Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby nabídl netradiční spojení hudby s audiovizuální kresbou

Kultura

14.10.2021

Autor: Petra Čtveráčková

Sedmým vystoupením Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci byl koncert Purgatio (očišťování duše), který se uskutečnil ve středu 13. října. V prostorách kapucínského kostela Zvěstování páně na Dolním náměstí proběhlo velmi netradiční spojení hudby ze 7. až 14. století, v podání pěveckého dua KCHUN, spolu s moderní audiovizuální kresbou z dílny akademického malíře Atila Vöröse a Rudolfa Živce.

Foto: PFDH

Námětem pro tento projekt se stala Božská komedie florentského středověkého básníka Dante Alighieriho, konkrétněji jeho zobrazení očistce duše. K procesu očisty dochází po smrti, kdy se duše dostane do pekla, v očistci má však možnost zbavit se svých pozemských hříchů, dosáhnout božího odpuštění a dostat se do ráje. Tento celý průběh se koncert snažil znázornit pomocí zpěvu a hry se světelnou kresbou. V pěti tematických částech – tvůrce, smrt, peklo, očistec a ráj – zaznělo celkem 26 středověkých písní, které byly prokládány nahraným mluveným slovem herce národního divadla a držitele Českého lva - Vladimíra Javorského.

Foto: PFDH

Pěvecké duo KCHUN tvoří tenorista Martin Prokeš a bas Marek Šulc. Společně vystupují opřeni o filozofii druhého hexagramu nejstarší čínské knihy I-ťing – Knihy proměn. Na projektu Purgatio navíc spolupracovali s audiovizuálními umělci Atilem Vörösem a Rudolfem Živcem. Celý kostel se po dobu koncertu ponořil do tmy, jediným světlem byly promítané animace maleb, které do zpěvu gregoriánských chorálů i renesančních polyfonií dokreslovaly atmosféru cesty duše od smrti, až po její spasení.

Petra Čtveráčková

Reklama

SK Sigma Olomouc

Katalog firem » Sport » Fotbal

SK Sigma Olomouc patří mezi tradiční kluby českého fotbalu. První ligu poprvé okusila v ročníku 1982-1983. SK Sigma Olomouc se vypracovala v přední klub české kopané, a to zejména dí...