Reklama

Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác, venku je 19.5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: atelier-r

Ing. Miroslav Pospíšil

* 9.ledna 1964, Olomouc

Architekt, zakladatel atelieru-r

Studoval Slovanské gymnázium, poté brněnskou stavební fakultu VUT.

Po absolvování Slovanského gymnázia vystudoval stavební fakultu VUT v Brně. Vrátil se do Olomouce, krátce působil ve Stavoprojektu, později nastoupil do Státního ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů, kde pracoval pod legendárním architektem Antonínem Škamradou.

Po revoluci se osamostatnil. V roce 2005 založil atelier-r, který se zabývá zejména moderní architekturou a urbanismem. Jeho specialitou jsou přestavby a rekonstrukce historických objektů, z poslední doby je nejvýraznější třeba rekonstrukce Červeného kostela, velkého i mezinárodního uznání se mu dostalo i za rekonstrukci paláce hradu Helfštýna. V Olomouci navrhoval i přestavbu někdejšího obchodního domu Prior na Galerii Moritz. Mezi jeho další výrazné stavby v Olomouci patří budova ústavu molekulární a translační medicíny za Teoretickými ústavy či přístavba Slovanského gymnázia.

Ateliér-r pod jeho vedením je držitelem mnoha ocenění jako Stavba roku 2023, Českou cenu za architekturu 2021, cenu Interier roku 2021, cenu Stavba roku 2021 a dezeen award v kategorii Rebirth Project of the year 2021, Grand Prix architektů 2018. Časopis ARCHITEKT+ zařadil atelier-r v letech 2021, 2022 i 2023 do výběru top100 architektů v České republice.

Miroslav Pospíšil žije v Samotiškách.