Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pivovarská čtvrtka láká na jednadvacátý ročník

Tipy a názory

15.5.2019

Autor: red

21. ročník Pivovarské čtvrtky odstartuje tradičně třetí květnovou sobotu. Pivovar Holba ji pořádá už od roku 1973, kdy se na start 1. ročníku postavilo 16 turistů. Dnes je to nejoblíbenější pochod na Moravě. Pro lidi se stala příjemnou událostí, kterou si nechtějí nechat ujít a důvodů je hned několik. Čtvrtka není o rekordech, ale o pohodě, nádherné přírodě Jeseníků a dobrém pivu. Právě u něho se totiž nejlépe probírají zážitky z pochodu a jedinečným bonusem je posezení na pivovarském nádvoří u rybníků. Pro zájemce jsou připraveny také prohlídky pivovarských provozů. Je to jedinečná příležitost nahlédnout pod pokličku zdejšímu sládkovi a dovědět se o tradičním vaření piva něco víc.

Foto: Archiv pořadatele

Zájem o pochod je veliký, a aby vše probíhalo s ohledem na prostředí, spolupracuje Holba s CHKO Jeseníky i Klubem českých turistů. "Rozšiřujeme počet tras, které umožní volné rozptýlení účastníků. Čtvrtka určitě není o výkonu nebo rekordech, právě naopak. Jde o pohodovou zážitkovou turistiku s ohledem na okolní krajinu. I proto přivádí na start lidi bez rozdílu pohlaví, věku i kondice. To, co je spojuje, je vztah k pohybu, přírodě a dobrému pivu," říká manažer marketingu Ondřej Hnila, který s týmem akci připravuje.

Pochod letos nabídne celkem 9 tras
Všechny trasy jsou bezpečně schůdné a značené tak, aby se všichni zdárně dostali do cíle. Vedou malebnou přírodou Jeseníků a nechybí na nich občerstvovací stanice na známých místech, jako je Sv. Trojice, U Lip, Pod Smrkem, Zámeček, Pekařov nebo Prameny. Tady bude možné odpočinout si a nabrat síly pro další kilometry.

Na 9 tras ze 4 startovacích míst
Čtvrtka startuje ze 4 míst na trasy s délkou 11 až 22 km. Z každého startovacího místa bude možné vyrazit pouze na příslušné štreky. Kudy povedou a místa startů je možné sledovat na mapách na pivovarskactvrtka.cz. I letos Holba turisty kompletně vybaví. Startující získají mapu a k tomu nutnou výbavu včetně kuponu na pití a odměnu v cíli. Dospělí se mohou těšit na pivo gratis, aby spláchli našlapané kilometry, zatímco dětem doplní ztracené kalorie pitíčko a malá sladkost.

Každý si může zvolit, zda pokoří nejdelší štreku nebo zlehka sotva polovinu. Nejde o to lámat rekordy, ale pořádně se nadechnout, vnímat to hezké okolo, vychutnávat si přírodu a přitom se těšit na "jedno" do pivovaru.

Startovné
Čtvrtka má symbolické startovné 50 korun pro dospělé a 30 korun pro děti. Pro sedmdesátníky a starší je startovné zdarma.

Trasy
Místa startu si můžete zvolit z Hanušovic od Pivovaru Holba nebo ze Šumperka od SŠŽTS na ulici Generála Krátkého (u Kauflandu). Nebo z Králíků, ul. Moravská naproti nádraží či Velkých Losin přímo od brány lázeňského parku.

Králíky – Hanušovice 21 km
Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky tisíce metrů.
Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb – Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

Šumperk - Hanušovice 21 km – Trasa kolem zříceniny Nový Hrad
Přes Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba

Hanušovice - Hanušovice 11 km, s programem u občerstvovací stanice
Trasa vede z Pivovaru Holba kolem Nového Hradu a přes občerstvovací stanici U Lip zpět.

Hanušovice - Hanušovice 12 km
Z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou, dále na Zámeček a zpět do pivovaru.

Hanušovice - Hanušovice 16 km
Z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Hanušovice - Hanušovice 21 km
Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Velké Losiny – Hanušovice 18 km, s programem u občerstvovací stanice

Velké Losiny - Hanušovice 22 km
Trasa vede přes rozhlednu Bukovka - Rejchartice - Prameny - Potůčník - Hynčice - pivovar Holba