druhá polovina března
Termín pro letošní rok: 24. května až 28. května 2021

Festival Jeden svět Olomouc byl vůbec první velkou akcí v Olomouci, kterou loňská omezení výrazně zasáhla. Jen necelý týden před jeho zahájením přišla Vláda ČR s prvním opatřením ve snaze zabránit šíření koronaviru. Pořadatelé tak festival odložili na říjen, ovšem ani na podzim nebyla situace pro jeho uskutečnění příznivá. A loňského motta festivalu s názvem Až naprší a uschne se nedočkáme ani letos. "Festival Jeden svět se v letošním roce bude konat, ale loňská festivalová myšlenka bohužel nezůstává, ač se nám velice líbí. Jako lidskoprávnímu festivalu je nám téma měnící se krajiny velice blízké a tématu se budeme věnovat v rámci diskuzí, výběru filmů a doprovodného programu i nadále. Ročníkový vizuál a téma se však ponese v jiném velice aktuálním a svěžím duchu," uvádí koordinátorky festivalu Barbora Kurdzielová a Kateřina Maršíková. Vzhledem k současné situaci by se měl festival v Olomouci uskutečnit koncem května a pořadatelé se připravují na tradiční i online variantu. "Prozatím se chystáme na obě verze a to, v jakém formátu festival proběhne, rozhodneme někdy na začátku dubna. Nicméně už teď můžeme říct, že pokud by program proběhl v květnu online, chystáme se některé body programu divákům nahradit jindy v průběhu tohoto roku," doplňují koordinátorky.

Na jarní etapu květinové výstavy Flora Olomouc dorazí každoročně tisíce lidí z celé republiky. V loňském roce se poprvé po šedesáti letech neuskutečnila...

Foto: Jan Procházka

Jarní Flora a výstava For Model

Obvyklý termín výstav: For Model v březnu, jarní Flora v dubnu
Termín pro letošní rok: For Model 28. až 30. května, jarní Flora 22. až 25. dubna

Oblíbená jarní květinová výstava Flora Olomouc se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků z celé republiky. V loňském roce došlo k jejímu nucenému zrušení jen pár týdnů před zahájením, přitom připravit tak rozsáhlou akci trvá podle mluvčí Výstaviště Flora v řádu i několik měsíců. "Protože jsme loni přípravám věnovali hodně práce, rozhodli jsme se celé téma na rok "schovat do šuplíku" a letos ho vytáhnout, oprášit, a posunout ještě o kousek dál. Ústřední téma letošní jarní Flory je Chrám jara. Hlavní expozice v pavilonu A tak bude situována do vnitřních prostor gotického chrámu plného květin a barevného světla z prosvítajících vitráží. Po celou dobu trvání výstavy bude možné zakoupit rostliny, veškeré příslušenství i odbornou literaturu a nebudou chybět ani oblíbené zahradnické trhy a bohatý doprovodný kulturní program," přibližuje téma letošní jarní Flory Kristýna Buchtová a doplňuje, že jsou připraveni i na přísná opatření: "Letní a podzimní Flora v loňském roce ukázala, že jsme schopni dodržet přísná hygienická opatření a regulovat počet návštěvníků v pavilonech pomoci IP kamer, což jsme schopni zajistit i letos. Pokud by se Jarní Flora nemohla konat vůbec, chceme uspořádat alespoň venkovní zahradnické trhy, aby nebyli návštěvníci ochuzeni o možnost nakoupit si vše potřebné pro své zahrádky či balkony. Přece jen je jaro hlavní zahradnická sezóna."

Před samotnou jarní Florou byla vždy první větší akcí na Výstavišti Flora modelářská výstava For Model. "Oblíbenou modelářskou a sběratelskou výstavu jsme se letos rozhodli přesunout právě kvůli přetrvávající pandemii koronaviru na konec května, konkrétně na 28. až 30. května. Výstava For Model má od letošního roku také novou projektovou manažerku, takže se návštěvníci mohou těšit na řadu novinek," doplňuje informace k nejbližším chystaným akcím na Floře Buchtová.

Academia Film Olomouc

Obvyklý termín konání: duben/květen
Termín pro letošní rok: 27. dubna až 11. května 2021 (online)

Populární festival AFO si už vloni na podzim vyzkoušel, jaké to je, přesunout se kompletně do online prostoru. Po ukončení říjnové virtuální podoby pořadatelé avizovali, že jarní ročník proběhne opět online. A podle mluvčí festivalu Hany Křížkové se na tom nic nemění. "AFO je festival popularizující vědu a její výsledky, proto by bylo krátkozraké neřídit se vědeckými predikcemi současné pandemické situace. Chceme, aby AFO56 proběhlo bezpečně z pohledu organizátorského i diváckého. Je nám jasné, že festivalovým fanouškům bude olomoucký genius loci chybět, ale jen společným úsilím a pragmatickými řešeními můžeme dojít konce této pandemie. Proto připravujeme další ročník opět v online podobě, a to v termínu 27. dubna až 11. května 2021. Pokud se však situace bude dále vyvíjet pozitivně, vynahradíme divákům fyzické projekce v sérii AFOKIN, která proběhnou napříč republikou," potvrzuje Křížková předchozí vyjádření.

Olomoucký majáles Univerzity Palackého měl v loňském roce oslavit jubilejní desáté narozeniny. Podaří se je oslavit letos?

Foto: Jan Procházka

Olomoucký majáles UP

Obvyklý termín konání: začátek května
Termín pro letošní rok: pravděpodobně podzim

Olomoucký majáles měl v loňském roce oslavit své jubilejní desáté narozeniny. Velkolepý program se chystal na květen, poté se počítalo s náhradní podzimní variantou. Bohužel ani ta se nemohla uskutečnit v plánovaném rozsahu. "V tuto chvíli přípravy na Olomoucký majáles Univerzity Palackého v květnovém termínu stojí, protože se obávám, že v tradičním termínu nebude moci proběhnout. Uvidíme, jak se vyvinou další týdny a měsíce, ale jsem poměrně skeptický. Jako daleko reálnější varianta vypadá přesun akce na podzimní termín, se začátkem dalšího akademického roku, a to v ideálním případě s těmi interprety, které jsme měli přivítat v květnu a následně v září 2020. Online náhradní varianta v květnovém termínu ve hře není," uvádí k organizaci letošního ročníku Ondřej Martínek, který za akcí stojí od roku 2010, a zamýšlí se i nad tím, co aktuální situace znamená pro velké festivaly. "Osobně si myslím, že se můžeme rozloučit i s velkými letními festivaly. Menší akce v letní sezóně pod hlavičkou projektu Zaparkuj bychom ale rádi realizovali, obdobně jako v loňském létě," doplňuje Martínek. 

Dvořákova Olomouc

Obvyklý termín konání: květen
Termín pro letošní rok: 13. až 23. května

Ani mezinárodnímu hudebnímu festivalu Dvořákova Olomouc situace v loňském roce nepřála, ale pořadatelé doufají, že v letošním roce se jim festival podaří uspořádat klasicky v květnovém termínu. "Ruku v ruce se zrušením loňského ročníku jsme rozhodli o tom, že celý program en bloc přesuneme do dalšího roku. Samozřejmě drobné programové změny se udály, ale v zásadě se jedná jen o drobnosti, anebo změny, které program festivalu ještě více zatraktivní a vyšperkují – za všechny uveďme změnu sólisty závěrečného koncertu, kterým bude světová klavírní hvězda Garrick Ohlsson," nastiňuje program letošního ročníku ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman. Pokud by polovina května ještě stále nebyla příznivá pro pořádání koncertů v sále, tak pořadatelé počítají s přesunutím těch koncertů, u kterých to dává smysl, do online prostředí. "Během této mimořádné koncertní sezony jsme s online streamem nasbírali v Moravské filharmonii dostatek zkušeností. Nicméně věříme, že je nebudeme muset pro festival Dvořákova Olomouc 2021 uplatnit, dodává Harman.

Divadelní Flora

Obvyklý termín konání: květen
Termín pro letošní rok: pravděpodobně podzim

Divadelní Floru se pořadatelé už loni v březnu prozřetelně rozhodli přesunout na podzim. Bohužel ani v listopadu nebyla situace příznivá a celý ročník byl definitivně zrušen. "Víceméně kompletní festivalový program v letošním květnovém termínu (12. až 23. 5. 2021) jsme si se všemi hosty potvrdili už na konci minulého roku. Ve finální fázi našich jednání ale začala být velkým tématem vakcinace, takže jsme hned na začátku ledna otevřeli možnost přesunu letošní Flory na podzim. Nová jednání s účinkujícími a festivalovými partnery o termínových možnostech a konkrétnějších reáliích ovšem zaberou dost času, poněvadž květnová Flora měla během dvanácti dnů nabídnout téměř devadesát akcí... Věřím, že jasnější představu budeme mít do konce února," přibližuje plány ředitel festivalu Petr Nerušil. 

"Rádi bychom festival rozprostřeli do delšího období a jeho letošní podobu pružněji přizpůsobili nestandardní době. Přesun akce typu Divadelní Flory do online prostoru není reálný. Byli bychom schopni prezentovat touto divácky méně atraktivní formou jen nepatrnou část produkcí, přípravy paralelní verze by navíc zhruba zdvojnásobily naše náklady. Momentálně tedy řešíme víc variant. Nejpravděpodobnější je, že se s festivalovými diváky i spoustou našich divadelních kamarádů budeme po velmi dlouhé pauze potkávat celý podzim. Pevně věřím, že naše setkání by tak už mohla probíhat ve vstřícnější i bezpečnější atmosféře," dodává Nerušil a je tedy možné, že Divadelní Flory se letos dočkáme až na podzim, ovšem v poměrně delším rozsahu. 

Beerfest vždy lákal na Korunní pevnůstku milovníky piva i dobré muziky.

Foto: Jan Procházka

Beerfest

Obvyklý termín konání: konec května
Termín pro letošní rok: zatím nejasný

Koncem května pravidelně láká na Korunní pevnůstku davy návštěvníků třídenní Beerfest. V loňském roce jej pořadatelé zrušili téměř okamžitě, po prvotním březnovém opatření vlády. Akce tohoto typu si žádá několik měsíců příprav a zatím stále není jasné, zda se pivního festivalu v letošním roce dočkáme. "Sleduji aktuální dění a zatím si netroufám udělat rozhodnutí, zda se letos festival uskuteční, nebo ne. Moc růžově to ale nevidím. Vím, že i ostatní pořadatelé váhají a spíš s většími akcemi na letošek nepočítají. Ale jasno budeme mít zhruba za měsíc, teď je ještě brzy," uvádí k aktuální situaci pořadatel festivalu Pavel Spálený.

Bounty Rock Cafe Open Air

Obvyklý termín konání: červen
Termín pro letošní rok: 18. září 2021

Festival Bounty Rock Cafe Open Air se vždy konal mezi prvními většími hudebními festivaly v Olomouci. Jen pár týdnů po Beerfestu obsadil Korunní pevnůstku a přinesl návštěvníkům pořádnou porci skvělé muziky. V loňském roce změnil svůj termín na září a vyplatilo se, jelikož se festival vešel přesně do uvolněných vládních opatření. Pro letošní rok počítá pořadatel Dušan Neumann opět s podzimním termínem. "Vzhledem k současné situaci jsem festival raději zase přesunul na podzim. Bude 18. září tradičně v areálu Korunní pevnůstky. Co se týká programu, tak zatím mohu prozradit pouze jedno jméno, a to je projekt Rocksymphony II se Zlínskou filharmonií, který zahrnuje největší hity rockové hudby, vysvětluje Neumann.

Olomoucký půlmaraton si každoročně nenechaly ujít tisíce běžců z republiky i ze světa..

Foto: Jan Procházka

Mattoni 1/2Maraton Olomouc

Obvyklý termín konání: polovina června
Termín pro letošní rok: zatím nejistý

Jednou z velkých každoročních akcí je bezesporu olomoucký půlmaraton, který vždy v polovině června láká do Olomouce tisíce běžců i fanoušků. V loňském roce akce několikrát měnila svůj termín, nakonec byla definitivně zrušena. Již registrovaným běžcům se tak registrace automaticky převedla na letošní rok. Zda se ale série závodů vůbec uskuteční, zatím nemají jasno ani pořadatelé. "Olomoucký půlmaraton bychom rádi uspořádali v tradičním termínu, ale samozřejmě vnímáme aktuální situaci a platná opatření. Dennodenně situaci monitorujeme, jsme v kontaktu s příslušnými autoritami a pevně věříme, že brzy budeme moct představit podrobnosti," uvádí za pořadatele Tomáš Coufal. Co se týká nejrůznějších opatření, tak zatím není zdaleka jasné, zda by vůbec akce pro takový počet běžců mohla proběhnout, proto pořadatelé plánují i menší závody. "Jakmile se dozvíme, jaká je konkrétní představa ohledně testování závodníků a zdali vůbec bude vyžadováno, budeme teprve moci rozhodnout o konkrétní podobě letošního ročníku. Věříme a doufáme, že se situace bude měnit k lepšímu a že budeme moci závod uspořádat. Navíc počítáme také s menšími závody, na jaře bychom rádi oznámili novinku pro letošní ročník. Jedná se o závod na atraktivním místě, který budou mít Olomoučané v dobré dojezdové vzdálenosti od svého bydliště," prozrazuje plány Coufal. 

Tvargl fest

Navazuje na pivovarské slavnosti minipivovaru Kosíř
Termín pro letošní rok: 24. a 25. září

Své pivovarské slavnosti chystal každý rok i oblíbený minipivovar Kosíř. Jeho vrchní sládek David Kapsia však před nedávnem rozjel zbrusu nový projekt, pivovar Tvarg ve Velké Bystřici. Na stejném místě také plánuje zahájit i výrobu tvarůžků. V nedalekém zámeckém areálu by pak na podzim rád uspořádal zbrusu nový festival, který nese název Tvargl fest. "Nebude to klasický gastrofestival, chceme nakombinovat hudbu, dobré pivo a dobré jídlo a zaměřit to na širokou veřejnost. Mimo jiné chceme lidem ukázat rozmanitost piva i pokrmů z tvarůžků," slíbil David Kapsia.