Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo představí Bulgakovova Moliéra

Kultura

7.11.2007

Autor: Bohumír Kolář

V pátek 9. listopadu 2007 v 19.00 hodin se uskuteční premiéra činoherní inscenace hry Michaila Bulgakova Molière. Bude-li platit, že o divadelní inscenace bývá takový zájem, jaké je obecné povědomí o titulní postavě, má Moravské divadlo šanci být i na všech reprízách vyprodáno. Osudy jedné z nejvýznamnějších osobností světového divadla – herce, režiséra a dramatika Jeana Baptista Poquelina, zvaného Molière, nepochybně vzbudí zájem.

O režii druhé činoherní inscenace v této sezóně byl požádán Aleš Bergman, působící jako učitel herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V titulní roli bude alternovat rodilý Olomoučan Igor Bareš a domácí činoherec Dušan Urban.

Dramatický text Michaila Bulgakova nebyl převzat v autentické podobě. Aleš Bergman ji oprostil od dobové poplatnosti, ale i náznaků na možné paralely, a pojal dílo jako dramatický obraz konfliktu umělce s mocí i s vlastním osudem. Režisér své pojetí vysvětluje slovy:
“... nechceme Molièra vykreslit zjednodušeně jako jednoznačně kladného hrdinu, ale akcentujeme i jeho negativní rysy a rozpory.“ Každá další postava do hry přináší své vlastní téma, konflikt, problém: s nimi se musí Molière konfrontovat a zaujmout k nim svůj postoj. Bulgakov tak vytvořil hru plnou napětí.

Protože v původním textu odkazuje Bulgakov na řadu Molièrových divadelních textů, obohatili tvůrci svou inscenaci o vsazené fragmenty úryvků některých jeho her. Chybět nebudou např. pasáže z tragikomedií Zdravý nemocný, Don Juan a Tartuffe. Divákům se tak připomene Molièrova tvorba a zároveň dojde k potřebné rytmizaci inscenace.

V titulní roli bude alternovat domácí Dušan Urban a olomoucký rodák Igor Bareš, působící nyní v Národním divadle Praha. V dalších rolích se pak představí Vlasta Hartlová a Naděžda Chroboková, které alternují postavu herečky Madeleine Béjartová, roli její dcery Armandy ztvární Vladimíra Včelná. V dalších rolích uvidí diváci Lenku Ouhrabkovou, Petra Kubese, Petra Jarčevského, Jaroslava Krejčího, Josefa Bartoně, Pavla Juřicu nebo Miroslava Hrušku.
Na realizaci kostýmů a scénografie spolupracovala Sylva Marková. Její scéně dominuje velké množství průsvitných opon a díky práci se světly se na jevišti vytváří až barokně členěný prostor. Pro hudební složku inscenace bylo vedle skladeb Jeana-Baptisty Lullyho využito hudebních děl Pavly Milcové a Petera Bindera, především jejich moderních variací na dobovou hudbu ve stylu osobitě zpívaných operních pasáží.
Premiéra Bulgakovova Moliéra se uskuteční v pátek 9. listopadu 2007 v 19.00 hodin.

Bohumír Kolář

Reklama

Restaurant a pizzerie OLIS

Katalog firem » Restaurace, stravování » Pizzerie

Vynikající pizza v Olomouci, rozvoz zdarma, polední menu. Kvalitní suroviny jen v pizzerii Olis. Taneční večery každý pátek a sobotu.