Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucký Konvikt oživila rozmanitá přehlídka pomalé módy

Zprávy z regionu

25.10.2021

Autor: Ema Švingerová

V Uměleckém centru UP se v pátek 15. října uskutečnila akce vůbec první svého druhu na tomto místě: módní přehlídka. Event s názvem Rozmanitost, který vznikl původně v Brně, přenesly hlavní organizátorky Eliška Čermáková, Tereza Vojtěchová a Karolína Gargulová do prostor bývalého jezuitského konviktu a ve spolupráci s pražským projektem trochu Hodně a festivalem Jeden svět Olomouc vytvořily celý den věnovaný slow fashion a lokálním návrhářům.

The Hang

Foto: archiv pořadatele

Na prvním ročníku Rozmanitosti se objevilo hned několik tvůrců, kteří se zajímají o upcycle a vytváří pomalou módu. Během módní přehlídky, která byla zlatým hřebem celého dne, mohli diváci obdivovat výtvory například od brněnských venna.studio a Human Oddity. Human Oddity svou kolekci dokonce propojili s tématem zahradničení a přiblížili ji tak ještě víc samotné přírodě.

Na akci se objevily i barevné výtvory od značky To By Šlo, DeadSea nebo jihlavská návrhářka Šárka Zejdová se svými krajkovými kousky inspirovanými českým krojem. Mimo oblečení ale došlo i na doplňky: batohy a ledvinky od Katty Pop nebo šperky a bižuterie vyráběné z voskovaných nebo říčních perel a skleněných korálků od Karolíny Görgové, vystupující pod značkou Porcelánové střepy.

Divočejší stránku módy, i co se samotné přehlídky týče, pak ukázala pražská upcycle značka UltraVagant, kombinující různé styly a snažící se inspirovat lidi ke svobodnému projevu sebe sama. Samotnou show ozvláštnily nejen prostory dlouhé chodby druhého patra Konviktu ale také performance návrhářky Kamily Kouřilové skrz kterou prezentovala svou značku DENIMO. O zakončení téměř hodinové přehlídky se pak postarala tanečnice Anita Mihalová se svou choreografií.

Zleva: To By Šlo (nahoře), Venna Studio (dole) a The Hang

Foto: archiv pořadatele

Mimo samotnou přehlídku byl součástí akce bohatý doprovodný program. Zájemci se mohli zúčastnit projekce snímku Autoportrét, kterou zajistil festival lidských práv Jeden svět Olomouc a následné debaty týkající se poruch příjmu potravy. V Kapli Božího Těla pak proběhla přednáška o otrocké práci Ujgurů v Číně a problematice fast fashion, která se týká spousty světových značek. O potížích stojících za oblečením z řetězců a fenoménu levného oblékání v kontextu lidských práv promluvila ředitelka Amnesty International v Česku Linda Sokáčová při příležitosti třicátého výročí vzniku Amnesty v České republice.

V rámci podpory lokálních tvůrců a návrhářů si zájemci mohli po skončení přehlídky zakoupit některé z vybraných kousků v prodejní sekci. Ta se uskutečnila v prostoru atria za hudebního doprovodu brněnského interpreta Kvítka. Jeho nadpozemská, zasněná hudba na konci večera perfektně zapadla do konceptu udržitelnosti a souladu s přírodou celého "rozmanitého" projektu.

Ema Švingerová

Reklama

BOHEMIAN FANTASY spol. s r.o.

Katalog firem » Cestovní ruch » Cestovní kanceláře a agentury, ON-LINE prodej

Cestovní kancelář nabízí pobytové a poznávací zájezdy do celého světa např.Thajsko, Maledivy, Kuba, Švýcarsko, Německo, Rakousko, Francie, Holandsko a další. Specializací jsou wellness ...