Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzim v datech: husy, víno, zajímavé události, státní svátky i pranostiky

Podzim v datech

14.9.2023

Lenka Šťastná

Podzim s sebou tradičně přináší řadu zajímavých akcí. Kromě několika státních svátků nás zpravidla čekají svatomartinské husí hody, mladá vína a školáci mají své první prázdniny. Do toho nechybí ani spousta zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. Přinášíme vám přehled toho, co k podzimu v Olomouci neodmyslitelně patří...

Pranostiky

Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností – letos se jí dočkáme v brzkých dopoledních hodinách, a to v sobotu 23. září v 8 hodin a 50 minut. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik. Zde přinášíme ty nejznámější:

- Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rok.
- Divoké husy na odletu - konec i babímu létu.
- Jsou-li prvé dny babího léta jasné, nastane teplý podzim.
- Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.
- Když napadá sníh na zelené listí, bude tuhá zima.
- Když se táhnou ptáci blízko k stavení, bude tuhá zima.
- Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu.
- V roce, ve kterém je mnoho žaludů, má býti studená zima s množstvím sněhu.
- Včas-li padá lupení, na rok pěkné osení.

Státní svátky a prázdniny

Na toto roční období připadají hned tři státní svátky a většinou nahrávají do karet prodlouženým víkendům. ;)

28. září - Den české státnosti
Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu. Svátek připadá na den jeho zavraždění asi v roce 935. Vyhlášení dne státním svátkem bylo navrženo 24. března 2000. Letos státní svátek vychází na čtvrtek, takže když si na pátek nahlásíte volno v práci, tak se můžete těšit na krásný prodloužený víkend. A pozor, v tento den jsou zavřené obchody!

28. října - Den vzniku samostatného Československa
Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. V tento den jsou zavřené obchody!

26. a 27. října - podzimní prázdniny
Na všechny školáky čekají první prázdniny v letošním školním roce. Volno budou mít ve čtvrtek a v pátek 26. a 27. října. Státní svátek tentokrát vychází na sobotu, ale i tak to dělá pěkný prodloužený víkend. Naplánujte si společně s dětmi výlet, už v příštím týdnu se můžete těšit na přehledný článek s našimi tipy. ;)

17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii
Tento svátek připomíná události spojené se 17. listopadem roku 1989, tedy se Sametovou revolucí. Letos si připomínáme už 33. výročí demonstrace proti komunistickému režimu, která odstartovala řadu událostí a změn završených pádem komunismu. Svátek letos připadá na pátek a v tento den jsou obchody otevřené.

Foto: Depositphotos.com

Zajímavé akce a události v Olomouci

K podzimu v Olomouci patří spousta významných kulturních a společenských událostí. Zajít můžete také na svatomartinské víno či na hody, které jsou v posledních letech velmi oblíbené a pečenou husičku nabízí v listopadu takřka každá restaurace ve městě (a my pro vás i letos budeme mít jejich praktický přehled). ;)

Street Art Festival - 10. 9. až 23. 9.
I v tomto roce se do olomouckých ulic vrací Street Art Festival. Přehlídka současného pouličního umění, reprezentovaná českými i světovými jmény svého oboru, slaví šestnácté výročí. Téma letošního ročníku Every day chronicles odkazuje na Františka Palackého a jeho dějiny každodennosti. Více informací o festivalu i o tom, kde a jaké murály letos vzniknou, se dočtete tady  →

Noc literatury - 20. 9.
Další ročník oblíbeného literárního happeningu Noc literatury se uskuteční na dvou nedávno zrekonstruovaných místech – v Červeném kostele VKOL a v budově Českého rozhlasu Olomouc. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky ze soudobé evropské literatury v podání filmové a divadelní herečky Lenky Krobotové a známých rozhlasových osobností, jako je Zdeněk Junák, Dita Vojnarová, Zora Ježková a Jan Faltýnek.

Podzimní festival duchovní hudby - 23. 9. až 21. 10.
Podzimní festival duchovní hudby vstupuje v letošním roce do svého třicátého ročníku. Koncerty jsou opět umístěny do historicky cenných a akusticky pozoruhodných prostor spojených s duchovním, společenským a kulturním životem Olomouce. Program letošního ročníku nabízí ojedinělý a žánrově i druhově pestrý program složený z duchovní hudby více než šesti století a nabídne celkem osm koncertů. Více podrobností tady →

Olomoucké vinné slavnosti - 29. 9. a 30. 9.
Olomoucké vinné slavnosti probíhají od roku 2011. Na Dolní náměstí jsou zváni jak vinaři z Moravy, tak i ze zahraničí, kteří nabízejí a prezentují svá vína, nechybí pochopitelně ani burčák a něco dobrého k zakousnutí. Letos vás čeká třicet vinařství, regionální produkty a chybět nebude ani doprovodný program v podobě cimbálové muziky či vinné tomboly.

I letos rozkvetou některé olomoucké chrámy...

Foto: Lenka Šťastná

Festival Den Architektury - 29. 9. až 5. 10.
Konec září a začátek října bude opět patřit architektuře. Největší architektonický festival u nás pozve návštěvníky opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky a další akce. Více se dočtete tady  →

Flora Olomouc - podzimní etapa - 5. 10. až 8. 10.
Podzimní etapa oblíbené výstavy na Floře nabídne, jako již tradičně, velkou přehlídku ovoce a zeleniny, chybět nebude doprovodný program a oblíbené zahradnické trhy. Hlavní expozice v Pavilonu A nese podtitul Společné kořeny a připomeneme letošních 30 let od rozdělení Československa. Ovšem s důrazem na skutečnost, že toto rozdělení nijak nezpřetrhalo jedinečné spojenectví mezi Českou a Slovenskou republikou. Podrobnosti zde →

Rozkvetlé památky - 5. 10. až 15. 10. 
Také v letošním roce nebude chybět floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky, která je již řadu let součástí podzimní etapy Flory Olomouc. Tentokrát rozkvetou chrámy sv. Michala, sv. Mořice a také Husův sbor.

Noc vědců - 6. 10.
Letošní Noc vědců ovládne téma Tajemství. Nenechejte si ujít noc plnou vědy, poznání a zábavy pro všechny generace. V rámci olomoucké Noci vědců spojí opět síly Univerzita Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc a čeká vás na 100 bodů interaktivního programu. Více podrobností zde  →

Burger Street Festival - 6. 10. až 8. 10.
Největší putovní street food festival na podzim opět zamíří před Galerii Šantovka. Po všechny tři dny si budete moci na místě vychutnat nejen lahodné burgery, ale i spoustu dalšího skvělého jídla. Vstup je již tradičně zdarma.

Foto: Jan Procházka

Den lidí bez domova - 10. 10.
Datum 10. října je v Olomouci spojeno s akcí Dobrého místa pro život s názvem Den lidí bez domova, kdy zakoupením polévky můžete přispět na dobrou věc. O tom, jakým způsobem bude letošní ročník probíhat, vás budeme již brzy informovat.

Prix Bohemia Radio - 16. až 19. 10.
Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představí nejlepší rozhlasová díla za uplynulý rok. Hlavním centrem dění bude opět Umělecké centrum Univerzity Palackého, kde se představí čtyři kategorie Dokument, Drama, Reportáž a Podcast. A také letos čeká na návštěvníky festivalu doprovodný program v podobě divadelního představení, koncertů a představení novinek a trendů v oblasti podcastové tvorby.

Halloween - 31. 10.
Tento den je u nás čím dál oblíbenější, zejména mezi malými dětmi, a tak se bude konat řada akcí, například vydlabávání dýní nebo maškarní zábavy.

Svatomartinské husí hody - 11. 11.
11. listopadu slaví svátek sv. Martin a toto období je již tradičně svátkem husích hodů a svatomartinského vína, které si můžete vychutnat v mnoha olomouckých restauracích. Také v letošním roce pro vás chystáme náš tradiční velký přehled husích hodů, po kterém se vám začnou sbíhat sliny. ;)

Svatomartinská Olomouc - 11. a 12. 11.
Kromě husích hodů v olomouckých restauracích nebude chybět svatomartinské víno přímo na Horním a Dolním náměstí. Opět vás čeká řada ochutnávkových stánků a gastronomické speciality. 

Slavnost vína - 24. 11.
Největší akce moravského podzimu, jak se pyšní pořadatelé, se letos koná 23. listopadu v NH Collection Olomouc Congress. Těšit se můžete na bohatý program, hudební vystoupení, na 150 druhů vín i na skvělý raut. Veškeré informace o akci naleznete na webu →

Během celého podzimu pro vás budeme sbírat informace o všech akcích a událostech, které se budou ve městě konat, a jejich přehled budeme pravidelně uveřejňovat v Kalendáři akcí.

Užívejte si krásné podzimní dny!